Hun viste bl.a. til at en rekke studier har vist at hasjbruk kan ha alvorlige sosiale konsekvenser og medvirke til å marginalisere ungdom i forhold til skole, arbeid og familie. Hun mente at hasj måtte diskuteres både ut fra de problemene bruken av stoffet i seg selv utgjør og den funksjonen hasjen har som innfallsport til andre narkotiske stoffer.

En ny kronikk i Folket nr. 46 med tittelen: "Gå utenom, sa Martin" tar opp cannabiskonferansen enda en gang, og besvarer Martin Blindheims kritikk av rusgiftbegrepet. Den kan du lese her: http://www.folket.no/4614.htm

Instituttsjef ved Statens Rettstoksikologiske institutt, Jørg Mørland, Psykolog ved Lunds Drogrådgivningsbyrå, Thomas Lundquist, og Psykiater Jan Ramstrøm ga en gjennomgang av hasjens farmakologiske, psykiatriske og sosialmedisinske effekter, slik disse nå er klarlagt i forskningslitteraturen. FMRs forbundsleder, Knut T. Reinås, tok opp de epidemiologiske og politiske aspektene i diskusjonen rundt cannabis. Han henviste bl.a. til den s.k. WHO-rapporten om cannabis, som ble offentliggjort i 1998, og som inneholdt en sammenligning av skadevirkningene av alkohol og cannabis. Rapporten har vært holdt fram som et argument fra legaliseringsbevegelsen for at hasj er uskadelig. Rapporten har imidlertid følgende hovedkonklusjon: "Med de eksisterende bruksmønstre utgjør cannabis et langt mindre folkehelseproblem enn alkohol og tobakk i de vestlige land. ... men alkohol og tobakk utgjør store folkehelseproblemer, og cannabis' betydning for folkehelsen kan øke dersom andelen som bruker mye cannabis daglig skulle nærme seg andelen som bruker mye alkohol eller tobakk daglig."
Denne rapporten kan du lese i sin helhet på nettet her:
http://www.taima.org/who/

Vi vil komme tilbake med en grundigere dokumentasjon av hva innlederne sa på konferansen i neste nummer av vårt tidsskrift Mot Rusgift, som vil være ferdig i månedsskiftet januar/februar 2000.