Mot Rusgift nr 3/2005
Positiv rus

Om Mot Rusgift nr 3/2005

2005-12-20
CollageUtgitt desember 2005

Bli abonnent
: Vi har nå gleden av å tilby deg/ditt studiested/din arbeidsplass et abonnement på tidsskriftet Mot Rusgift for kr 200,- for 4 nummer, fritt tilsendt.

Leder:

Hva er positiv rus?


2005-12-20
Knut T. ReinåsVi anerkjenner det naturgitte behovet for løftede og euforiske sinnstilstander, rus. Derfor vil vi vise hvordan man oppnår slike tilstander uten bruk av alkohol eller andre rusgifter.

Rusa på sport

2005-12-20
Erik Thorstvedt

- Jeg valgte å bli trener for Tufte fordi det virket som et gøyalt opplegg. Jeg hadde sett noen danske episoder og visste hva det gikk ut på. Det var givende å skape et samhold og se at gutta ble flinkere etter hvert, forteller Thorstvedt.


Kroppen har rus på lager


2005-12-20

Vi er fra naturens side utstyrt med innebygde, rusframkallende stoffer, som frigjøres og blir virksomme ved visse aktiviteter og inntrykk. En følelse, enten det er en forelskelse, en seiersfølelse en spenning eller en religiøs ekstase, har sammenheng med kjemiske aktiviteter i hjernen, og spesielt i hjernens lystsenter.


Positiv rus - en alternativ forebyggingsstrategi

2005-12-20
Rusen er en følelse av forhøyet sinnsstemning (ofte kalt eufori), en forsterkning av følelser, en opplevelse av mer og mindre intens spenning, eller en diffus følelse av fysisk og psykisk velbehag, av harmoni mellom ånd og materie, mellom sinn, kropp og omgivelser.

Årets ungdomsleder:

Å skape magiske øyeblikk sammen


2005-12-20

Ane Marte Almås Hammerø er generalsekretær i Ungdom Mot Narkotika UMN og ble kåret til årets ungdomsleder i 2005. - Ikke rart, hun er et fyrverkeri av engasjement, idealisme og tro på at hun kan. Det virker som om hun opplever det vi kaller positiv rus i det meste hun holder på med. Fellesnevner for alt er ønsket om å få lov til å mene.


Anette Sagen:

Høy på adrenalin

2005-12-20
Anette Sagen

Hun har hoppet rundt 350 skihopp denne sommeren, og er nå i gang med vintersesongen. Hun har hoppet rundt 150 ganger i fallskjerm, og frykter ingen høyder. Hun heter Anette Sagen, og elsker adrenalin.


Å føle for fart


2005-12-20
Christopher Frankum

Som liten guttunge startet ski-interessen å gro for Christopher Frankum (19) fra Hadeland. Siden den gang har opplevelsene nærmest stått i kø.


Venner for livet

2005-12-20
Venner for livet

Ingen ting hjelper på vennskapet som et år i militæret. Her kan man bo sammen i rom mindre enn danskebåten, og dersom noen snorker eller går i søvne - ja, da må man bare leve med det. Velkommen til Akershus Militær-politistasjon og Forsvaret. Her er vennskap den beste rus.


Gratis rus uten bakrus


2005-12-20
Natur

Da Christer Buraas, 27 år, i fjor høst besøkte sine foreldre i skogkanten på Sørumsand, hvisket trærne og de gamle kjære stiene til ham: Christer! - Hvor blir det av deg? Bylivet med dets halvlitere og bakruser ble byttet ut med turer i skog og mark, der Christer under den evige stjernehimmel, lar seg beruse av naturens brusende krefter.


Dragning mot mestring

2005-12-20
Sigrid Helene HammerHun er pen, blond og sprek. Men hun er mer enn det. Sigrid Helene Hammer er tøffere enn de fleste!

Komedie & tragedie


2005-12-20
Sturla Berg JohansenSkihopp, autograf, terapi og rus. Humor og alvor. Komiker Sturla Berg har vært ruset på narkotika og alkohol, og lagd show av det. Nå ruser han seg ikke lenger på alkohol og stoff, ei heller på humor. Selv om han er veldig glad i jobben som komiker.

Sjokolade... gir deg rus

2005-12-20

Noen søtmunner trenger sjokolade hver dag og påstår de blir avhengige. Det kan stemme, for i kakao finnes flere stoffer som virker på samme måte som enkelte typer narkotika gjør.


Kåt av sjokolade


2005-12-20
Sjokolade

Si meg hva slags sjokolade du spiser og jeg skal si deg hvem du er, sier forskerne. Du blir kåt av sjokolade, sa mayaene.


Det kribler

2005-12-20
Forelskelse

Å være hodestups forelsket kan sammenliknes med å være høy på heroin, amfetamin eller kokain. Forelskelse har nemlig lignende effekt på kroppen som enkelte narkotiske stoffer.


Verdens beste rus - ikke til salgs!


2005-12-20
Forelskelse

Du får ikke kjøpt det i butikken. Det er gratis, men ingen kan gi det til deg. Du kan bare skaffe deg verdens beste rus selv, men du bestemmer ikke når. Hva er det?


Den naturlige rusen JA TAKK

2005-12-20
Forelskelse

Vi hører stadig om folk som ruser seg på alkohol, eller at de ruser seg på narkotiske stoffer. Dette er kjemiske rusmidler, og denne deilige rusopplevelsen, vil noen si, er egentlig kunstig. Hvorfor er det slik at når det er et arrangement som fest, konsert, for ikke å snakke om bryllup, drikker folk alkohol? Er det for kjedelig uten? Dette skal vi nå se nærmere på.