Dorte Birkegaard Andersen

Grunnen til at ledelsen tok denne beslutningen var at de så at alkohol ble altfor viktig element i det sosiale arrangementet. Etter deres mening resulterte dette i at mange av de nye ikke ble med på turen fordi de ikke ønsket å drikke så mye, eller at religion, foreldre eller andre forhold forbød dem.

Etter å ha studert økonomi blir man cand.polit i København. Der har man opprettet Politrådet som er en gruppe av studerende og professorer, studielederen, instituttlederen osv. Politrådet er et organ som tar beslutninger omkring nye reformer, endring av eksamen, endring av rusturen osv.

Dorte Birkegaard Andersen var på det tidspunktet en del av RUKO, som er det organet som velger ut tutorene (tilsvarende fadderordningen ved norske universitet og høgskoler). Tutorene er eldre elever som har meldt seg på for å hjelpe studentene (i Danmark kalles de russerne når studiet starter). De viser de nye rundt og det er også dem som arrangerer rus-turene.

- Nå måtte vi overbevise tutorerne om at dette faktiske var en meget god ide, sier Dorte. Det var en stor utfordring for dem som skulle arrangere, nå fikk de virkelig bruk for å være kreative. Det var ikke lenger nok å drikke en øl på kortest mulig tid, nå måtte de ha et virkelig godt program disse dagene.

- Hvert år samles de nye tutorene en helg, med seminar og konkurranser. Her kommer tutorene med gode ideer til de alkoholfrie dagene. Det ble blant annet foreslått turer til virksomheter eller en annen organisasjon i den byen hvor rus-hytten er plassert. Det kan være en tur i svømmehallen, den lokale idrettshallen eller lignende. Om kvelden har vi dvd-hygge aften, underholdning fra tutorerne, store spillekvelder osv. På den måten blir studentene bedre kjent med hverandre i edru tilstand, det gir jo et mye bedre grunnlag for valg av studiegrupper.

- Så vidt jeg vet er det ingen som har meldt avbud til rusturen på grunn av de alkoholfrie dagene. Og i etterkant fikk vi mange positive feedback. De alkoholfrie dagene er fortsatt en integrert del av rus-turene på økonomi ved Københavns universitet. Det handler i høyeste grad om at tutorerne mener at ideen er god. De ønsker å lage et godt program og tilby aktiviteter som bringer de nye studentene tettere sammen. Hvis de sitter og kjeder seg, kunne de jo like godt bli hjemme, sier Dorte.