Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

UTGAVE 99 - Alkohol

Tidsskriftet Mot Rusgift nr 99:
Alkohol

mr99-collage-150

Om Mot Rusgift nr 3/2011

Bli abonnent: Vi har nå gleden av å tilby deg/ditt studiested/din arbeidsplass et abonnement på tidsskriftet Mot Rusgift for kr 300,- for 4 nummer, fritt tilsendt.

Les mer...
knut-leder-100

Alkoholkulturen

”Et problem med avholdsfolk er at de stort sett har rett. Det er en sammenheng mellom enkel tilgjengelighet og lave priser på alkohol og vold og sykdom. Når Norge har mindre alkoholskader og lavere kriminalitet enn mange sammenlignbare land, så er en av årsakene at spriten er dyr og den selges via Vinmonopolet”. Dette skriver kommentatoren, Kjetil Wiedsvang i Dagens Næringsliv ...

Les mer...
alkotrad1-100

Den norske alkoholtradisjonen

Alkoholbruken i det norske samfunnet er meget omfattende. Ca. 90 prosent av den voksne norske befolkningen bruker alkohol mer eller mindre regelmessig. Selv om ungdoms alkoholbruk har gått noe ned de siste år, ligger det fortsatt på nesten det dobbelte av hva som var tilfellet på midten av 90-tallet.

Les mer...
tian-sorhaug-foto-Ram-Gupta09-100

Alkoholens betydning i norsk kultur

Hva skulle vi ha gjort hvis alkoholen forsvant? For å svare på det er det viktig at vi forstår hvilken funksjon alkoholen har i dagens kulturbilde. Til å gi oss noen innspill for å besvare det spørsmålet har vi snakket med sosialantropolog ved Universitetet i Oslo, Hans Christian (Tian) Sørhaug. Han har interessert seg for rusgiftfeltet gjennom mange år, og har arbeidet med sto...

Les mer...
s25-100

Bryter alkoholens lenker og binder dens ofre sammen

De fleste kjenner Anonyme Alkoholikere, AA. Mindre kjent er en organisasjon som jobber kanskje enda tettere med dem som behøver hjelp, «De Norske Lenker». Alkoholen tok fra Jon Bruce alt, inkludert hans familie. Men i dag takker han De Norske Lenker både for å ha fått livet tilbake, god kontakt med sine døtre og ikke minst kontakt med mennesker som forstår og derfor hjelper ha...

Les mer...
usman-100

Taklet drikkepresset offensivt

”Vær stolt av å være avholdende! Ikke gjør deg liten!” Usman Rana har aldri gått stille i dørene med å være avholdende. Som lege får han flere grunner til å fortsette å være det.

Les mer...

Det handler om vilje og venner

Arve Johannes Bregaard (68) begynte å få problemer med alkoholen allerede rundt 1963. Det skulle gå hele 30 år før han kom løs fra den slavedriveren han i dag sier at alkoholen er. Alt handler om vilje og å få noe bedre inn der alkoholen hadde plass, mener Bregaard.

Les mer...
synlige2-jantoreevensen-100

Synlige avholdsfolk trengs

– Å markedsføre avhold er ikke mulig uten at avholdsfolk blir mer synlige, i alt sitt mangfold, sier Jan Tore Evensen i IOGT. Organisasjonen vil bruke medlemmenes kompetanse i en ny kampanje for å fremme rusgiftfri livsstil.

Les mer...