Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

UTGAVE 104 - Narkotikadebatten

Mot Rusgift nr 104: Narkotikadebatten

mr-104-collage-liten

Om Mot Rusgift nr 1/2013

Bli abonnent: Vi har nå gleden av å tilby deg/ditt studiested/din arbeidsplass et abonnement på tidsskriftet Mot Rusgift for kr 300,- for 4 nummer, fritt tilsendt.

Les mer...
knut-leder-100_100x150

Narkotikaproblemets forståelsesmåter

Da det nye narkotikaproblemet traff den vestlige verden på begynnelsen av 60-tallet, visste vi ikke hva som rammet oss. Siden den gang har debatten bølget fram og tilbake om hva som ville være de beste tiltakene.

Les mer...
global-100

En global legaliseringsbevegelse koordinerer internasjonalt

Den narkotikapolitiske debatten her til lands har blusset opp med fornyet styrke. Temaer som avkriminalisering og legalisering diskuteres i ungdomspartier og lokallag, blant samfunnsdebattanter og på nettsider fra Minervanett til Manifest. Heroinutdeling, sprøyterom og portugisisk narkotikapolitikk er blitt sentrale momenter i den norske debatten.

Les mer...
colombia1-100

Colombia og kokain

Temaet Colombia ble i høst for en gangs skyld satt på agendaen i Norge, når en av verdens største kokainprodusenter, FARC-geriljaen, innledet fredsforhandlingene med colombianske myndigheter i Oslo. For noen uker siden ble en fredsavtale inngått. Siden Pablo Escobars bilbomber i colombianske gater var hett stoff i verdens medier for et par tiår siden, og ga Colombia omdømmet de...

Les mer...
neitil-100

Nei til legalisering av hasj

Under parolen «Kamp mot økte rusgiftskader – Nei til legalisering av hasj!» demonstrerte rusgiftmotstandere i Oslo 1. mai mot den bagatellisering av spesielt hasj, men også andre narkotika, som har forekommet i legaliseringsdebatten de siste årene. Dette er i samsvar med det syn som også kom fram i Regjeringens stortingsmelding om alkohol-, narkotika- og dopingpolitikk sist som...

Les mer...
unflag-100

FN-kontor foreslår legalisering

Med støtte fra offentlige kilder og private fond har et FN-kontor vært sekretariat for en utredning som foreslår å legalisere narkotika som strategi for å snu HIV-epidemien. Norad har vært med på å finansiere arbeidet. Norad blir takket for å medfinansiere arbeidet, men har ikke bidratt med å opplyse om hvordan Norge og Sverige har klart å snu hiv-epidemien blant stoffbrukere. ...

Les mer...
graver-100

Overdosedødsfall i Norge

Norge blir til stadighet rapportert som ett av de landene med aller høyest dødelighet av overdoser. Vi har snakket med Linn Gjersing ved Statens Institutt for Rusmiddelforskning, som har forsket på fenomenet i mange år. Hun er sykepleier i utgangspunktet, master i folkehelsevitenskap og har tatt en doktorgrad på LAR-problematikk. Hun har også evaluert prosjektet Klinikk Motivas...

Les mer...
boligblokk-100

Bolig er behandling

En trygg og stabil bolig er en essensiell del av rehabiliteringen for rusgiftavhengige. I dag blir aktive og tidligere rusgiftavhengige ofte tildelt kommunale utleieboliger i boligområder der mange ruser seg. Ingen boligsosial satsing er mulig uten at flere får bolig i avstand fra rusmiljøet, og med nok hjelp til å klare å beholde boligen. 

Les mer...
piller-100

Hvordan møte uregulert narkotika?

Nye psykoaktive stoffer som ennå ikke står på myndighetenes liste over forbudte stoffer, produseres på laboratorier i Asia, lanseres og bestilles på internett og blir sendt verdens over med posten. Foreløpig har verken FN eller de enkelte landene gode løsninger for å stoppe det.

Les mer...
syringe-100

Reduserer sprøyteutdeling spredning av HIV og hepatitt C?

Etter at HIV epidemien slo til for fullt i den vestlige verden på 1980-tallet, med høye smittetall blant personer som injiserte narkotiske stoffer, ble det i mange land satt i gang utdeling av sterile sprøyter for å forebygge smitteoverføring. Har dette redusert spredning av HIV og hepatitt C i Norge? 

Les mer...
lab1-100

Mer sikker viten om rusgiftvaner

Det du slipper ned i doskålen lyver ikke. Informasjonen folk ikke oppgir når de blir spurt om sine rusgiftvaner, kan vi finne gjennom å ta prøver av kloakken. 

Les mer...