Mot Rusgift 3-2004

Positiv rus

Om Mot Rusgift nr 3-2004

2004-09-17
Mot Rusgift 3/2003 collagePositiv rus utgitt september 2004.
Bli abonnent: Vi har nå gleden av å tilby deg/ditt studiested/din arbeidsplass et abonnement på tidsskriftet Mot Rusgift for kr 200,- for 4 nummer, fritt tilsendt.

Tid for et paradigmeskifte?


2004-09-17
FMR beskriver i dette nummeret av tidsskriftet begrepet "Positiv rus". Det finnes både kjemiske og ikke-kjemiske rusmidler. PC-spill framkaller rus. Spilleautomater framkaller rus. Og alkohol framkaller rus. Men hva er rus egentlig? Og er mennesket født med et grunnleggende rusbehov, slik bl.a. farmakologen, Liliana Bachs, hevder i dette nummeret?

Livet er en dans på line

Gå på lineÅ gå på line er som livet. Noen ganger står du støtt. Noen ganger faller du.

Mona Grudt tviler ikke:

- Kjærlighet overgår all annen rus


2004-09-17
Mona Grudt… ingen ting kan måle seg med kjærligheten. Det er den som driver oss gjennom livet. Den gir næring til alt vi foretar oss.

Petter solberg:

Ruset av motorsport

2004-09-17
Petter Solberg- Ungdom må finne noe å ruse seg på
Petter Solberg er verdensmester i rally. Han hadde ikke kommet dit han er i dag med flatfyll hver helg. For en unggutt fra Spydeberg var det motorsporten som ga kicket.

FMR-Kristin samler studentene til positiv rus


2004-09-17
Kristin SagbergKristin er ikke vanskelig å se der hun svinger inn med mopeden sin på plassen mellom HF og SV på Blindern. I 12 dager har Forbundet Mot Rusgift hatt ansvaret for Cafételtet under Studentfestivalen, og det har vært nok å holde på med. Tidlig om morgen, opp på mopeden med kurs for Økern hvor dagens daglige bullentin skal hentes. Tilbake til Blindern for å dele ut, og så skal Cafételtet åpnes. Deretter går det for fullt fram til Cafételtet er ryddet og stengt, nærmere midnatt.

Christer Falck:

Ruser meg på musikken

2004-09-17
Christer FalckChrister Falck er erklært avholdsmann. Det bare ble sånn. Har aldri smakt alkohol. Likte ikke lukten av øl engang. "Mora mi drakk seg i hjæl!" Det var standardsvaret når alle ville vite hvorfor. Men det er ikke sant! Ble bare så inderlig lei av å måtte forklare. Svaret stoppet diskusjonene. Nå tar han gjerne diskusjonene.

Alle har et naturgitt behov for rus


2004-09-17
Liliana BachsLiliana Bachs er overlege ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Divisjon for Rettstoksikologi og Rusmiddelforskning, og spesialist i klinisk farmakologi, dvs. at hun vet hvordan legemidler virker og hvilke prosesser og effekter ulike substanser setter i gang i kroppen. Vi var interessert i en faglig vurdering av hvordan rusen arter seg, rent biologisk, og om det er noen forskjell på det vi kaller naturlige rustilstander og slike som er framkalt av inntatte kjemikaler, rusgifter.

Vann, brus og boogie woogie

2004-09-17
DansPå festene i dansemiljøet ved NTNUI går det mest i vann og brus. Øl skaper lett krøll på dansegulvet, for kropp og hode trenger maks skjerping når improvisasjon og koordinering på høyt nivå skal lykkes. Men alkoholfri drikke legger definitivt ingen demper på stemningen.

Olympisk rus - en utrolig rus


2004-09-17
SamlekortOL på Lillehammer - det må ha vært tidenes rus i Norge. Da tenker jeg ikke på rusen i øl-teltene og alle de andre stedene der giftstoffene var tenkt fortært. Nei, for var det noe sted den planlagte rusen ikke slo til, så var det nettopp der. I de hundredetusener hjem derimot, og hos de tusener av publikummere, deltagere, pressefolk, frivillige funksjonærer og andre, svulmet stotheten og gleden over et OL som ingen hadde sett maken til: "The best games ever!"

Positiv rus

2004-09-17
Barn og høstbladerRusen er en følelse av forhøyet sinnsstemning (ofte kalt "eufori"), en forsterkning av følelser, en opplevelse av mer og mindre intens spenning, eller en diffus følelse av fysisk og psykisk velbehag, av harmoni mellom sjel og kropp. Folk har til alle tider traktet etter slike positive opplevelser, "rus".

Gira på livet


Erik skal basehoppeErik Syvertsen (28) får ei enorm livsglede av å ha døden pustande i nakken. Derfor hoppar han base.
- Når eg hoppar base, ser eg døden i augo, og rekk å oppfatta og skjøna kor nær døden eg er. Det får meg til å setja pris på alt ved livet. Eg merkar at eg lever, og får ei utruleg glede over livet. Det kan ikkje forklarast, det må opplevast, seier Erik Syvertsen frå Bergen

Å redde liv - positiv rus både før og etter

2004-09-17
RedningsmannskapMange av oss kan fortelle om en sterkt "ruslignende" opplevelse i situasjoner hvor adrenalinet pumper gjennom kroppen. En av dem som har erfart dette fenomenet flere ganger enn de fleste, er skipper på redningsskøyta RS Erik Bye i Tromsø, Knut Charles Olsen.

Emosjonell Elvedronning


PadlingNår Hilde Klette (22) padlar ned farlege stryk, får ho ei ubeskriveleg kjensle.
Kjensla av meistring.

Ungt lederskap

Fjell21 år gamle Jørn Henriksen ble nylig valgt til ny leder i Norsk Studentunion. Unggutten fra bygden Gravermark i Lofoten regner med at året i sjefsstolen vil bestå av lite penger, hardt arbeid og tilsvarende lite fritid. På tross av dette er det noe som driver ham fremover.

Cafételtet en suksess


HenrikMed aktivitetene i Café-teltet synes jeg vi i enda større grad enn tidligere har fått en festival med noe for alle. Café-teltet har hatt et sabla fint og bredt program, fastslo sjefen for Studentfestivalen 2004, Henrik Byremo da det hele var over.

Gjennomføringen av Cafèteltet:

Takk!

2004-09-20
Forbundet Mot Rusgift takker alle som bidro til gjennomføringen av Cafèteltet under Studentfestivalen 2004