Dokumentasjonen når det gjelder cannabis-stoffenes evne til å utløse eller forsterke psykiske lidelser hos unge, er nå ugjendrivelig. At en stadig større andel av dem som søker avhengighetsbehandling, har cannabis som primær-rusgift, bidrar også til bekymringen.

At cannabisbruk også øker den enkeltes beredskap for bruk av andre illegale stoffer enn hasj og marihuana, er nå et fenomen som ikke bare henger sammen med kontakt med og tilhørighet til miljøer med tilgang på en rekke slike stoffer. Også nevrobiologisk forskning tyder på at tidlig eksponering for cannabis skaper en økt opiateffekt, og dermed også økt avhengighetsfare ved bruk av heroin og andre opioider.

I tillegg er ikke hasj lenger hva det var når det gjelder styrkegrad. En rekke innendørs hasj-plantasjer er de siste par årene avdekket over hele landet. De nye, drivhusframstilte cannabistypene (”skunk”, ”niederweed”) har gjennom genmanipulering fått et mye høyere innhold av THC enn tidligere. THC er det kraftigste psykoaktive stoffet i cannabis, og jo mer THC man får i seg, jo sterkere kan man også forvente at de akutt hallusinogene effektene av bruken vil bli. I tillegg får man ved hyppig bruk en opphopning av THC i hjernevevet, som medfører en kronisk kognitiv svekkelse, som først vil forsvinne igjen ved lengre tids avhold.

At en rekke kriminelle undergrunnsmiljøer også finansierer sin virksomhet ved omfattende import og omsetning av cannabis, mens politi og myndigheter har vendt ryggen til, tilsier at også politi og rettsvesen bør se mer alvorlig på hasj. Først etter omfattende protester fra boligmiljøene på Grünerløkka i Oslo, har politiet begynt å røre på seg, med den effekt at en del av de mest aktive selgerne har forflyttet seg til Nygårdsparken i Bergen.

I England, som har den mest utbredte cannabisbruken blant ungdom i Europa, drev massemedia, med bl.a. avisen ”The independent” i spissen, en kampanje for å avkriminalisere cannabisbruk. Som et resultat av denne kampanjen besluttet regjeringen fra 2004 å nedgradere cannabis når det gjaldt farlighetsgrad. Denne nedgraderingen ble fra 2008 reversert, etter en omfattende folkelig mobilisering. Samtidig gikk ”The independent” ut med en unnskyldning til det engelske folk, for den legaliseringskampanje de hadde bedrevet ti år tidligere. De skriver: ”Men på samme tid skjedde to ting. Den første var et skifte over til mer virksomme utgaver av rusgiften, kjent som “skunk”. Den andre var en økende dokumentasjon av den psykiske skade som en mindre del av brukerne ble utsatt for, spesielt tenåringsgutter, og spesielt sammenhengende med skunk” (The Independent 18. mars 2007).

I dette nummeret av Mot Rusgift har vi forsøkt å dokumentere hvilke virkninger cannabis har i det norske samfunnet. De politiske konklusjonene kan andre trekke. Men vi har et spørsmål: Ville det ikke være en fordel om myndigheter, massemedia og politiske partier begynte å bekjempe cannabisbruken før vi får engelske tilstander?