- I løpet av  perioden 1997 til 2001 ble det påvist alkohol og narkotika hos 3000- 4000 personer som ble stoppet av politiet. Det mest påfallende var at antallet metadonbrukere som brukte andre narkotiske stoffer i tillegg, økte fra tre i 1997 til 69 i 2001. I år er over 100 slike saker registrert, sier divisjonsdirektør Jørg Mørland i Folkehelsa.

- Hos 97 prosent av de kontrollerte metadonbrukerne ble det påvist i gjennomsnitt to stoffer ved siden av metadon, opplyser Mørland. Det betyr at bare tre prosent av de kontrollerte metadonbrukerne overholder reglene.

Du kan lese mer om denne saken i Aftenposten.

Men metadonpåvirkning kan også i seg selv påvirke kjøreferdigheten.
Siden 1997 er antallet pasienter som deltar i metadon-assistertrehabilitering (MAR) tidoblet. Folkehelseinstituttet har undersøkt om denne økningen av metadonpasienter utgjør en risiko i trafikken.

Mer enn 20 eksperimentelle studier har fremskaffet solide bevis for at metadon kan påvirke kjøreferdighetene, og vist at dette gjelder selv for pasienter som har vært i metadonbehandling over lengre tid. Det er samtidig vist stor variasjon i påvirkningsgraden av metadon fra individ til individ. Dette gjør det vanskelig å trekke generelle slutninger om trafikkrisikoen forbundet med metadonbehandling. Det er imidlertid klart at samtidig bruk av andre rusgifter og medikamenter gir en markert økning i påvirkningsgraden.

En artikkel om påvirket kjøring og metadonbehandling fra Folkehelseinstituttet kan du lese her.

En artikkel om at det blir flere rusgifter i trafikken kan du lese hos Folkehelseinstituttet.