For noen år siden overhørte en lærer på personalrommet ved Molde videregående skole at det var noen som hadde funnet noen papirer etter et avholdslag i et skap. I ettertid er det ingen som husker hva som skjedde videre.

Ved et besøk hjemme i Molde tok jeg kontakt med skolen og fikk lete gjennom gamle arkiver med likt og ulikt. Ingen papirer etter Vilje dukket opp. Men noen tilfeldige eksemplarer av Gymnas-samfunnets avis Mjølner fra den tiden jeg selv var elev, fantes i en perm. Og der fant jeg meldinger fra NSUA-laget Vilje. Det er disse jeg har hentet opplysninger fra.

Driften av skoleavholdslaget ble tydeligvis tatt opp igjen skoleåret 1961 - 62. Hvor lenge det hadde vært uten aktivitet, og når det først ble stiftet, har jeg ingen opplysninger om. Selv hadde jeg startet min avholdskarriere i IOGT, først barnelosje og så voksenlosje. Selv om jeg deltok en del i NGUs aktiviteter, var jeg ikke medlem, for jeg så for meg at jeg skulle bli medelm av NSUA når jeg begynte på realskolen. Min bror Stein hadde vært med på å starte opp laget igjen, så det virket mer spennende enn NGU.

Studiearbeid

Studiearbeid for skolens elever var tydelig en av de viktigste arbeidsoppgavene for laget. Høsten 1962 avsluttet 2 ringer med 15 deltakere "Dagliglivets psykologi", og en ring startet med temaet "Fattige rike verden". Høsten skoleåret etter ble det satt i gang en kampanje i alle gymnasklassene og flere klasser på realskolen. Resultatet ble 10 studieringer og 65 deltakere. "Dagliglivets psykologi" var fortsatt populært med 5 ringer. Videre deltok 3 ringer i en litterær landstevling med tema "Kristin Lavransdatter, Kransen". Da meldingen om studiearbeidet sto i Mjølner, hadde noen av ringene fått tilbake sine første rettede svarbrevene "og de er meget godt fornøyd med sine prestasjoner". Skoleåret etter er det 28 studieringer med i alt 200 deltakere i gang på skolen. Høsten 1966 er liksom lufta gått ut av studiering-ballongen: En ring i hvert av emnene "Diktets verden", "Veier til fred", "Pedagogisk psykologi" og "Dagliglivets psykologi".

Ei gammel skolevenninne utbryter da jeg forteller hva jeg har vært på jakt etter: "Husker du da vi holdt på med studieringen "Garman og Worse"? Vi var på hyblene til noen på engelsklinja, det var spennende!"

Og det var vel nettopp det som var det fine med dette studiearbeidet, elever fra ulike linjer og årstrinn fikk sjansen til å bli kjent.

Lagsvirksomhet

Per 31.12.1965 hadde laget 24 medlemmer. I tillegg til lags-møter arrangerte Vilje hver pinse studiekurs på turistforenings-hytta Hoemsbu ved Eikesdalsvatnet i samarbeid med andre avholdslag. Pinsekursene var populære med stor deltakelse fra hele fylket, og foredragsholdere bl.a. fra NSUA sentralt stilte opp. Det sosiale samværet betydde kanskje mer enn det faglige?

Vilje
NSUA-Laget "Vilje" i Molde var svært aktivt i mange år. Her ser vi nokre av kursdeltakarane under pinsekurset 1965 på fjordtur. Fra venstre ser vi Anne Marie Nauste, Viggo Jørgensen (riksinstruktør), Herborg Krekvik, Bjørn Nilsen, Jan Tore Janbu og Anne Karin Austvik.

Vilje
Og her ser vi heile kurslyden på NSUA- laget "Vilje" sitt pinsekurs på Hoemsbu i 1965.

Hedersklubba

21. og 22.10. 66 hadde jeg som formannen representert Vilje på Landsmøtet på Lillestrøm. Ett av de store høydepunkt-ene var overrekkelsen av Hedersklubba, klubba som gikk på vandring landet rundt. Kampen sto mellom Sverre ved Orkdal landsgymnas, Stella ved Firda gymnas og Vilje. Stella hadde ti ganger så mange medlemmer som Vilje, men med det store antallet studieringer og samarbeidet med andre avholds- organisasjoner, gikk Vilje av med seieren.

Jeg var i hvert fall formann i Vilje i to år, om jeg hadde andre styreverv husker jeg ikke, men jeg var aktiv i alle de 5 årene på realskolen og gymnaset, to ganger på Hugali og flere ganger på Landsmøte. Engasjementet i Vilje brakte meg også på Ungdomslederkurs i Hurdal. Alt dette ga venner rundt i landet som jeg også senere har holdt kontakt med.

Kunnskapsprøva

Selv om Vilje ikke hadde noe direkte med "Kunnskapsprøva i alkoholspørsmålet og andre samfunnsspørsmål" som NSUA arrangerte på skoler over hele landet, var det en måte alle elever kom i kontakt med NSUA. I bokhylla min står den store boka "Ung i dag"; 1.premie i Kunnskapsprøva i 1966, og et godt brukt Verdensatlas; 2.premie i Kunnskapsprøva i1967. Under letingen i arkivene i Molde, dukket det fram et diplom som ikke var blitt delt ut: Beste elev ved Molde Gymnas i "Kunnskapsprøva i alkoholdspørsmålet og andre samfunnsspørsmål" 1972: Knut Ivar Nauste. Anne Marie Nauste Myhre, formann i Vilje etter meg og søstera til Knut Ivar, kunne fortelle at det den gangen hadde vært omtale i avisene

og at han hadde fått tilbud fra flere partier om å gå inn i politikken! Aktive ungdommer, med gode samfunnskunnskaper var ettertraktet! Diplomet er nå i rette hender.

Viljes videre liv

Jeg var ferdig på gymnaset i Molde våren 1967. Jeg fulgte til en viss grad med Vilje, men vet ikke hvor lenge det var drift i laget. Det fungerte i hvertfall ennå våren 1969.

Min vei videre

Høsten 1967 begynte jeg å studere ved NTH i Trondheim. Over i studentenes rekker så jeg for meg at nå skulle jeg bli virkelig medlem av Norges Studerende Ungdoms Avholdsforbund. Den sommeren hadde jeg for første gang vært med på Nordiske Studentdager, fottur i Jotunheimen. Norske, finske og svenske studenter. Spennende og uhyre slitsomt. Vi "mistet" to svenske jenter underveis, de var ikke klar over hva det ville si å gå fra hytte til hytte. Sekkene var altfor tunge!

Min jakt på studentavholdslaget i Trondheim startet. Jeg fant en postboks i stud.post, men skuffelsen var stor da jeg etter hvert oppdaget at det ikke fantes noe lag. Jeg tok kontakt til Oslo og lurte på om det ikke fantes noen NSUA-medlemmer i Trondheim. De hadde ingen oversikt, men ettersom jeg var kommet dit, kunne jeg i hvert fall bli "distriktsombud" for Trøndelagsfylkene, en ny ordning de ville prøve. Det innebar å være en regionkontakt som delvis arbeidet sammen med riksinstruktøren, først Leif Vinsrygg, så Ragnhild Sælthun og etter hvert Knut Toralf Reinås. Jeg organiserte kontakt mellom lagene og var i årene framover med på en rekke lokale kurs i Orkdal, Levanger, Namsos, Bjugn og hos kontaktpersonene på Røros. Jeg visste om en NSUA-student på NTH, Anders Talleraas. Han hadde gått på Tingvoll, og jeg hadde truffet ham i flere sammenhenger. Dessuten Per Bakken fra Trondheim som etter militæret begynte å studerte ved Lærerhøyskolen. Vinteren 1968 var det en annen student fra NTH som hadde tatt kontakt med NSUA i Oslo, Jon Skjølsvold. Han hadde fått navnet mitt og dukket opp på lab'en. Vi snakket en del sammen utover våren. Sommeren det året deltok jeg på Nordiske Studentdager i Finland.

Høsten 1968 lå det en dag et brev i posthylla mi fra en ny NTH-student, Erik Valevatn som kom fra Voss. Arild Kiil og Alfred Isaksen (NGU-ere) kom også til etter hvert. Dermed var vi plutselig blitt en del avholdsstudenter, og det gikk an å etablere et lag, jfr. artikkelen av Jon Ryen.

Åse Berg, 7372 Glåmos