Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

UTGAVE 88 - Doping

3/2008 - Temanummer: Doping

Om Mot Rusgift nr 3/2008

Bli abonnent: Vi har nå gleden av å tilby deg/ditt studiested/din arbeidsplass et abonnement på tidsskriftet Mot Rusgift for kr 200,- for 4 nummer, fritt tilsendt.

Les mer...
knut-leder-100

Doping

Hensikten med å dope seg er å få en muskuløs og veltrimmet kropp, for å vinne respekt og anerkjennelse for utseendet, eller for yteevnen. En undervurdert del av motivasjonen hos noen synes også å være at AAS-midlene (Anabole Androgene Steroider) kan framkalle den nødvendige aggressivitet for å gjennomføre voldelige og kriminelle handlinger.

Les mer...
barland-100

Dopingproblemet er skremmende stort

Førsteamanuensis ved Politihøgskolen, Bjørn Barland er blant landets absolutt mest kunnskapsrike mennesker når det gjelder doping. Han tok doktorgrad i emnet i 1997 og forteller Mot Rusgift at det er et kjempeproblem vi har fått i fanget. Flere titalls tusen mennesker har en eller annen gang i livet hatt befatning med dopingmidler, om man skal tro de omfangsundersøkelser som ha...

Les mer...
tveitan-100

Dopingtelefonen

– Dopingtelefonen er en gratis og anonym informasjonstjeneste for alle som har spørsmål om doping. Dopingtelefonen ligger på Aker universitetssykehus HF, Hormonlaboratoriet, og finansieres med øremerkede midler fra Helse- og Omsorgsdepartementet, forteller daglig leder, Margaret Tveitan ved Informasjonssenteret for Anti-dopingarbeid i Norge.

Les mer...
audestad_frydenl-100

Det arbeides med å få et behandlingstilbud for doping-avhengige

Det er planer om på sikt å utvikle et poliklinisk behandlingstilbud for dopingavhengige. Men ennå finnes det ikke et spesialisert tilbud i forbindelse med avhengighet av anabole steroider og psykiske bivirkninger, forteller Ragnhild Audestad ved Rusmiddeletatens kompetansesenter. Sammen med kollegene Runa Frydenlund og Bjørnar Bergengen har hun vært blant initiativtakerne til e...

Les mer...
paranoia-100

- Det vanskeligste er paranoiaen

Psykotisk paranoia, dype depresjoner og sterk aggresjon er noen av bieffektene etter langvarig bruk av anabole androgene steroider. Stadig flere dopingbrukere i Sverige får hjelp med problemene sine.

Les mer...
wad1-100

Han setter doping-virkeligheten på dagsordenen

Det er ikke lett å si noe konkret om hvem som begynner å dope seg, skal vi tro ekspertene. Noen myter sier at dopingen er en direkte konsekvens av traumer i barndom og oppvekst, andre kan vise til store grupper med dopingbrukere der dette bildet er meningløst. Oslo-mannen Ståle Wadsworth gikk i mange år rett inn det førstnevnte mytebildet, men er i dag en av landets fremste dop...

Les mer...
fitness-100

Treningssentrene stebarn i antidopingarbeidet

– Vi har gode muligheter for å bekjempe doping innenfor den organiserte idretten, sier Anders Solheim i Antidoping Norge, – men personvernhensyn hindrer oss i å ta i bruk de samme midlene overfor treningssentre som vil holde seg ”rene”.

Les mer...