Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

UTGAVE 118 - Ruskontrakter – mange blir rusfrie

RUSKONTRAKTER - mange blir rusfrie

Forside utstnitt

Om Mot Rusgift nr 2/2022

Bli abonnent: Vi har nå gleden av å tilby deg/ditt studiested/din arbeidsplass et abonnement på tidsskriftet Mot Rusgift for kr 300,- for 2 nummer, fritt tilsendt.

Les mer...
Mann fyrer en joint

Narkotikabruk i Norge

Oversikt over bruk av illegale rusmidler i den norske befolkningen. Vekt på utviklingstrekk og forskjeller mellom befolkningsgrupper. Datagrunnlaget er Folkehelseinstituttets (FHI) årlige spørreundersøkelser som gjennomføres av Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Les mer...
NIls Bejerot

Frivillighet og tvang i behandling av alkohol- og narkotikaavhengige

Spørsmålet om frivillighet og tvang i behandlingen av misbrukere er det mest kontroversielle spørsmålet innen hele avhengighetsproblematikken og behand- lingsdebatten. Nils Bejerot, dosent og klinisk lærer i sosialmedisin ved Karolinske sykehuset, redegjør her for noen grunner som taler mot dagens framherskende forestillinger om at tvang bør avvises helt eller minimeres.

Les mer...
Møte

Tvang og tilbakehold

Denne korte oversikten over hva tvang og tilbakehold er innnenfor psykisk helsevern og innenfor Rusbehandling, Tverrfaglig Spesialisert Behandling. Teksten er skrevet av Torhild Kielland på Fagrådets hjemmeside.

Les mer...
Illustrasjon

Internasjonal forskning om tvangsbehandling

Tvangsbehandling av rusmiddelavhengige har en lang historie i mange land. Også i Norge. I de siste tiårene har man imidlertid vært tilbøyelige til å mene at avhengig- hetsbehandling bør foregå frivillig, overfor motiverte pasienter.

Les mer...
Møte

Tvang og frivillighet

De fleste inntak i behandlingsinstitusjon innen TSB er i dag frivillige. Selv om mange er topp motiverte for behandling ved inntak, vet vi også at motivasjonen kan veksle sterkt, og særlig i begynnelsen av et behandlingsopphold. Resultatet er at svært mange dropper ut etter kort tid, selv om den planlagte behandlingsinnsatsen ikke er gjennomført.

Les mer...
Politibil

Oppmøte hos rådgivningsenheten for russaker

Da Solbergregjeringens forslag om ny rusreform ble avvist under stortingsbehandlingen sommeren 2021 ble det likevel gjort vedtak om etablering om kommunale rådgivningsenheter for russaker. Denne ordningen ble av noen sett på som en mulig videreføring av samarbeidet mellom politiet og kommunen om ruskontrakter. Politiet kunne tidligere gjøre en avtale med en person som var tatt ...

Les mer...
Gutt med gitar

Forebygging av fremtidig kriminalitet hos unge narkotikalovbrytere

Forskerne Thomas Sandøy, Ståle Østhus og Anne Line Bretteville-Jensen publiserte i 2022 en forskningsartikkel, hvor de sammenlignet alternative reaksjoner overfor unge narkotikalovbrytere i 15 – 17-årsalderen med bøter. Undersøkelsen ble gjort i perioden 2000-2015 og gjaldt 3276 førstegangs lovbrytere av narkotika. Det vesentlige forskningsspørsmålet er om alternative sanksjone...

Les mer...
Gutt i samtale

Erfaringer med ruskontrakter i TIUR

Tidlig intervensjon unge og rus – TIUR er et tiltak i Ringsaker kommune for å gripe inn tidlig overfor ungdommer med begynnende narkotikaproblemer. På FMRs fag- dag høsten 2022 la Marianne Ihle fra Ungdomskontakten i Ringsaker kommune fram arbeidsmetoder og resultater fra tiltaket TIUR som har vært i gang som prosjekt siden 2010, og ble en fast ordning fra 2014.

Les mer...
Personer i møte

Nytt representantforslag om å gjennomføre rusreformen

Forbundet Mot Rusgift har deltatt i nok en høring om dette spørsmålet. Men etter Stortingets vedtak den 3. juni 2021 er det kommet lite nytt som skulle tilsi et annet utfall. Det er likevel viktig med en løpende debatt om en ny rusreform, også i Stor- tinget. Regjeringen har antydet at et nytt forslag om rusreform kan komme i 2023. FMR har et ønske om at dette kan komme raske...

Les mer...
Overdose grafer

Overdosedødsfall i et kjønnsperspektiv

Thomas Clausen, leder ved Senter for rus- og avhengighetsforskning innledet på Actis’ konferansen 2021 om overdosedødsfall i et kjønnsperspektiv og igjen i 2022 om menns utsatthet for overdoser. For å begynne med noen etablerte fakta: 8 av 10 overdoser er knyttet til det vi kaller opioider, som morfin og heroin, fentanyl og oksykodon.

Les mer...
Kvinner med vinglass

En helserisiko som gjelder for alle

På Actis’ kvinnekonferanse i desember 2021 holdt Sara Underland Mjelva fra Kreftforeningen et foredrag om sammenhengen mellom alkohol og kreft. Hun var klar på at det ikke eksisterer en nedre trygg grense for alkoholbruk, men hvis alle reduserte sitt alkoholinntak med en enhet, ville det merkes på kreftstatistikken.

Les mer...
Bokcover

Skjebne på resept

Linda Isabell Mosserud Mindrebøe har skrevet en tankevekkende bok, som en roman, men hvor fokuset spesielt er på bruk og omsetning av beroligende medikamenter som barbiturater og benzodiazepiner, og den innvirkning disse stoffene har på brukerne

Les mer...