Se bilder fra konferansen lenger ned på siden.

CollageDet var noen av konklusjonene da Forbundet Mot Rusgifts temakonferanse om kvinner og alkohol gikk av stabelen den 11. november. Som oppfølging av konferansen vil Forbundet Mot Rusgift gjøre en henvendelse til Helse- og omsorgsdepartementet og be om en styrking av fagopplæring om alkoholproblem innenfor helse- og sosialfaglige utdanningsretninger. FMR vil også bistå i

Kvinner i Norge drikker mer alkohol enn noen gang tidligere, og unge kvinner er hardest på flaska, sa professor Edle Ravndal i sitt innlegg på konferansen. Mens kvinner i alderen 15-24 år i gjennomsnitt drakk 4,5 liter ren alkohol i fjor, var forbruket 38 prosent lavere i aldersgruppen 25-39 år.

Norske kvinners alkoholkonsum er sterkt økende, også i aldersgruppen 25-39 år. I en tilsvarende SIRUS-undersøkelse fra 1999 drakk kvinner i denne gruppen 1,8 liter ren alkohol årlig, mens de i fjor var oppe i 2,8 liter.

Kvinner drikker mindre desto eldre de blir, men samtidig tar de innpå mennene. I 1973 drakk menn fire ganger så mye som kvinner, mens de i fjor drakk dobbelt så mye, sa Ravndal.

Undersøkelsen viser videre at også menn skjerper seg når de får barn. I aldersgruppen 25-39 år drikker 29 prosent av mennene mindre enn 15-24-åringene. Men når barna er vokst ut av huset, tar mennenes forbruk seg opp igjen.

Du kan lese mer om dette hos Hegnar Online.

"Hvorfor drikker Nille mer enn før?" Her finner du en artikkel fra fagdagen av Helene Langsether i Kilden, Informasjons- og dokumentasjonssenter for kvinne- og kjønnsforskning.

Et innslag på konferansen var Christina Petterson fra KSAN, Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol - och Narkotikafrågor i Sverige. Hun etterlyste også en tilsvarende organisering i Norge, som en måte å motvirke de økende alkoholproblemene blant kvinner. Hvordan KSAN arbeider kan man få et inntrykk av ved å besøke KSANs hjemmeside.

Du kan lese mer om FMRs fagdag om kvinner og alkohol her.

Knut T. Reinås ønsker velkommen til fagdagen
Knut T. Reinås ønsker velkommen til fagdagen

Rune Skjælaaen
Stortingsrepresentant, Rune Skjælaaen, Senterpartiet innleder med "Et rødgrønt perspektiv på kvinner og alkohol".

Edle Ravndal
Professor, dr. Philos Edle Ravndal fra SIRUS holder innlegget "Alkohol, kjønn og samfunn - en postmoderne Nille?"

Kari Skullerud
Seksjonsoverlege, professor Kari Skullerud fra Rikshospitalet holdt et engasjerende foredrag om alkoholrelaterte hjerneskader.

Kristina Kjærheim fra Kreftregisteret
Overlege dr. med Kristina Kjærheim ved Kreftregisteret holdt et foredrag om sammenhengen mellom alkohol og kreft med spesiell fokus på brystkreft.

Terje Vindenes fra DNT og Øystein Bakke fra FORUT
Noen få menn var også på fagdagen, her er til venstre Terje Vindenes fra DNT og Øystein Bakke fra FORUT.

Tilhørere
Engasjert forsamling.

Pause
Samtaler i en av pausene.

Rustelefonen hadde stand
Rustelefonen hadde stand på fagdagen.

Brit Haver
Professor, dr. med Brit Haver ved Universitetet i Bergen, psykriatrisk seksjon holdt et foredrag med tittelen "Sterke damer drikker også vin".

Knut T. Reinås blir intervjuet av P4
Her blir Knut T. Reinås intervjuet av P4.