Cannabis vil bli omklassifisert til den laveste risikokategorien, kategori C neste uke, noe som vil gjøre innehav av små kvanta eller privat hasjrøyking til en forseelse som man ikke lenger blir arrestert for.

 

Nedgraderingen, som fortsatt gjør denne rusgiften illegal, vil føye cannabis inn i samme kategori som anabole stereoider og veksthormoner.

 

Den britiske legeforeningen, BMA sa nylig at nedgraderingen ville villede publikum til å tro at det var trygt å bruke cannabis.

 

"Cannabis er en rusgift som kan drepe", sa Dr. Peter Maguire, som er nestleder i BMAs vitenskapsstyre til Reuters. "Folk trekker konklusjonen at den er ufarlig, mens den faktisk er farligere enn tobakk". "Folk har en tendens til å begynne å røyke jointer mens de er unge.... og de merker ikke den skaden som det kan medføre for lunger, hjerte og alle andre organer senere i livet".

 

En cannabisjoint uten tobakk inneholder en tredjedel mer tjære enn en normal sigarett, sa Maguire, mens blodet til en som har røkt en cannabisjoint inneholder fem ganger så mye karbonmonoxid som blodet hos en person som har røkt en normal sigarett.

I en pressemelding sier legeforeningen bl.a. :
"BMA er svært bekymret for at publikum kan tro at nedgraderingen er det samme som at stoffet er ufarlig. Det betyr det ikke. Vi er svært engstelige for de negative helseeffektene av å røyke cannabis og ønsker at regjeringen skal bevilge mer penger til forskning om dette temaet.  

Kronisk cannabisrøyking øker risikoen for hjertesykdom, lungekreft, bronkitt og emfysem".
Mentalhelsetjenesten, Rethink, har også etterlyst flere helseadvarsler om sammenhengen mellom schizofreni og cannabisbruk.  

Storbritannia har anslagsvis fem millioner cannabisbrukere og regjeringens tall anslår at bruken har økt sterkt de seneste 20 år.

En rettsmedisiner fastslo nylig at en britisk mann hadde dødd som et direkte resultat av å ha røkt cannabis. Lee Maisey, 36, røkte opp til 6 cannabisjointer hver dag, og er anslått å være den første brite som har dødd som et direkte resultat av dette.

Innenriksminister David Blunkett introduserte nedgraderingen av cannabis med å si at regjeringens prioritering var å ta seg av de mest alvorlige klasse A-rusgiftene som ødela folks liv.

Regjeringen vil nå lansere en kampanje for å belyse skadeligheten av cannabis og det faktum at den faktisk fortsatt er ulovlig.

En norsk ekspertuttalelse som omtaler 6 dødsfall av cannabis kan du lese her.