©PHOTOPQR/LA PROVENCE/MAGNIEN PatriceIllustration sur la consommation de drogue douce chez les jeunesUn adolescent fumant un joint de cannabis devant un lycee

Norge er det blitt gjennomført undersøkelser blant ungdom siden 1986 når det gjelder bruk av cannabis og andre rusgifter. Den siste undersøkelsen gjennomførte SIRUS i 2008. Av disse undersøkelsene går det fram hvilke trender vi kan se i ungdoms bruk av narkotika.

Som det vil gå fram, hadde man en klar stigning i ungdoms eksperimentering med cannabis fram til ca. 1998-99, hvorpå det skjedde en utflatning i bruken. Fra 2004 kan det se ut som om det har vært en klar reduksjon i antall unge som prøver cannabis.
Som man vil se, er også andelen som har brukt cannabis i løpet av siste halvår redusert, og utgjør ikke mer enn ca. 6 prosent. Dette står i skarp kontrast til enkeltes påstander om at ”alle røyker hasj”. At det å ha brukt cannabis ikke er ensbetydende med regelmessig bruk, kan også illustreres ved at det i årene 2006 – 2008 sett under ett, var tre prosent av 15 – 20-åringer på landsbasis og fire prosent i Oslo-utvalget, som oppga at de hadde brukt cannabis mer enn fem ganger i løpet av de siste seks måneder.

Det har vært hevdet at unge i aldersgruppen 21-30 år har en mye høyere brukerandel enn 15-20-åringene, og at dette rettferdiggjør påstanden om at ”alle røyker hasj”. Men SIRUS’ undersøkelse fra 2006 viser at 10 prosent av de unge i denne aldersgruppen har røykt hasj i løpet av de siste 6 måneder (15 prosent i Oslo) (Ødegård Lund m.fl. 2007)

Internasjonal sammenligning

Det nederlandske rusgiftforskningssenteret, TRIMBOS, har utarbeidet en internasjonal sammenligning, basert på undersøkelsen European School Project on Alcohol and Drugs, ESPAD, hvor det også er tatt med tall fra USA og Sveits.

Cannabisbruk blant skoleelever, 15-16 år i et antall EU-land, Norge, Sveits og USAI. År for undersøskelsene: 1999, 2003 and 2007

Prosent noen gang brukt, brukt siste måned og brukt seks ganger eller mer siste måned. I. USA deltok ikke i ESPAD, men har gjennomført sammenlignbare undersøkelser.II Data fra Danmark og Spania er mindre representative.III. Fra Belgia 2007 gjelder dataene bare Flandern. IV. For Tyskland gjelder data seks av de seksten føderalstatene. ”–” betyr: Ikke målt.
Kilde: ESPAD, via TRIMBOS: National Drug Monitor 2009.

Det går fram at Norge ligger lavest av samtlige land, sammen med Hellas, når det gjelder noen gangs bruk av cannabis i 2007. Vi ser også at denne andelen for Norges del er halvert fra 1999 til 2007. Norge ligger også lavest når det gjelder bruk siste måned, og nest lavest når det gjelder bruk 6 ganger eller mer siste måned. De fleste land, som har en mer liberal narkotikapolitikk enn Norge, ligger også høyere på alle disse variablene. En hypotese som kunne utledes av dette er at dess mer liberalt et land er i narkotikapolitikken, dess flere 15-16-åringer vil også prøve cannabis. Og jo flere som prøver, jo flere vil også bli regelmessige brukere. Det er likevel grunn til å merke seg at selv i de mest narkotikaliberale landene er det bare en mindre andel som blir regelmessige brukere, i hvert fall blant de yngste. Det er altså langt fra at cannabis er like sterkt forankret blant ungdommen som alkohol.