I denne ukens lederartikkel forsøker redaksjonen i Independent on Sunday (IoS) å ytterligere underbygge avisens standpunkt: "Vår unnskyldning var ikke en komplett tilbaketrekking av alt denne avisen har stått for, eller en avvisning av våre fundamentale liberale verdier. Vi mener fortsatt at voksne mennesker skal ha frihet til å leve sitt liv som de vil, så lenge de ikke påfører andre mennesker skade.Men argumentet rundt de skadene som påføres familie, venner og det omliggende samfunn av cannabis-utløste psykoser er endret. Som vi klargjorde i denne spalten for en uke siden: Det som var et argument om prioritering av viktige ressurser for å holde lov og orden i 1997 er i 2007 blitt en medisinsk debatt om psykisk helse. To ting er endret i de mellomliggende 10 år: Det ene er den økende forskningskunnskapen om at cannabis er en utløsende faktor for psykoser, spesielt for gutter, med en økende risiko dess tidligere cannabisbruken starter og dess sterkere dosen er, det andre er den sterke dreiningen i retning høypotent cannabis - "skunk"."

Som sannhetsvitne for sitt syn henviser redaksjonen også til barnepsykiateren Julie-Lynn Evans, som også har skrevet et innlegg i ukens søndagsutgave.

Størst inntrykk gjør det likevel at leder av FN-kontoret mot narkotika og kriminalitet (UNODC), Antonio Maria Costa skriver og støtter avisens helomvending : "Det kan ikke ha vært en lett beslutning", skriver han.

"Tilhengere av legalisering vil ha oss til å tro at cannabis er en mild, uskadelig rusgift som ikke gir brukerne særlig mer enn en mild eufori, og skader ingen andre. Det er ikke et uattraktivt bilde. Selgere av "skunk" vet bedre. Trål igjennom nettsider som tilbyr cannabisfrø til salgs og du vil finne merkenavn som Armageddon, AK-47 og White Widow. "Dette vil rive deg i stykker og legge deg i ruiner - kanskje i kvikksand dersom du driver det for langt", skryter en selger i Glasgow. Dette er mye nærmere sannheten", sier Costa.

Han skriver også: "Forskningskunnskapen om skadevirkningene på psykisk helse hoper seg opp og kan ikke lenger ignoreres. Inntak av cannabisbrukere på legevaktstjenestene øker, det samme gjør etterspørselen etter behandling. "

Som om ikke dette skulle være nok, er det også i marsnummeret av det medisinske forskningstidsskriftet Addiction også offentliggjort en undersøkelse som støtter sammenhengen mellom cannabisbruk og schizofreni. I en pressemelding sier tidsskriftet: " Dersom cannabis forårsaker schizofreni - og det er fortsatt spørsmålet - kan innen 2010 opp til 25 prosent av  schizofrenitilfellene i Storbritannia være forårsaket av cannabis".   

Du kan lese ukens lederartikkel i Independent on Sunday her.

Antonio Maria Costa: "Cannabis - call it anything but soft."

Julie-Lynn Evans: Legalise the old stuff but make the new stuff a class A drug.

Jonathan Owen: "So how dangerous is skunk?"

Jonathan Owen: "UN warns of cannabis dangers as it backs IoS' drugs 'apology'"

Les Abstract av artikkelen om cannabis og schizofreni i Addiction her.

Her kan du lese en som er uenig med IoS i The Guardian.

Du kan lese vår første melding om saken her.