Det er viktig å opprettholde politiets mulighet til å avdekke narkotikabruk for å kunne gripe inn så tidlig som mulig overfor unge på vei i en uheldig retning. Ungdom som tas for bruk og besittelse av små mengder narkotika blir i dag tilbudt ruskon.trakt som en del av påtaleunnlatelse med vilkår, i stedet for prikk på rullebladet. 

POLITIETS FOREBYGGINGSMULIGHETER

På kontrakt får de tett oppfølging og hjelp, for eksempel av miljøarbeider, Nav-kontakt, lærer ol. Målet er at ungdommen skal bli rusfri og få styr på skole, jobb, eventuelt bosituasjon osv. Under rusre.formutvalgets innspillsmøte i Stavanger anslo poli.tiets representant at politiet avdekket om lag halv.parten av de ungdommene som kommunen fulgte opp med rusforebyggende tiltak.

Unge under 18 må bli pågrepet av politiet for mindre alvorlig kriminalitet fem ganger før de får prikk på rullebladet. For unge er påtaleunnlatelse med vilkår vanligste reaksjon for bruk og besittelse av narkotika. I noen politidistrikter, som for ek.sempel Innlandet og Bergen, tilbys påtaleunnlatelse med rusmiddelkontroll også til «egnede» første.gangskriminelle opp til 25 år (ifølge Politidirekto.ratets utredning til Rusreformutvalget).

I forslaget til rusreform erstattes politiets be.kymringssamtaler og tilbud om ruskontrakt med en rådgivningssamtale i kommunen. Møtet består av to deler, der første del inneholder informasjon om stoffet og generell fraråding av bruk. Del to er samtykkebasert og skal kartlegge bruken og even.tuelt henvise videre til andre instanser. 
Ungdom helt ned i 16-års alder kan selv velge om de vil gå alene i kartleggingssamtalen. Foreldrene skal normalt informeres, men dersom ungdommen ikke møter opp til rådgivningssamtalen, foreslår ut.valget ingen andre reaksjoner enn at barnevernet skal kunne kobles på. 

AdobeStock_228540630.jpg

Unge under 18 må bli pågrepet av politiet for mindre alvorlig kriminalitet fem ganger før de får prikk på rullebladet. For unge er påtaleunnlatelse med vilkår vanligste reaksjon for bruk og besittelse av narkotika.

Politiet vil ikke ha reaksjonsmuligheter ved manglende oppmøte. Ruskontrakter foreslås vide.reført kun som et frivillig tiltak, under forutsetning om at ungdommen ikke utsettes for utilbørlig press fra for eksempel foresatte. Utvalget mener «det bør utvises varsomhet med å bruke mindreåriges sam.tykke som grunnlag for inngrep.»
I Rusreformutvalgets forslag til reform skal nar.kotika fortsatt være forbudt, og politiet skal ha en avdekkende rolle. Dersom du blir tatt for bruk og besittelse, kan stoffet beslaglegges og destrueres, og politiet kan pålegge oppmøte for den kommunale rådgivningstjenesten.

MINDRETALLETS FORSLAG

Utvalgsmedlem og leder for politiets felles enhet for forebygging i Oslo, Rune Solberg Swahn, har tatt ut dissens mot Rusreformutvalgets flertallsfor.slag og mener en konsekvens av flertallsforslaget vil være at politiet nedprioriterer avdekking av narko.tikabruk til fordel for etterforskning av straffbare handlinger. 
Han viser til Portugal, der politiet forteller at en slik dreining har forekommet. Under Rusre.formutvalgets tur til Portugal og uoffisielle sam.taler med tilfeldige politipatruljer, ga disse klart inntrykk for at de «overså» bruk og besittelse av narkotika på gaten.

Politiet kan gjennom etterforskingsskritt i blant annet brukersaker innhente bevis mot organiserte kriminelle nettverk slik lovverket er i dag. Med ut.valgets forslag forsvinner denne muligheten. Dette kan vanskeliggjøre politiets muligheter til å etter.forske bakover i forsyningskjeden av narkotika. Dersom disse hjemlene ikke ivaretas på andre må.ter, vil det få negative konsekvenser for etterfors.kning av grov narkotikakriminalitet.

Utvalgsmedlem Swahn mener at redusert avdek.king av bruk og besittelse av narkotika, spesielt i kombinasjon med innskrenkede etterforsknings.hjemler til politiet, vil føre til begrenset informa.sjonstilfang til politiet, både i den enkelte sak og totalt sett, og at dette vil ha konsekvenser på politi.ets mulighet til å utføre sine forvaltningsoppgaver. Disse oppgavene inkluderer blant annet edruelig.hetsvurderinger og vandel. Førstnevnte er relevant i forbindelse med for eksempel våpentillatelse eller førerkort ved rusbruk.

Den allmennpreventive effekten av et lovforbud henger sammen med hvor sannsynlig det er at man blir tatt hvis man bryter loven.

I dag er politiet den instansen som sender flest be.kymringsmeldinger til barnevernet. Politiets etter.forskning har blant annet som formål å avdekke informasjon som har betydning for barnevernets saksbehandling. Det er uklart hvordan utvalgets forslag vil kunne påvirke politiets mulighet til å gi informasjon til foreldre og barnevern om omfanget av en mindreårigs bruk av narkotika, herunder hvil.ke rusmidler det er snakk om. Politiet er bekymret for at antallet og kvaliteten på barnevernsmeldin.ger vil reduseres betydelig som følge av forslaget. Barnevernet vil dermed få dårligere forutsetninger for å treffe vedtak som er til barnets beste. 

ØKONOMISKE KONSEKVENSER

Ifølge Oslo Economics utredning om de økonomis.ke konsekvensene av den foreslåtte modellen, er det ikke grunn til å tro at politiets arbeidsmengde vil bli vesentlig forandret, dersom man legger til grunn at politiet skal fortsette å være til stede i de åpne rusmiljøene, avdekke rusbruk og drive forebyggen.de arbeid på samme nivå som i dag. Byrået skriver imidlertid at «dersom avkriminaliseringen fører til økt bruk av narkotika, for eksempel fordi noen opp.fatter avkriminaliseringen som en legalisering, kan dette føre til en økt arbeidsmengde for politiet.» 

Vi mener det er viktig å beholde politiets mu.lighet for avdekking for å kunne gripe inn så tidlig som mulig overfor unge på vei i rus og kriminalitet. 

Den allmennpreventive effekten av et lovforbud henger sammen med hvor sannsynlig det er at man blir tatt hvis man bryter loven. Når politiet mener deres prioriteringer vil bli endret som følge av en avkriminalisering, og at de i mindre grad vil avdek.ke bruk og besittelse, reduseres også oppdagelses.risikoen. Det bekymrer oss, fordi vi dermed mister muligheten til å komme i kontakt med ungdom som sliter. Fagfolk som jobber med utsatt ungdom sier politiet har en avgjørende rolle i å fange opp unge de ellers ikke ville klart å komme i kontakt med. 

Det er også viktig å beholde politiet muligheter til å etterforske bakover i forsyningskjeden av narkoti.ka for å kunne avsløre organisert kriminalitet. 

Kilde: actis.no