-Ruspolitikk basert på forskning er viktig for regjeringen. Derfor har vi fått utarbeidet en kunnskapsrapport om effekt av tiltak på rusmiddelområdet, sier sosialminister Ingjerd Schou i en pressemelding.

-Rapporten vil bli et viktig verktøy for å prioritere tiltak og forskningsinnsatsen videre, sier Schou.

Forskerkommisjonen, som har hatt som sitt mandat å frambringe best mulig grunnlag for framtidige rusgiftpolitiske veivalg, har vært ledet av Knut Brofoss, direktør for Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Hvilke tiltak har effekt?

-Effekten må være det sentrale både for forskningsinnsatsen og de politiske valgene innenfor dette feltet. NOUèn gir et klart signal til de som driver tiltak på området om at de må bli flinkere til å dokumentere effekten av tiltakene, sier sosialministeren.

Tiltak kommisjonene trekker frem som særlig effektive:

"Mini-intervensjon" i helsevesenet

Det foreligger omfattende dokumentasjon på at systematiske samtaler i helsetjenesten fører til at pasienter med et risikofylt alkoholforbruk reduserer sitt forbruk. Det anslås at slik mini-intervensjon fra leger og annet helsepersonell fører til opp til 24 prosent reduksjon i alkoholforbruket det første året.

Psykososial behandling & metadon

Effekten av metadonbehandling forsterkes av tiltak som tar sikte på å bedre pasientenes sosiale og psykologiske tilstand. Det er godt dokumentert at metadonbehandling av heroinavhengige har stor effekt for å redusere frafall i behandling, dødelighet og stoffbruk sammenlignet med ingen behandling.

Kommisjonen påpeker likevel at det er mer behov for kunnskap om mulige bivirkninger av slik behandling.

Skolen som forebyggingsarena

Skolen er en lett tilgjengelig forebyggingsarena for barn og ungdom. Men kommisjonen framhever at program som bygger på medvirkning fra elevene, og hvor en øker deres evne til å foreta gode valg i vanskelige situasjoner, gir bedre resultater enn tradisjonell kateterundervisning. Pris og tilgjengelighet av alkohol Tiltak som påvirker pris og tilgjengelighet av alkohol er effektive tiltak.

Kommisjonen mener likevel at det er viktig å få mer kunnskap om det eksisterer et øvre tak eller kritisk nivå som prisene ikke bør overstige, fordi det kan medføre at nedgangen i det lovlige salget blir mindre enn økningen i hjemmebrenning og smugling.

Her kan du lese NOU nr. 4, 2003 "Forskning på rusmiddelfeltet; en oppsummering av kunnskap om effekt av tiltak".