Særlov om sprøyterom

Dørum tar skrittet ut i hengemyra

Publisert 2004-04-02

Justisminister Dørum foreslår nå en særlov for en treårig prøveordning med sprøyterom. Den tvetydige begrunnelsen om økt verdighet for stoffbrukere er hovedmomentet.

Tilleggsbegrunnelser er reduksjon av overdoser og forebygging av infeksjoner og smitte. Men forslaget innebærer ikke at det skal være helsepersonell i sprøyterommet. Det skal bli spennende å se hva Stortingsflertallet sier til det. Blir det viktigste for SV, AP og Fr.P å få sprøyterom for enhver pris selv om forutsetningen om helsepersonell ikke blir innfridd. Ifølge John Alvheim, er sprøyterom uten helsepersonell livsfarlige( Se uttalelse på FrPs hjemmeside her .)

Ifølge forslaget skal tungt belastede heroinavhengige som har fylt 18 år, og som ikke har legemiddelassistert rehabiliteringstiltak (LAR,) straff-fritt kunne sette én brukerdose heroin i sprøyterom. Besittelsen og bruken av en brukerdose i sprøyteromslokalene skal fortsatt være ulovlig, men straffeforfølgning skal ikke iverksettes overfor brukeren. Enhver besittelse og bruk av narkotika utenfor sprøyteromslokalene og besittelse og bruk av mer enn én brukerdose i sprøyteromslokalene, er fortsatt straffbart. Politiet gis adgang til en viss kontroll med ordningen.

- Dette henger ikke på greip, sier leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut T. Reinås til FMRs presseservice. -Dersom man straff-fritt skal kunne sette en brukerdose i sprøyterommet, så er det jo lovlig? Det er jo den typen undergraving av loven som bl.a. Norge har kritisert Nederland for i alle år. Og hva skal politiet gjøre? Skal de ransake folk på vei til sprøyterommet? Selvfølgelig ikke. Dermed vil det også bli tillatt å ha på seg en brukerdose utenfor sprøyterommet. Og vil det ikke være urettferdig å arrestere en bruker med en brukerdose på seg når sprøyterommet er stengt, dersom han kan ha den på seg når det er åpent. Og hva med selgere av heroin, som heretter er trygge bare de ikke har mer enn en brukerdose på seg. Resten av lageret er gjemt bak hjørnet. Her beveger Dørum seg ut i en hengemyr, sier Reinås. 

Justisdepartementets pressemelding kan du lese her.

Selve lovproposisjonen kan du lese her.

Forbundet Mot Rusgifts høringsuttalelse, som Dørum ser helt bort fra, kan du lese her.