Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

UTGAVE 103 - Avhengighet og nevrobiologi

Mot Rusgift nr 103: Avhengighet og nevrobiologi

Speisalutgave - Hele dette nummeret av Mot Rusgift er viet referater fra Jon Johnsens foredragsserie under Forbundet Mot Rusgifts fagdag den 23. november 2012

mr-103-collage-lite

Om Mot Rusgift nr 3-4/2012

Bli abonnent: Vi har nå gleden av å tilby deg/ditt studiested/din arbeidsplass et abonnement på tidsskriftet Mot Rusgift for kr 300,- for 4 nummer, fritt tilsendt.

Les mer...
knut-leder-100_100x150

Avhengighet og nevrobiologi

Avhengighetsbegrepet er oppe til diskusjon. Er avhengighet en selvstendig tilstand eller er det et symptom på noe annet – for eksempel en psykisk lidelse eller en traumatisk barndom? Og kan bruk av psykoaktive stoffer over tid endre hjernens funksjon?

Les mer...
doping-100

Doping

I en av forelesningene på FMRs fagdag tok Jon Johnsen opp dopingproblemet, som også har mange likhetspunkter med bruken av rusgifter.

Les mer...

Stikkord om doping

Nedenfor følger noen stikkord om doping – basert på Jon Johnsens foredrag på FMRs fagdag den 23. november 2012.

Les mer...

Positiv og negativ forsterkning

Alle de rusgiftene som er i bruk i Norge i dag har ett fellestrekk, og det er at de greier å trykke på et signalstoff i hjernen som heter dopamin. Dette sa Jon Johnsen, da han foreleste på FMRs fagdag om avhengighet og nye behandlingsformer.

Les mer...
mann-skygge-colorbox-100

Hva er rusgiftavhengighet?

Da Jon Johnsen innledet om avhengighet på FMRs fagdag i November, ble de sentrale kjennetegnene ved rusgiftavhengighet beskrevet som en svekket evne til å styre suget etter rusgifter og en svekket evne til å søke naturlig belønning. Dette skyldes nevroplastiske forandringer som er indusert av kronisk bruk av alkohol eller andre rusgifter.

Les mer...
reseptor-100

Nevrobiologi

I ett av innleggene på FMRs fagdag om avhengighetsproblemer og psykisk sykdom, gikk dr. Jon Johnsen inn på resultatene av ny hjerne- og genforskning.

Les mer...