Det går fram at høringsnotatet er utarbeidet av Justisdepartementet, Helsedepartementet og Sosialdepartementet i fellesskap, men med deltakelse også fra Riksadvokatens side ved en representant for Oslo Politidistrikt.

Departementene legger i høringsbrevet fram forslag om at  forsøkskommunen(-ene) skal kunne opprette sprøyterom som et toårig forsøk. Tungt belastede stoffavhengige skal kunne ha med seg og bruke en brukerdose heroin straffefritt, i betydningen at dette fremdeles vil være ulovlig, men at straffeforfølgelse ikke skal iverksettes mot brukerne selv om heroinen er kjøpt på ulovlig vis.

- Dette er jo det Norge har kritisert Nederland for i alle år, at man beholder en handling ulovlig, men likevel velger å formalisere et regelverk for å bryte loven, sier Knut T. Reinås i Forbundet Mot Rusgift. - Det neste blir kanskje forsøksordninger med coffeeshops, hvor hasjrøyking formelt er forbudt, men ikke blir straffeforfulgt?, sier Reinås.

At dette innebærer en lempning på norsk narkotikapolitikk i en farlig retning, kan det ikke være tvil om.

Du kan lese høringsbrevet her, høringsnotatet med forslag til lovtekst og forskrift her, og oversikt over høringsinstanser her.

Du kan finne en oversikt over de viktigste artiklene og dokumentene i spørsmålet om sprøyterom hos FMR.