Hordalandsruss
Hordalandsruss i godt samarbeid med skole, politi og andre myndigheter.

- Det viktigste tiltaket som er innført er Russerådet. Dette rådet er satt sammen av flere, forteller Eirik Fjørtoft, seniorrådgiver ved opplæringsavdelingen i Hordaland Fylkeskommune. Rådet består av elever ved russens hovedstyre, elevorganisasjonen, den tidligere Russepresidenten, politi, Trygg trafikk, Bergensklinikkene, to rektorer fra videregående og fylkeskommunens administrasjon er representert, forteller Fjørtoft.
På denne måten kan russen få råd og rettleding før feiringen begynner og oppfølging under selve feiringen.

Dialog er viktig

- Vi oppfatter russen som en uformell organisasjon. Vi kan ha meninger om russefeiringen, men russen har ansvaret. Vi prøver å være i dialog, det er viktig for oss og russen. Dialog sørger for forutsigbarhet for russen og skolene, mener Fjørtoft.

Et eksempel på dialog er at russen forteller skolene når de store russearrangementene er, slik at skolene kan lage en prøveplan som ikke kolliderer med russefeiringen.
- Russen har også fått laget en russeguide som heter ”guide til en fantastisk russefeiring”. Den inneholder blant annet nyttige råd om feiringen knyttet til rus og arrangementene. Russeguiden er laget av opplæringsdirektøren i Hordaland i samarbeid med hovedstyret for russen i Bergen, Trygg trafikk, Bergenspolitiet og Bergensklinikkene, forklarer Fjørtoft.

Guiden omtaler nyttige opplysninger om alkoholbruk, hvordan unngå ulykker og problem i trafikken, hva du kan gjøre for å unngå trøbbel med politiet, litt om vennskap og sex, lure tips, førstehjelp, viktige telefonnummer, et utdrag av knutereglene og viktige datoer for russen.

Viktig å skille mellom skole og feiring

Er dere fornøyd med dagens opplegg?

-Det må være lov å si at det er mer samarbeid mellom skole og russ nå enn før. En grunntanke er at når russen går på skole, går de på skole og når de fester, så fester de - vi ønsker ikke at de skal blande skole og fest, forteller Fjørtoft

Russen på den enkelte skole skriver kontrakt med skolen sin om hvordan feiringen skal foregå. Ved hjelp av tiltakene, og samarbeidet som er innført, har russen i Hordaland fått tilrettelagt for en mer positiv russefeiring. De verste knutereglene er fjernet og russetiden er noe forkortet. Prøver noen å henge opp terrorlister, så blir de tatt ned av skolens ledelse, og de som har gjordt forsøk på å henge dem opp, må stå til rette for det.

Kommersielle aktører slipper ikke til, slik som i mange andre videregående skoler.
- Salg av russeeffekter skjer ikke i skoletiden, og utenfor skolens område, sier Fjørtoft.
Ved hjelp av tiltakene som er innført har russen i Hordaland fått alt tilrettelagt for en positiv russefeiring.