Folk tror at jeg er full

Av Guro Bråthen

Publisert 2006-12-06

Intervju
Navn: Jørgen Jensehaugen
Alder: 23
Studium: Mastergrad historie ved Universitetet i Oslo

Jørgen
Jørgen

Synes du det er greit å være edru på fest?

Ja. Man kan vel si at siden jeg er epileptiker og ikke kan drikke, så vet jeg ikke noe annet, men jeg har lært å tilpasse meg, slik at jeg faktisk ofte blir møtt med overraskelse når jeg sier at jeg ikke drikker. Folk tror faktisk ofte at jeg er full. Jeg opplever at det størst problemet for de fleste er at de ikke tør å slippe seg løs hvis de ikke har drukket. Men dette er ikke et problem jeg ikke har. Jeg har vel kanskje færre hindringer enn folk flest.

Opplever du at du må ha en begrunnelse for å ikke drikke alkohol?

Nei, egentlig ikke. Sleit litt med det i Irland og Russland, men som regel tror folk at jeg drikker og blir bare litt overrasket over at jeg ikke gjør det. De spør selvsagt hvorfor, men det er alltid med respekt og jeg har aldri følt noe press.

Hva svarer du når andre spør hvorfor du ikke drikker?

Svarer som sant er at jeg er epileptiker, men at jeg er stemningsfull så det holder.

Hva legger du i ordet fest?

En samling mennesker som slipper seg løs fra hverdagens stress og har det moro sammen.

Hva synes du er den viktigste ingrediensen i en bra fest?

Bra musikk, bra stemning, bra folk.

Hvordan opplever du å være edru på fest når andre drikker?

Har aldri slått meg som et problem. Ofte er det positivt at andre drikker. Folk er ofte stive og fordomsfulle hvis de ikke har drukket. Jeg klarer fint å slå meg løs uansett, men i situasjoner hvor folk ikke har drukket føler jeg at stemningen tilsier at - oi, se han der er gæ’ern, mens hvis folk drikker så føler jeg aldri dette.

Hva skal til for å fremkalle lykkefølelse hos deg?

Lykkefølelse? Vel, jeg er lykkelig hvis folk rundt meg har det bra. Hvis jeg føler at folk gir litt faen og lar ting være som de er, uten å måtte tenke på hvordan det er forventet at ting skal være, da føler jeg meg vel. I mange sammenhenger skjer dette hvis folk har drukket, noe jeg syntes er litt synd. Ikke det at det er noe gæ’ernt med drikking, men det sier litt om stivheten og normavhengighet i samfunnet. Det virker som om vi er et så rigid samfunn at folk trenger en «lovlig» kontekst for å gi faen. Det oppleves alltid som litt rart når folk unnskylder oppførselen sin fra dagen før ved å si at beklager, jeg var full. Det er ingenting å beklage - du danset, hadde det bra, slapp deg løs ... jeg syntes det var skikkelig kult. Da blir det for dumt å vende tilbake til en stiv norm, for da blir det til at man tenker at man bare kan ha det gøy når man er full.