Studenter og alkohol

Bekymringsløs fyll

Publisert 2008-08-01

- I studentmiljøene drikkes det mye og uten bekymring. Ser de unge sammenhengen mellom drikkevaner og fremtidig alkoholisme? Også de studenter som holder sitt alkoholforbruk moderat, må bli bevisst hvilken drikkekultur de er en del av, og hva de utstråler til sine medstudenter i faresonen, skriver RENÉ BRUNSVIK, masterstudent i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo.

For unge som eksperimenterer med alkohol, er det spennende, barskt og romantisk å drikke seg fra alle sanser. Hvis man skal få bukt med samfunnets alkoholproblemer, må denne holdningen aktivt konfronteres i de miljøer hvor slike holdninger kan overleve til voksen alder. Altfor mange studenter tråkker stødig mot alkoholproblemer - de strekker sine ekstreme drikkevaner til langt ut i tyveårene, beroliget av at de rundt dem gjør det samme.

Videre skriver Brunsvik: For det er en stor ufarliggjøring i miljøet, hvor studentenes alkoholvaner sees som løsrevet fra alkoholismen ellers i samfunnet. Det virker som en gammel forestilling lever i beste velgående - myten at alkoholisme er noe for mislykkede mennesker, for dem som ikke oppfyller samfunnets ytre kriterier for suksess.

 

I studentmiljøene har alkoholen motsatt fortegn: Det er gjennom alkohol man blir kjent med sine medstudenter, gjennom alkohol man møter sin kjæreste på fest. Man føler lite slektskap med alkoholisme der man kysser sin forelskelse og skåler med sine oppegående kamerater - men det er ikke slik at de som sliter med alkohol, bestandig har sittet alene i grøftekanten om kveldene.

Du kan lese hele kronikken i Aftenposten.

Dette som et apropos til at Forbundet Mot Rusgift ble stengt ute fra Studentfestivalen på Universitetet i Oslo med sitt alkoholfrie alternativ til ølteltet. Du kan lese om dette her: