Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Graviditet

Alkohol og graviditet

C9C77DB9-FE5C-486D-9C06-86A1723CF8D4_300x375

Alkohol og graviditet – en livsfarlig kombinasjon

Graviditet

20.januar.2023
– Alkohol er et av de giftigste stoffene for barnets hjerne vi kjenner til i svangerskapet, forteller Ann-Mari Brubakk ved St. Olavs hospital. Hun fikk i 2005 ansvaret for å lede en gruppe som skulle vurdere skadeomfang og forebygging av alkoholskader i svangerskapet.
Les mer...

Utadvendte gravide har en større tendens til å drikke alkohol under svangerskapet.

Ny forskning:

28.februar.2012
Det viser norsk forskning utført av forskere ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo . Totalt ble 835 gravide kvinner undersøkt. Kvinner som var mer utadvendte enn gjennomsnittet hadde 74 prosent større risiko for å drikke alkohol under svangerskapet. Kvinner som var mer pliktoppfyllende enn gjennomsnittet, derimot, hadde 47 prosent mindre risiko for å gjøre det samme...
Les mer...
morogbarn-100

Møte om alkoholskader (FASD) fra svangerskapet i Europaparlamentet

31.desember.2007
For å markere den internasjonale FASD-dagen (9. september) arrangerte den europeiske alkoholpolitikkorganisasjonen Eurocare et møte i Europaparlamentet i Strasbourg. Hensikten med møtet var å øke bevisstheten blant parlamentsmedlemmene om problemet, og om de ulike politiske mulighetene til å redusere forekomsten av FASD. (Foetal Alcohol Spectrum Disorders - FASD).
Les mer...
morogbarn2-100

- Alkoholbruk i svangerskapet er uakseptabelt

Intervju med fødselslege Monica Lejman Dahlström

31.desember.2007
Monica Lejman Dahlström er fødselslege ved St. Lars Sjukhus i Linköping. Hun har arbeidet mye med dokumentasjon om sammenhengen mellom alkoholbruk under svangerskap og skadelige virkninger på fosteret. Under årets nordiske konferanse i NordAN-nettverket i Reykjavik i høst holdt hun et foredrag om teamet. I den forbindelse har vi stilt henne noen spørsmål.
Les mer...

Alkoholskadde barn får ikke diagnose

13.september.2007
Det fødes ca 60.000 barn i Norge årlig. Ifølge forsker og barnelege Astrid Alvik har trolig minst 600 barn, eller ca en prosent, skader som følge av mors alkoholbruk under graviditeten.
Les mer...

Forslag om alkohol-advarsler for gravide

Storbritannia:

19.mars.2007
Kvinner vil bli anbefalt å være totalavholdende fra alkohol mens de er gravide og også dersom de prøver å bli det. Det er innholdet i omstridte retningslinjer fra regjeringen, som også vil bety advarende etiketter på flasker av alle alkoholtyper.
Les mer...

90 prosent drikker alkohol rett før graviditet

Folkehelseinstituttet:

30.juni.2006
Nær ni av ti kvinner drikker alkohol i de siste tre månedene før graviditeten, viser ferske tall fra Den norske mor og barn-undersøkelsen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt. Når svangerskapet er kjent drikker nær 16 prosent.
Les mer...