FMR triller terningen: KrF

Hver uke frem mot valget skal FMR trille terningen på stortingspartienes rus- og alkoholpolitikk. Forrige uke var det Venstre som var i ilden. De måtte nøye seg med terningkast to. Denne uken tar vi en titt på programmet til Krf.  

Krf_200x132.jpg

Alkoholpolitikk:

KrF har virkelig gjort seg flid med alkoholpolitikken. I stedet for å legge ressursene når skaden først er gjort, ønsker partiet å forebygge, samt prioritere barns trygghet. KrF ønsker å bruke avgiftssystemet for å føre en restriktiv, solidarisk og trygghetsskapende alkoholpolitikk. Høyere alkoholpriser vil ha en positiv effekt på forbruket, og hindre avhengighet og skader. Her får KrF et stort pluss. FMR skulle gjerne ha sett at det samme ble prioritert i regjering, hvor hittil de mer liberale samarbeidspartiene har fått bestemme.

KrF ønsker også å sette ned et utvalg som tar sikt på å redusere forbruket med 10% innen 2025. Intensjonen er god, men vi tror dessverre at tidsrammen er noe urealistisk. I tillegg til å ta tak i det generelle forbruket ønsker KrF å stramme inn på skjenketidene fra klokken 03:00 til 02:00, samt legge opp til et strengere prikksystem ved brudd på skjenkereglene. Det finnes flere useriøse aktører i utelivsbransjen som praktiserer regelverket slepphendt. Her er det behov for en innstramming. I tillegg ønsker partiet å avvikle taxfree-ordningen, skape flere alkoholfrie soner i tillegg til å opprettholde forbudet mot alkoholbruk på offentlig plass.


Det er lite å plukke på i alkoholpolitikken til Krf. Det eneste som trekker ned er at målene kommer litt sent, særlig med tanke på at partiet har hatt innflytelse på regjeringen siden 2013. Et annet spørsmål er hvorvidt noe av politikken noen gang blir gjennomført. I perioden KrF har sittet i regjering har vi sett en reduksjon i alkoholavgiftene og liberalisering av alkoholpolitikken. Her håper vi Krf kan stå tydeligere opp for egen politikk, og ta styringen i kommende periode. Likevel, et godt program med mye god politikk.

Terningkast: 5 terningkast_5_100x100[1].png

Ruspolitikk:
I likhet med alkoholpolitikken har Krf gått offensivt til verks i ruspolitikken. I motsetning til regjeringens forslag til rusreform ønsker Krf å sikre tilstrekkelig finansiering til spesialisthelsetjenesten, i tillegg til å styrke rehabilitering og ettervern. Videre inneholder programmet punkter som styrker pasienten sitt tilbud og rettigheter. For eksempel ønsker KrF å etablere et krisesentertilbud for personer i aktiv rus. I kombinasjon med en satsning på ettervern med fast jobb, bopel og oppfølging er vi sikre på at færre vil få tilbakefall og falle utenfor. Andre positive punkter er gratis naloxon nesespray (motgift), styrking av politiets mulighet til å drive forebygging, økt bruk av medikamentfri behandling og nei til heroinassistert behandling.

Alt i alt er det mye godt i Krf sitt partiprogram. Likevel skulle vi gjerne ha sett at de hadde samme fokus på forebygging i narkotikapolitikken som i alkoholpolitikken.

Terningkast: 5 terningkast_5_100x100.png

 

Vurdering:

KrF har vært både grundige og velvillige i arbeidet med partiprogrammet. Det er svært lite som trekker ned. FMR hadde likevel håpet på klarere signaler innen rusforebygging, særlig blant de yngste. Partiet er også noe uklare i målene og ambisjonene sine utover at de støtter visse tiltak.

Det store spørsmålet er om velgerne får politikken som står i programmet, eller om de får Venstre, Høyre og FrP sin politikk. Vi er sikre på at når velgerne går til urnene, vil de ønske å vite hva de får og hva de kan forvente seg. For det er som det gamle ordtaket sier «tro kan du gjøre i kirken».

Terningkast: 5 terningkast_5_100x100[1].png

Linker

Du kan følge meg på Twitter her:
www.twitter.com/kreinas

Du finner Forbundet Mot Rusgifts nettsted her:
www.fmr.no

Tidsskriftet Mot Rusgift finner du i fulltekst her:
www.fmr.no/mr

Du kan kontakte meg på e-post:
kreinas@online.no

Siste innlegg

kreinas @ Twitter