Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Trafikanter

Her finner du informasjon om rusgifter i trafikken.

Pillepåvirkning og kjøreferdigheter

Forsøk på kjøreferdigheter utføres ved hjelp av simulator

11.februar.2013
Hvert år omkommer rundt 250 nordmenn i bilulykker, noe som koster storsamfunnet 25 milliarder kroner. Hvem er disse risikoførerne på veien? Er det noe signifikant som skiller dem fra meg og deg? Og kan noe gjøres for å hindre utviklingen?
Les mer hos Sintef...

Unge mister lappen ved lavpromille

Skjerpede regler:

16.februar.2012
Alle som har førerkortet på prøve vil nå miste førerretten hvis de blir tatt for lavpromille. Dette innebærer et skjerpet regelverk for ferske og unge førere, som nå mister førerretten allerede ved en promille på 0,2 eller mer, sier UP-sjef Runar Karlsen til www.politi.no.
Les mer...

Når kan man kjøre etter inntak av legemidler med "varseltrekant"?

"Promille" av forskrevne medikamenter?

09.februar.2012
En fastlege har fått med seg at det er kommet nye regler for bilkjøring med medikamenter som kan svekke årvåkenhet, det vil si medisiner med varselstrekant på pakningen. Han spør om hvor lang tid det tar før man kan kjøre bil etter inntak av smertestillende, beroligende, sovemedisiner og hostedempende preparater.(Denne artikkelen er utarbeidet av Regionale legemiddelinformasjon...
Les mer...

Faste grenser for andre rusgifter enn alkohol i trafikken

Ny "propille"-ordning

01.februar.2012
Stortinget har vedtatt at det fra 1. februar 2012 skal innføres ”promillegrenser” for 20 narkotiske stoffer og legemidler med ruspotensial. Norge blir da det første landet i verden med straffbarhetsgrenser og straffeutmålingsgrenser for andre rusgifter enn alkohol. Folkehelseinstituttet har bidratt med det vitenskapelige grunnlaget for de nye grensene
Les mer...

Mer og mindre effektive tiltak mot alkoholulykker

08.juli.2009
Det som virker mest effektivt mot promillekjøring er tilfeldige politikontroller, tiltak som reduserer unge menns alkoholkonsum samt drastiske tiltak mot førere med alkoholavhengighet eller kriminell bakgrunn. Konklusjonene er basert på en gjennomgang av internasjonale studier, gjengitt i tidsskriftet Samferdsel.
Les mer...

FrP vil ha alkoholsalg på bensinstasjoner

Alkoholpolitisk solstikk:

26.juni.2009
Fremskrittspartiets stortingsrepresentant fra Nordland, Jan Arild Ellingsen vil at norske bilister skal få kjøpe øl, vin og sprit på norske bensinstasjoner. - Et åpenbart utslag av alkoholpolitisk solstikk, sier leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut T. Reinås. -Hva kan vi vente oss hvis godværet fortsetter?
Les mer...

Hev aldersgrensene for øl og vin fra 18 til 20 år.

Forbundet Mot Rusgifts årsmøte 2008:

03.mars.2008
På sitt årsmøte den 1. mars vedtok Forbundet Mot Rusgift å henstille til Helse- og omsorgsdepartementet og Stortingets helse- og omsorgskomite om å ta inititativ til å heve aldersgrensene for kjøp av øl, rusbrus og vin fra 18 til 20 år.
Les mer...