Det er en kjensgjerning at mange barn med behov for hjelp blir fanget opp for sent. Det er mye som kan repareres bare man får begynt tidlig nok. Derfor bør man lete opp barn som kan ha behov for hjelp mer aktivt enn i dag, sier barneombud Reidar Hjermann til Dagsavisen.

- En mulighet er at politiet, når det pågriper noen for besittelse av narkotika, automatisk undersøker om vedkommende er en omsorgsperson. Er dette en pappa eller mamma? Er det barn hjemme som trenger hjelp?

Denne uka møtte Hjermann representanter for politi og barnevern for å diskutere hvordan rutinene som omhandler barn kan bli bedre. Blant dem som var til stede på møtet var barnevernskonsulent Nils Ola Sande.

Siden juni i fjor har han hatt sin arbeidsplass på Grønland politistasjon i Oslo der oppgavene blant annet er å bevisstgjøre politiet på barns behov, komme med råd og sørge for at gjeldende melderutiner følges opp når politiet kommer over barn som er utsatt for omsorgssvikt.

Han synes Barneombudets forslag er en god idé.

- Hensikten vil være å vurdere om det er nødvendig med en bekymringsmelding til barnevernet. Også i dag gjør politiet dette i mange tilfeller, men systemene kan bli bedre, sier han. Sande tror en slik praksis vil avdekke flere barn og foreldre med problemer som trenger hjelp, men verken han eller Hjermann kan anslå noe antall. At det vil dreie seg om mange barn, er de likevel ikke i tvil om.

Også når politiet rykker ut på husbråk, ønsker Barneombudet at melderutinene blir bedre. Politiet er i dag lovpålagt å melde ifra når det mistenker at et barn er utsatt for grov omsorgssvikt, for eksempel gjelder dette barn som er vitne til vold i hjemmet eller har rusede foreldre. Likevel er det i praksis opp til den enkelte tjenestemann- eller kvinne å avgjøre om en situasjon utløser meldeplikt til barnevernet eller ikke.

Du kan lese hele saken hos Dagsavisen.