Positiv rus

Folk har til alle tider traktet etter positive opplevelser, "rus". Her kan du lese om hvordan rusgiftbruk står i motsetning til ekte rusopplevelser. Du vil finne artikler som har stått i de utgavene av tidsskriftet Mot Rusgift som har omhandlet positiv rus, samt andre artikler og nyheter om temaet.

Undersøkelse fra Arcus:

Sex er best uten alkohol

2006-06-14
skjellhjerte

En av fem menn synes et par glass vin gir bedre sex, mens en av tre synes det går tråere etter å ha drukket. Kort sagt - flertallet synes sex er best når de ikke har drukket på forhånd.


Rusa på sport


2005-12-20
Erik Thorstvedt

- Jeg valgte å bli trener for Tufte fordi det virket som et gøyalt opplegg. Jeg hadde sett noen danske episoder og visste hva det gikk ut på. Det var givende å skape et samhold og se at gutta ble flinkere etter hvert, forteller Thorstvedt.


Kroppen har rus på lager

2005-12-20

Vi er fra naturens side utstyrt med innebygde, rusframkallende stoffer, som frigjøres og blir virksomme ved visse aktiviteter og inntrykk. En følelse, enten det er en forelskelse, en seiersfølelse en spenning eller en religiøs ekstase, har sammenheng med kjemiske aktiviteter i hjernen, og spesielt i hjernens lystsenter.


Årets ungdomsleder:

Å skape magiske øyeblikk sammen


2005-12-20

Ane Marte Almås Hammerø er generalsekretær i Ungdom Mot Narkotika UMN og ble kåret til årets ungdomsleder i 2005. - Ikke rart, hun er et fyrverkeri av engasjement, idealisme og tro på at hun kan. Det virker som om hun opplever det vi kaller positiv rus i det meste hun holder på med. Fellesnevner for alt er ønsket om å få lov til å mene.


Anette Sagen:

Høy på adrenalin

2005-12-20
Anette Sagen

Hun har hoppet rundt 350 skihopp denne sommeren, og er nå i gang med vintersesongen. Hun har hoppet rundt 150 ganger i fallskjerm, og frykter ingen høyder. Hun heter Anette Sagen, og elsker adrenalin.


Å føle for fart


2005-12-20
Christopher Frankum

Som liten guttunge startet ski-interessen å gro for Christopher Frankum (19) fra Hadeland. Siden den gang har opplevelsene nærmest stått i kø.


Den naturlige rusen JA TAKK

2005-12-20
Forelskelse

Vi hører stadig om folk som ruser seg på alkohol, eller at de ruser seg på narkotiske stoffer. Dette er kjemiske rusmidler, og denne deilige rusopplevelsen, vil noen si, er egentlig kunstig. Hvorfor er det slik at når det er et arrangement som fest, konsert, for ikke å snakke om bryllup, drikker folk alkohol? Er det for kjedelig uten? Dette skal vi nå se nærmere på.


Kåt av sjokolade


2005-12-20
Sjokolade

Si meg hva slags sjokolade du spiser og jeg skal si deg hvem du er, sier forskerne. Du blir kåt av sjokolade, sa mayaene.


Sjokolade... gir deg rus

2005-12-20

Noen søtmunner trenger sjokolade hver dag og påstår de blir avhengige. Det kan stemme, for i kakao finnes flere stoffer som virker på samme måte som enkelte typer narkotika gjør.


Verdens beste rus - ikke til salgs!


2005-12-20
Forelskelse

Du får ikke kjøpt det i butikken. Det er gratis, men ingen kan gi det til deg. Du kan bare skaffe deg verdens beste rus selv, men du bestemmer ikke når. Hva er det?


Det kribler

2005-12-20
Forelskelse

Å være hodestups forelsket kan sammenliknes med å være høy på heroin, amfetamin eller kokain. Forelskelse har nemlig lignende effekt på kroppen som enkelte narkotiske stoffer.


Gratis rus uten bakrus


2005-12-20
Natur

Da Christer Buraas, 27 år, i fjor høst besøkte sine foreldre i skogkanten på Sørumsand, hvisket trærne og de gamle kjære stiene til ham: Christer! - Hvor blir det av deg? Bylivet med dets halvlitere og bakruser ble byttet ut med turer i skog og mark, der Christer under den evige stjernehimmel, lar seg beruse av naturens brusende krefter.


Venner for livet

2005-12-20
Venner for livet

Ingen ting hjelper på vennskapet som et år i militæret. Her kan man bo sammen i rom mindre enn danskebåten, og dersom noen snorker eller går i søvne - ja, da må man bare leve med det. Velkommen til Akershus Militær-politistasjon og Forsvaret. Her er vennskap den beste rus.


NRK - Mellom nytelse og smerte

RUS: Godt utgangspunkt - feil fokus


2004-12-09

I går kveld sendte NRK det tredje programmet i serien "Mellom nytelse og smerte" - denne gangen om rus. Programmet tok utgangspunkt i at alle mennesker er født med et naturlig system for rus - at hjernen vår kan lage sin egen rus. Likevel endte det opp med ensidig å fokusere på de kjemiske stoffene alkohol, narkotika og beroligende/bedøvende medikamenter. Derfor holdt ikke programmet hva det lovet, nemlig en vurdering av alle rusmidler, også de naturlige og ikke-kjemiske.


Styrk Live i NRK:

Er rus viktig i ditt liv?

2003-10-26

Søndag 26.10.2003 hadde NRK1 og NRK2 lagt opp til interaktivt talkshow hvor temaet var rus. Ett av hovedoppslagene var med tidligere leder av FMR, Per Karsten Nordhaug.


Naturlig rus:

Høy på kjærlighet


2004-06-20
Hjerte

Å være hodestups forelsket kan sammenliknes med å være påvirket av rusgifter. Forelskelse er altså et rusmiddel.


Positiv rus - et alternativ?

1992-12-20

Bjørn Lyster tar opp en viktig debatt, som Ida Hagen følger opp. Den må likevel etter mitt syn virke noe forvirrende for nye lesere. Noen spørsmål: Er all kjemisk rus negativ? Er all ikke-kjemisk rus positiv? Hva er rus? Hvilke begreper er det hensiktsmessig å bruke? Overfor hvilke målgrupper? Finnes det et sett med begreper som Juvente, Alkokutt tidsskriftet Mot Rusgift og fagfeltet kunne enes om?


Mer om den ekte rusen


1992-12-20

Bjørn Lyster har funnet beskrivelser av "den ekte rusen " problematisk i markedsføringssammenheng, og åpner for interessante, og for meg nye, problemstilinger rundt dette begrepet spesielt, og for ladet begrepsbruk generelt.


Hva er ekte idrettsrus?

1992-01-29

Ekte Idrettsrus-prosjektet til DNTU (Det Norske Totalavholdsselskaps Ungdomsforbund) startet i 1988. Bakgrunnen for denne hovedsatsningen som skulle vare frem til OL `94 på Lillehammer var ideene rundt "Ekte Rus" -begrepet.