Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

UTGAVE 70 - Russefeiring - En akseptert unntakstilstand?

Mot Rusgift nr. 70 - november 2003

Russefeiring - En akseptert unntakstilstand?

Knut T. Reinås

Forsvarlig russetid

Russetiden, avslutningen på 12 års skolegang, var opprinnelig ment å være en feiring av bestått eksamen. I utgangspunktet mener vi at en slik milepæl er vel verdt en fest. Men paradoksalt nok feires i Norge, som eneste land, denne eksamen på forskudd.

Les mer...
Russ

Oppdrageransvaret har ingen aldersgrense

I flere tiår har foreldre og voksne blitt tuta ørene fulle av mer eller mindre kompetente fagpersoner og akademikere, om at ungdom ikke hører på oss. Så la oss først som sist slå det fast: Ungdom ønsker at vi skal være voksne, krever at vi skal være bekymra og trenger oss - om mulig mer enn noensinne.

Les mer...
Russ

Vi må snu trenden

- Dette er en tradisjon som har vart fra 1919, og vi mener man heller må kontrollere situasjonen og prøve å snu trenden, enn å avskaffe den. Det sa russepresidenten for 8000 russ i Oslo og Akershus, Christian Stenseng, i sitt innlegg på Forbundet Mot Rusgifts seminar om russefeiring våren 2003.

Les mer...

Russen skal være en positiv farge i bybildet

- Vi satte som et hovedmål da russestyret ble valgt at vi skulle være russ med stil. Vi skal feire avslutningen av 12 års skolegang på en positiv måte, som skal bli lagt merke til blant byens befolkning. Dette sa Erlend Wikborg, russepresident for 500 russ som til-hører hovedstyret for russen ved alle de videregående skolene i Moss, Rygge, Råde og Våler.

Les mer...
Russejente som drikker

Tusenvis av ungdommer legger alle hemninger til side

- Når det gjelder straffbare forhold i russetiden er det er viktig å understreke at man ikke skal skjære alle over en kam. Mange russ oppfører seg helt eksemplarisk. Men, det er også mange russ som ikke oppfører seg eksemplarisk. Det er et stort problem når tusenvis av ungdommer legger alle hemninger til side i en periode på en måned hvert år. Dette sa visepolitidirektør Kn...

Les mer...
Utslitt russejente

Utslitt ungdom ved eksamensbordet

- Russetida er på mange måter en akseptert unntakstilstand. Ti-tusenkroners spørsmålet blir dermed: Hvordan skal elevene få den gode eksamen de ønsker seg? Det sa Ragnhild Lid, leder for seksjon videregående opplæring i Utdanningsforbundet, i sitt innlegg på FMRs konferanse om russefeiring.

Les mer...

Flertallsmisforståelsen i russefeiringen

Innenfor kriminologi, antropologi og pedagogikk har man i en del år vært opptatt av begreper som sosialt press og majoritetsmisforståelse. Hvordan kan disse bidra til å forklare at russefeiringen etter hvert har fått et mer utagerende og destruktivt preg enn den i utgangspunktet hadde? Og kan de også brukes i et arbeid for å snu tendensen?

Les mer...
Bare en av ti kan tenke seg en russetid uten alkohol

Rus og russ - to sider av samme sak

Bare en av ti elever kan tenke seg ei russetid uten alkohol. Halvparten tror det kan være vanskelig å være russ uten å drikke. Åtte av ti innrømmer at de vil drikke mer i russetida enn ellers.

Les mer...
Russegutt

Om meningen med rusgiftbruk sett gjennom russefeiring som et rituale

Ungdom i Norge feirer hvert år avslutning på 13 års skolegang med en offentlig eksamensfest kalt "russefeiring". Nesten alle elever som går ut av den videregående skolen tar på seg rød uniformert kjeledress og lue og deltar i offentlig fyll og beruselse i 17 dager til ende. Spesielt viktig er det å være beruset natt til første mai og natt til den norske nasjonaldagen den 17....

Les mer...