Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

UTGAVE 97 - Alkoholens historie i Norge

Tidsskriftet Mot Rusgift nr 97:
Alkoholens historie i Norge

mr97-collage-lite

Om Mot Rusgift nr 1/2011

Bli abonnent: Vi har nå gleden av å tilby deg/ditt studiested/din arbeidsplass et abonnement på tidsskriftet Mot Rusgift for kr 300,- for 4 nummer, fritt tilsendt.

Les mer...
norge-hist-100

Alkoholens historie i Norge

Her finner du Alkoholens historie i Norge. Disse artiklene er i hovedsak basert på tre tidligere arbeider. ”Norsk alkohollovgivning gjennom 1000 år” omhandler hele perioden, og der gis det detaljerte litteraturhenvisninger. ”Alkoholpolitikken i Norge” gir en mer detaljert fremstilling av utviklingen fra 1814 til midten av 1980-årene, og i ”Alkoholoven. En lov under endring”...

Les mer...

LAR og utviklingen framover

Lise Aasmundstad er tidligere opiatavhengig. De siste 13 år har hun vært LAR-pasient. I 2004 etablerte hun, sammen med andre, REHABpiloten, Hun er som aktiv brukerrepresentant svært godt kvalifisert i debatten om LAR. Hun er en tydelig og veltalende forkjemper for LAR-pasienter. En som ingen innen feltet kan unngå å høre.

Les mer...
Svensson-100

Gjør vi ikke noe, havner de på Plata eller i rennesteinen

– Det er når de er “på tur” – når de er i svevet – at vi må sette inn tiltakene, sier Njål Petter Svensson. Han er seniorrådgiver i Arbeids- og velferdsdirektoratet, med oppgaver særlig knyttet til ungdom i risiko, og holdt innledning om temaet på Forbundet Mot Rusgifts fagdag i november. – Redder vi ikke ungdommene i denne fasen – havner de på Plata – eller i rennesteinen. Og ...

Les mer...
cannabiskultur-100

Cannabiskultur

Sveinung Sandberg og Willy Pedersen har skrevet en bok om ” Cannabiskultur”, hvor de forsøker å beskrive kulturen rundt cannabisbruken som forskjellig fra kulturen rundt andre illegale rusgifter.

Les mer...
schaffenberg-100

Johan Scharffenberg – mannen som ikke bøyde seg for noen

Johan Scharffenberg, som levde fra 1869 til 1965, var en stridsmann utenom det vanlige. Han var bl.a. leder i Norges Studerende Ungdoms Avholdsforbund - nå Forbundet Mot Rusgift - fra 1913 til 1916, og gjennom mer enn en mannsalder talsmann for en restriktiv alkoholpolitikk og for en rasjonell nytelseslære.

Les mer...
alkoholenshistorie-100

Alkoholens historie på en annen måte

Mange har skrevet alkoholens historie. Norgesforlaget har også utgitt sin versjon, skrevet av Tor Bruun, med unntak av ett kapittel om ”Rus og bakrus”, skrevet av Jahn Otto Johansen. Disse to ølglade herrer har et annet utgangspunkt for sin historieskrivning enn de forfattere som vanligvis blir anmeldt i Mot Rusgift.

Les mer...