Nyhetsarkiv

Forbundet Mot Rusgift

FMR søker prosjektansvarlig medarbeider

2018-01-18
ingress-fmrprikker-orange

Seminar for politikere og andre interesserte i Oslo-området

23. NOVEMBER: OM NARKOTIKAPOLITIKK


2017-11-20
cannabisrøyker

Forbundet Mot Rusgift inviterer til seminar om narkotikapolitikk for politikere og andre i Oslo-området torsdag den 23. november kl. 09.00-11.00
Sted: Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, Oslo


Seminar for politikere og andre interesserte i Oslo-området

16. november: Alkoholpolitikk

2017-11-15
vinglass

Seminar for politikere og andre interesserte om alkoholpolitikk

torsdag 16. november kl. 15.00-17.00 i Håndverkeren, Oslo


Innlegg på Fagrådets møte under Arendalsuka den 16. august 2017

Avkriminalisering eller fortsatt forbud?


2017-08-17
debatt fagrådet

Fagrådet hadde samlet et panel av innledere som skulle uttale seg om avkriminalisering av innehav og bruk av narkotika var veien å gå. Nedenfor følger mine synspunkter på denne saken.


Ny podcast fra FMR

Portugalmodellen II

2017-06-27
Helge Waal

I denne podcasten intervjuer vi professor Helge Waal ved Senter for Rus- og Avhengighetsforskning i Oslo om narkotikapolitikken i Portugal og likhetene og forskjellene mellom norsk og portugisisk narkotikapolitikk.


Ny podcast fra FMR

Portugalmodellen I


2017-06-26
Lars Holmen

Forbundet Mot Rusgift har foretatt et intervju med Lars Holmen i Norsk Narkotikapolitiforening med utgangspunkt i den portugisiske narkotikapolitikken. Holmen forklarer bakgrunnen for narkotikareformen i 2001 og hvordan den har utviklet seg fram til i dag.


Ny podcast fra FMR

Intervju med Rita Nilsen

2017-06-20
Rita Nilsen[1]

Rita Nilsen, daglig leder av stiftelsen Retretten i Oslo har nettopp skrevet boka "Veien fram går først tilbake". Her har vi  laget et radiointervju med henne om boka og om Retrettens virksomhet.


FMR har sendt følgende uttalelse til Kringkastingsrådet

Mesternes vinglass


2017-06-14
vinglass

FMR har sendt følgende uttalelse til Kringkastingsrådet vedr. programserien "Mesternes mester"


FMR har sendt følgende uttalelse til Norges Idrettsforbund:

Idrett og alkohol

2017-06-14
Idrett

Forbundet Mot Rusgift (FMR) har sendt følgende uttalelse til Norges Idrettsforbund.


FMRs satsing:

Ny film om idrett og alkohol


2017-06-12

FMR har fått en ny film om Idrett og alkohol. 


Vårens vakreste eventyr

Vellykket nordisk kurs for ungdom om narkotika

2017-05-22
Garder 2017

Helgen 19.-21. mai arrangerte Forbundet Mot Rusgift, i samarbeid med Juvente og Ungdom Mot Narkotika et kurs om narkotika for ungdom om viktige narkotikapolitiske punkter.

 

 


Uttalelse fra FMRs årsmøte:

Cannabisdebatt på avveier


2017-04-03
Cannabispåvirket kjøring

Forbundet Mot Rusgift diskuterte på sitt årsmøte nylig de arbeidsmetoder som noen narkotikaliberale organisasjoner har benyttet seg av i sine forsøk på å kartlegge sine meningsmotstandere, bl.a. ved henvendelser til myndighetene med ønske om å få korrespondanse med narkotikarestriktive organisasjoner utlevert. Også offentlige instanser og forskningsorganer blir sjikanert. FMR vedtok følgende uttalelse:


FMRs årsmøte med kritkk av debattklimaet i narkotikapolitikken

Cannabisdebatt på avveier

2017-03-27
cannabisrøyker

Forbundet Mot Rusgift sitt årsmøte vedtok  i helgen en uttalelse som kritiserer etterretningsvirksomheten til NORMAL og Foreningen for Tryggere Narkotikapolitikk.


FMRs nye narkotikapolitiske program:

Forbudets betydning


2017-03-27
Cannabispåvirket kjøring

Forbundet Mot Rusgift foretok på sitt årsmøte i helgen en revisjon av sitt narkotikapolitiske program. Det var enighet om at innehav og bruk av narkotika fortsatt skal være forbudt og straffbart. Her ble det også gitt en begrunnelse for at fortsatt forbud er viktig å opprettholde.


FMRs årsmøte 2017 uttaler:

Statens pensjonsfond må selge seg ut av alkoholindustrien

2017-03-27
olflaske

Forbundet Mot Rusgifts årsmøte i helgen diskuterte at Statens pensjonsfond utland har kjøpt seg kraftig opp i internasjonal alkoholindustri, og vedtok en oppfordring til den norske regjering om å bidra til at Pensjonsfondet kvitter seg med aksjene i slik selskaper, i tråd med hva de har gjort når deg gjelder tobakk, og i tråd med fondets eget etiske regelverk.


FMRs årsmøte 2017 uttaler:

Bort med taxfree-ordningen!


2017-03-27
taxfreeutsalg

På FMRs årsmøte i helgen ble bl.a. taxfree-ordningen diskutert, og møtet vedtok enstemming en oppfordring til Regjeringen om å gå inn for å avskaffe taxfree-ordningen, da den hverken er alkoholpolitisk, folkehelsemessig eller klimapolitisk bærekraftig.


FMR sender brev til Stortinget om heroinrøyking

Ikke heroinrøyking i sprøyterom

2017-03-13
Sprøyte og pulver

I forbindelse med et forslag i Stortinget om å tilltate heroinrøyking og bruk av andre narkotika i sprøyterom, har Forbundet Mot Rusgift avgitt en uttalelse hvor FMR går imot å tillate dette, og reiser spørsmålstegn ved selve sprøyteromsordningen.


Ny undersøkelse

Alkohol ingen selvfølge for ungdom


2017-02-13
Glede i gruppe uten alkohol

Blant de unge i aldersgruppen 18-22 år er det hele 26,5 prosent som svarer at de ikke har drukket alkohol siste år, i en undersøkelse som Sentio Research har gjennomført for Forbundet Mot Rusgift og DNT-Edru Livsstil.


Jeg har valgt vekk alkoholen. Hvorfor er det noe vi må snakke om?

Nei, takk. Jeg drikker ikke

2016-12-06
Glede i gruppe uten alkohol

Et «nei, takk» burde ikke kreve flere forklaringer. Jeg drikker ikke. Ferdig snakka. Hvorfor skal det være nødvendig å si noe mer? Jeg er 38 år og gammel nok til å ta mine egne valg. Jeg har sagt det jeg har behov for å si. Mine erfaringer det siste året har vist at de fleste ikke godtar et «nei, takk». De fleste krever mer.


Uttalelse fra Forbundet Mot Rusgift

Prinsipper for lovhåndhevelse, straff og behandling av narkotikalovbrytere


2016-10-28
fengsel

Kompetansesenter for Kriminalitetsforebygging arrangerte den 27. oktober en innspillskonferanse, med hensikt å få fram nye gode ideer til forebygging av kriminalitet og tilbakefall. Forbundet Mot Rusgift la fram en uttalese om hvordan løslatelsesprosessen fra soning kan gå bedre for alle innsatte med rusgiftproblemer.


Rusgiftforsker oppsummerer:

Norsk narkotikapolitikk - en suksess

2016-10-26
Sprøyte og pulver

Rusgiftsituasjonen i Norge er relativt akseptabel, skriver Helge Waal. Befolkningen i Norge drikker under gjennomsnittet i Europa. Norsk ungdom røyker mindre hasj, drikker mindre alkohol og bruker sjeldnere andre rusgifter enn snittet av europeisk ungdom. Vi kjører mindre i fylla, er sjeldnere påvirket av andre rusgifter og medikamenter og har lav forekomst av aids og de fleste sykdommer som spres med blodsmitte. Norsk arbeidsliv er lite preget av rusgifter, og de fleste vokser opp i hjem hvor rusgifter er et lite problem.


Ny tvillingstudie om alkohol og helse:

Moderat alkoholbruk trolig ikke helsebringende


2016-10-09
dame med vinglass

En ny studie fra Folkehelseinstituttet, hvor man har lykkes å studere eneggede tvillinger og deres alkoholbruk, viser at tidligere forskningsfunn, hvor man har funnet en positiv helseeffekt av moderat alkoholbruk, sannsynligvis gir feil konklusjoner. - Forskere kan ha tatt feil, sier FHI.


Statistikk

Omsetningen ved taxfree i Norge og andre uregistrerte kilder

2016-10-06

Folkehelseinstituttet offentliggjør nå en oversikt over omsetningen av alkohol og tobakk ved taxfree og fra andre uregistrerte kilder.


Nye psykoaktive stoffer – NPS


2016-09-28
nps-1

Det finnes flere forskjellige inndelinger av NPS. EMCDDA (Det europeiske narkotikadokumentasjonssenteret) benytter følgende inndeling: Syntetiske cannabinoider, katinoner, fenetylaminer, tryptaminer, piperaziner og «andre stoffer».


Forskere om "Folkeopplysningen" og hasj

Kjøring i cannabisrus gir betydelig økt risiko for trafikkulykke

2016-09-25
Cannabispåvirket kjøring

I programmet "Folkeopplysningen" på NRK ble farene ved kjøring under cannabispåvirkning sammenlignet med faren med mørkekjøring - altså relativt beskjeden risikoøkning. 5 forskere tar til motmæle mot denne framstillingen.


Forbundet mot Rusgift inviterer til:

Kunnskapsturneen «Idrett og alkohol» Ås


2016-09-23
Unger og fotball

Mandag 26. september klokken 18.00 – 20.00 i møterom Beta, Vitenparken, Fredrik A. Dahls  vei 8, 1430 Ås


Ås, tirsdag den 27 september 2016 kl. 18.00

Legalisering av cannabis?

2016-09-19
ESPAD 2011

Forbundsleder Knut T. Reinås holdt et foredrag i Ås tirsdag den 27. september kl. 1800 om situasjonen etter legaliseringen av hasj og marihuana i flere stater i USA, og hvilke konsekvenser dette får for narkotikasituasjonen i Norge.


Professor Helge Waal:

Norge har ikke mer overdoser enn andre land i Europa


2016-09-19
Sprøyte

I en kronikk i Klassekampen hevder Helge Waal at svak statistikk har gitt Norge et uriktig verstingstempel når det gjelder overdoser


Skipresident Erik Røste:

- Ikke så mye fyll i Holmenkollen en gang til

2016-09-13
Unger og fotball

Skipresident Erik Røste mente det ikke kunne aksepteres å få en gjentakelse av den fylla man så i Holmenkollen sist, da han innledet på FMRs arrangement om idrett og alkohol i Kristiansand på mandag. Det vil bli tatt tiltak, sa han, men kunne ikke si noe sikkert om det blir øltelt i Holmenkollen også neste år.


Tema på kunnskapsturne:

Idrett og alkohol


2016-09-02
Unger og fotball

Kunnskapsturneen fortsetter i Kristiansand mandag 12. september