- Allerede i 1974 fikk vi våre første henvendelser fra folk som sa: "Jeg røyker for mye hasj, og jeg klarer ikke å stoppe". Mange mennesker undervurderer fortsatt dette problemet, og media er uinteressert i problemene med hasjrøyking. Jeg sier ikke at en moderat og problemfri hasjbruk er umulig; titusener i dette landet klarer seg utmerket med litt hasjrøyking i ny og ne. Det jeg sier er at vi må begynne å innse at hasjbruk også skaper problemer og i ekstreme tilfeller avhengighet.

- Noen innvender at når så mange nederlendere røyker, er det naturlig at noen av dem i utgangspunktet er predisponert for å få problemer, men at det ikke er hasjen i seg som er problemet. Men hva er forskjellen? Forholdet er jo uansett at noen får vansker på grunn av hasjrøyking, akkurat som noen får problemer med alkoholdrikking.

- Med alkohol går det vanligvis lang tid før en person forstår at han eller hun har et avhengighetsproblem. Slik er det med hasj også; jeg vil tippe at først etter gjennomsnittlig syv år med daglig røyking har våre pasienter forstått at de har et problem, påpeker van Dalen.

Han sier at de hasjrøykerne han jobber med, er like forskjellige som andre folk. Noen har store og dyptliggende problemer og trenger langvarig behandling. Andre trenger mer kortvarig intervensjon. Hans erfaring er at de som virkelig har et avhengighetsproblem må slutte helt å røyke hasj.

- Dette samsvarer helt med hva vi har hevdet hele tiden, sier leder i Forbundet Mot Rusgift, Per Karsten Nordhaug i en kommentar. Hasj kan i seg selv skape store avhengighetsproblemer. At ikke dette har fått nok oppmerksomhet henger naturligvis sammen med at hasjbruk er mindre utbredt i Norge enn i Nederland. Mange hasjrøykere bruker også andre rusgifter og pådrar seg problemer med dem i tillegg. Dette kan også ha bidratt til å trekke oppmerksomheten bort fra hasjen. Hasjrøykere bruker ofte nye motestoffer, som ecstasy, tradisjonelle narkotika og ikke minst alkohol. Ungdomsforsker Hilde Pape påviste i en rapport nylig at hasjrøykere gjennomsnittlig drikker 2,7 - 3 ganger mer enn annen ungdom. Hasj er imidlertid den mest utbredte og mest undervurderte illegale rusgift på markedet. Dette bør vi nå begynne å fokusere mer på, sier Nordhaug.