FNs verdensrapport om narkotika for 2006 viser at verdensproduksjonen av opium sank med fem prosent i 2005, mens kokainproduksjonen var stabil. Beslag av begge rusgiftene, spesielt kokain, nådde imidlertid rekordhøyder. Forbruket av cannabis, den mest utbredte illegale rusgiften, fortsatte å øke, mens markedet for amfetaminlignende, stimulerende stoffer stabiliserte seg. Afrikas betydning som transittland for kokain og heroin til Europa øker.

Da han presenterte verdensrapporten, sa generaldirektør Costa at tendensene i verdens narkotikamarked beveger seg i riktig retning, men regjeringene må øke sine anstrengelser for å redusere både tilgjengelighet og etterspørsel.

- Narkotikakontrollen virker og verdens narkotikaproblem holdes i sjakk, sa han.
- Dette gjelder enten vi betrakter det over lang tid, eller bare ser på de siste foregående årene. Menneskeheten har gått inn i det 21. århundre med mye lavere nivåer når det gjelder dyrking og stoffavhengighet enn 100 år tidligere. Men enda viktigere er det at de siste årenes verdensomspennende tiltak for å redusere trusselen fra illegale rusgifter har stanset et kvart århundres økning i stoffavhengighet, som – hvis den hadde fått fortsette uhindret – kunne ha blitt en global pandemi.

Laos, som inntil midten av 90-tallet var den tredje største opiumsprodusenten i verden, reduserte produksjonen med 72 prosent i 2005, og er på vei til å bli opiumfri. – Laos har gjort oppsiktsvekkende framskritt, som ikke har fått den oppmerksomhet de fortjener, sa Costa.

Likevel belyste UNODC-sjefen tre hovedsvakheter i verdenssituasjonen for narkotikakontroll:
herointilgangen i Afghanistan, kokainetterspørselen i Europa og både forsyning og etterspørsel etter cannabis over hele verden. 

I Afghanistan, som er verdens største opiumsprodusent, falt arealet for dyrking av opiumsvalmue med 21 prosent – til 104 000 hektar i 2005, det første året med nedgang siden 2001. – Men Afghanistans narkotikasituasjon står utsatt til for tilbakeslag på grunn av massefattigdom, utrygghet og det faktum at myndighetene ikke har full kontroll over landets territorium, advarte Costa.  – Dette kan inntreffe allerede i 2006 til tross for storstilt ødeleggelse av opiumsavlinger nå i vår.

Noen oppmuntrende trekk blir imidlertid bemerket i rapporten når det gjelder koka-/kokainmarkedet. Kokadyrking og kokainproduksjon var i store trekk stabile, mens kokainbeslagene nådde nye høyder. På verdensbasis gikk kokainbruken litt ned.

- Etterspørselen etter kokain øker til alarmerende høyder I Vesteuropa, sa Costa. – Jeg oppfordrer EU-regjeringene til ikke å ignorere denne faren. For mange høyt utdannede Europeere bruker kokain, mens de ofte benekter sin avhengighet, og kjendisers stoffbruk blir ofte presentert på en ukritisk måte av media, noe som virker forvirrende på ungdommen og øker deres sårbarhet.

Etter flere års økning på nitti-tallet, ser markedet for amfetamin og lignende typer rusgifter til å stabilisere seg, noe som gjenspeiler forbedret håndhevelse av loven, og bedre kontroll med kjemiske tilvirkningsstoffer. Om lag 25 millioner mennesker brukte amfetaminstoffer minst en gang i 2004, mens om lag 10 millioner brukte ecstasy. Total produksjon av amfetaminstoffer og ecstasy ble anslått til 480 tonn i 2004, noe som var lavere enn toppnivået i 2000.

Myndighetene I USA uskadeliggjorde det største antallet illegale metamfetaminlaboratorier noen gang i 2004, over 17 000. Mens bruken av metamfetamin blant high-school-studenterhar holdt seg konstant eller har gått ned i løpet av de siste årene, er behandlingsetterspørselen  for metamfetaminavhengighet i Statene vokst dramatisk.

Mange land har det narkotikaproblemet de fortjener.

Verdens narkotikarapport 2006 vier spesiell oppmerksomhet til cannabis, verdens mest utbredte illegale rusgift. Cannabis ble brukt minst en gang av ca. 162 millioner mennesker i 2004, noe som tilsvarer ca. 4 prosent av verdens befolkning i alderen 15-64 år, og forbruket fortsatte å øke.

UNODC-sjefen advarte med at cannabis nå er betraktelig sterkere enn for få tiår siden, og sa at det var et feilgrep å avskrive stoffet som et ”soft” og relativt ufarlig stoff. Vitenskapelig kunnskap om at cannabis kan forårsake alvorlige mentale lidelser er økende.

- I dag er skadebeskrivelsene av cannabis ikke lenger så forskjellige fra beskrivelsene av andre plantebaserte rusgifter, som for eksempel kokain og heroin, sa Costa.

- De ulike nasjonenes politikk når det gjelder cannabis varierer, og av og til skifter de fra ett år til et annet, sa han.

- Når de cannabis-relaterte helseskadene øker, er det fullstendig feilaktig at landene gjør cannabiskontrollen avhengig av hvilket parti som til enhver tid sitter i regjeringen. Omgjøringer av politikken på dette området gjør unge mennesker usikre på hvor farlig cannabis egentlig er. Cannabis-pandemien – på samme måte som andre trusler mot folkehelsen – krever konsensus og et vedholdende engasjement på tvers av det politiske spektrum, og fra samfunnet i sin helhet.

- Etter så mange år med erfaring fra narkotikakontroll vet vi nå at en sammenhengende langtidsstrategi kan redusere forsyning, etterspørsel og omsetning av narkotika, avsluttet Costa.    - Dersom dette ikke skjer, vil det være fordi noen nasjoner unnlater å ta narkotikaproblemet tilstrekkelig alvorlig og fører en politikk som er uhensiktsmessig. Mange land har det narkotikaproblemet de fortjener, sa han.

Informasjon om hva cannabis er finner du her. Egne sider meg mange typer informasjon om cannabis finner du også hos FMR. Informasjon om heroin, amfetaminecstasy og kokain finner du her.