Tidsskriftet Mot Rusgift nr 99:
Alkohol

Om Mot Rusgift nr 3/2011

Bli abonnent: Vi har nå gleden av å tilby deg/ditt studiested/din arbeidsplass et abonnement på tidsskriftet Mot Rusgift for kr 300,- for 4 nummer, fritt tilsendt.

Leder:

Alkoholkulturen


2011-12-15
”Et problem med avholdsfolk er at de stort sett har rett. Det er en sammenheng mellom enkel tilgjengelighet og lave priser på alkohol og vold og sykdom. Når Norge har mindre alkoholskader og lavere kriminalitet enn mange sammenlignbare land, så er en av årsakene at spriten er dyr og den selges via Vinmonopolet”. Dette skriver kommentatoren, Kjetil Wiedsvang i Dagens Næringsliv den 17. oktober.

Den norske alkoholtradisjonen

2011-12-15
Alkoholbruken i det norske samfunnet er meget omfattende. Ca. 90 prosent av den voksne norske befolkningen bruker alkohol mer eller mindre regelmessig. Selv om ungdoms alkoholbruk har gått noe ned de siste år, ligger det fortsatt på nesten det dobbelte av hva som var tilfellet på midten av 90-tallet.

Intervju:

Alkoholens betydning i norsk kultur


2011-12-15
Hva skulle vi ha gjort hvis alkoholen forsvant? For å svare på det er det viktig at vi forstår hvilken funksjon alkoholen har i dagens kulturbilde. Til å gi oss noen innspill for å besvare det spørsmålet har vi snakket med sosialantropolog ved Universitetet i Oslo, Hans Christian (Tian) Sørhaug. Han har interessert seg for rusgiftfeltet gjennom mange år, og har arbeidet med stoffproblematikk i flere omganger, både i samarbeid med Tyrilistiftelsen og Uteseksjonen i Oslo.

5 unge voksne:

Hvordan tror du det er å delta på alkoholfri fest?

2011-12-15
Les svarene til 5 unge voksne på 5 spørsmål.

Bryter alkoholens lenker og binder dens ofre sammen


2011-12-19
De fleste kjenner Anonyme Alkoholikere, AA. Mindre kjent er en organisasjon som jobber kanskje enda tettere med dem som behøver hjelp, «De Norske Lenker». Alkoholen tok fra Jon Bruce alt, inkludert hans familie. Men i dag takker han De Norske Lenker både for å ha fått livet tilbake, god kontakt med sine døtre og ikke minst kontakt med mennesker som forstår og derfor hjelper ham å holde seg på den alkoholfrie vei.

Taklet drikkepresset offensivt

2011-12-19
”Vær stolt av å være avholdende! Ikke gjør deg liten!” Usman Rana har aldri gått stille i dørene med å være avholdende. Som lege får han flere grunner til å fortsette å være det.

Det handler om vilje og venner


2011-12-19
Arve Johannes Bregaard (68) begynte å få problemer med alkoholen allerede rundt 1963. Det skulle gå hele 30 år før han kom løs fra den slavedriveren han i dag sier at alkoholen er. Alt handler om vilje og å få noe bedre inn der alkoholen hadde plass, mener Bregaard.

Rapport

Alkoholfritt bryllup: Festlig fest uten fyll!

2011-12-19
Brudeparet Lidia og Jo Harald ønsket seg et alkoholfritt bryllup. Så da foreldrene inviterte til bryllupsfest, var det naturlig å respektere brudeparets holdning og synspunkter.

Synlige avholdsfolk trengs


2011-12-19
– Å markedsføre avhold er ikke mulig uten at avholdsfolk blir mer synlige, i alt sitt mangfold, sier Jan Tore Evensen i IOGT. Organisasjonen vil bruke medlemmenes kompetanse i en ny kampanje for å fremme rusgiftfri livsstil.

Kuttet alkoholen i solidaritet

2011-12-19
Per Haugan er en sosial og meget aktiv mann, med svært mange venner og mennesker han treffer på sin vei. En del av dem nåværende eller tidligere rusgiftavhengige. Etter gjennom ett halvt liv å ha vært sosial bruker av alkohol bestemte han seg tidlig på 80-tallet for at tiden var inne til å vise sine venner respekt og solidaritet. Siden da har Haugan ikke rørt en dråpe alkohol.

Fotballen skal være en alkoholfri sone


2011-12-19
De fleste har fått med seg TV-bilder av sprutende champagne og snøvlende fotballtilhengere. Cupfinaler i fotball og feiring av seriemesterskap, alt sammen skjer i en sky av alkohol og hel- og halvfulle tilhengere.

Whiskyens skotske forbannelse

2011-12-19
Skottland sliter med store alkoholproblemer. Hver fjerde time dør en skotte av alkohol­relaterte sykdommer. Et dødsfall hver fjerde time, tilsvarer 33 toetasjers busser hvert år, har det skotske Institute of Alcohol Studies regnet ut.