Til i dag har norske myndigheter forskjellsbehandlet alkoholholdige varer med samme alkoholstyrke. I dag er det lov å selge øl i butikkene med inntil 4,75 volumprosent alkoholstyrke, mens vin og alkoholholdige leskedrikker bare er lovlig under 2,5 volumprosent. Det europeiske overvåkingsorganet ESA stevnet i desember 2000 den norske Regjeringen inn for EFTA-domstolen for brudd på handelsbestemmelsene i EØS, og fredag 15. mars falt dommen: Man kan ikke diskriminere utenlandske rusbrusprodukter til fordel for i hovedsak norskprodusert øl, som på grunn av lik alkoholstyrke blir vurdert som likeverdige produkter. Det innebærer at enten må pils mellom 2,5 og 4,75 volumprosent inn på polet, eller så må svakvin og alkoholholdig leskedrikk selges i dagligvarebutikkene.

Dersom all alkohol med styrke under 4,75 prosent nå skal selges i butikkene, vil dette ikke bare få betydning for rusbrus, men også for andre typer alkoholholdige leskedrikker, eple- og pærecider og drinker som er forhåndsblandet. En av de større importørene står allerede klar til å lansere over 20 ulike alkoholholdige leskedrikker i butikkene.

Rusbrus og andre søte, alkoholholdige drikkevarer, viste seg, i den tiden det ble omsatt i butikkene, å appellere spesielt til de helt unge, til jenter spesielt, og vil dermed sannsynligvis bidra til at flere vil debutere tidlig, at flere vil utvikle alkoholvaner tidlig, og at alkoholskadene vil øke.

Sverige, som er EU-medlemmer, har ikke hatt det samme problemet som Norge nå får, rett og slett fordi øl, sterkere enn 3,5 volumprosent selges på Systembolaget. En reaksjon på dommen kunne også i Norge bli at bare øl med alkoholstyrke opp til 3,5 prosent selges i butikkene, mens rusbrus og pils måtte selges på Vinmonopolet. Det ville være et tilbakeslag for de krefter i Norge som har arbeidet for å framprovosere denne dommen. I motsatt fall har disse kreftene ikke bare fått innfridd sine ønsker, men har også varslet erstatningskrav overfor staten på grunn av tapt fortjeneste i den perioden rusbrusen har vært ute av butikkene. I alle fall forteller vel denne dommen mye om muligheten for norsk selvråderett i alkoholpolitikken innenfor EØS, sier Forbundet Mot Rusgift, i et brev til sosialministeren. FMR vil nå kreve at regjeringen gjør en seriøs vurdering av muligheten for å overføre butikksalg av øl med alkoholstyrke 3,5-4,75 volumprosent til Vinmonopolet. For skjenkestedene ville ikke dette medføre noen forskjell.