Felleskapserkklæring:

Anonyme Alkoholikere er et fellesskap av kvinner og menn som deler sin erfaring, styrke og håp med hverandre for at de kan løse sitt felles problem og hjelpe andre å friskne til fra alkoholisme.

Den eneste betingelse for medlemskap er et ønske om å slutte å drikke. Det er ingen avgifter eller kontingenter for AA-medlemskap.

Vi er selvhjulpne gjennom våre egne bidrag.

AA er ikke knyttet til noen sekt, trossamfunn, politisk parti, organisasjon eller institusjon.

AA ønsker ikke å ta stilling i noe stridsspørsmål, verken støtter eller motarbeider noen sak.

Vårt fremste formål er å holde oss edru og hjelpe andre alkoholikere til edruskap.

 

Hvordan oppstod din egen avhengighet av alkohol?


– Jeg er ett AA-medlem på sekstende året. Jeg er sikker på at i mitt tilfelle var det arvelig og jeg har hatt sykdommen alkoholisme så lenge jeg kan huske.AA har erfaring med at alkoholisme oppstår under hvilke som helst forhold og omstendigheter. Både menn og kvinner rammes, og et slikt problem ser ut til å oppstå i alle samfunnslag og i alle aldre.

 

Hva vil du si er de viktigste innslagene i en avhengighet?


– I AA snakkes det ikke om avhengighet på generelt grunnlag. AAs tolv trinn er et enkelt handlingsprogram ment for de som er avhengige av alkohol. AA har en klar definisjon av problemet alkoholisme i boken «Anonyme Alkoholikere» som kom ut i 1939. Teorien var den gang meget radikal. Den går blant annet ut på at problemet alkoholisme ikke bare er mentalt, men også fysisk. Når vi sier at problemet er fysisk mener vi at alkoholikeren reagerer annerledes på alkohol enn andre mennesker gjør. Vi opplever en fysisk trang og et krav om å fortsette å drikke, selv når vi ser ut til å ha fått i oss mer enn nok. Dette kan også beskrives som «tenning». Fenomenet med denne trangen gjelder kun hos denne type mennesker og forekommer ikke hos den gjennomsnittlig moderate bruker av alkohol. Derfor er det ikke så rart at en rekke av oss var preget av gjentatte forgjeves forsøk på å bevise at vi kunne drikke som andre mennesker.
Mennesker som er rammet av slik alkoholisme er også preget av et åndelig forfall. De ser ut til å ha mistet kontakt med de gode verdiene i seg. Verdier som gjør livet verd å leve, er overskygget av negative følelser. Kjærlighet, glede, selvrespekt, tillit til andre mennesker, ærlighet og ekte glede ser ut til å utebli fra selve livet.

 

Kan en tørrlagt alkoholavhengig noen gang drikke alkohol igjen?


– Dersom en person opplever sin alkoholisme slik vi definerer den i AA, vil han ikke kunne drikke igjen. Det fysiske kravet vil ikke endre seg, men mentalt vil selvfølgelig alt kunne endres og det er avgjørende for de fleste at denne endringen vedlikeholdes. Her bruker AA-medlemmene møtene til å motivere seg videre.

 

Hva gjør dere i AA for å hjelpe mennesker som er alkoholavhengige?


– AAs fremste formål er å hjelpe en alkoholiker som lider. Gjennom å arbeide med de tolv trinn, lærer vi å tenke på en ny måte slik at det ikke lenger blir nødvendig å drikke. Trinnarbeider foregår gjerne utenom møtene ved at en alkoholiker hjelper en annen alkoholiker under fire øyne. Den som er ny i AA ber om en fadder, som kan lede ham igjennom de tolv trinn, bidra med nødvendig informasjon og på annen måte sørge for at han finner seg til rette i fellesskapet. Alt er basert på frivillighet. På denne måten finner mennesker fram til sine gode egenskaper og ressurser. «…og et fullstendig nytt sett av oppfatninger og motiver begynner å prege dem» (Anonyme Alkoholikere side 21.) Den som er fadder kan oppleve både styrke og mestring, fordi noen har behov for ham, og mange vil oppleve det svært givende å hjelpe et annet menneske. I et ellers hektisk og til tider egoistisk samfunn, kan det være en sterk opplevelse å stå noen nær i en slik prosess. Sterke vennskapsbånd kan her vokse fram. Vi tror at når alt kommer til alt er det bare en alkoholiker som fullt ut kan forstå en annen alkoholiker.

 

Hvorfor tror du det hjelper å gå på AA-møter?


– 2 millioner medlemmer i mer enn 200 land, tar neppe feil. AA-møtene hjelper oss. Vi treffer mennesker, får venner – bygger nettverk. I AA samles vi om en felles løsning for varig edruskap. AAs tolv trinn har ett trinn som beskriver problemet alkoholisme. De resterende elleve trinnene beskriver løsningen i sin helhet. På møtene motiverer vi hverandre til å leve i denne løsningen og gjøre de rette valgene på daglig basis. De som har vært edru i årevis går også på møter. Ikke bare for å ivareta sitt eget edruskap, men for å være tilgjengelige som faddere for nykommere og på annen måte bidra til fellesskapet AA.
De tolv trinn er beskrevet i de første sju kapitlene i boken Anonyme Alkoholikere. Her beskrives et enkelt handlingsprogram, som handler om å snu galt til rett å se framover en dag om gangen.

 

Hva gjør dere dersom dere hører at et AA-medlem har begynt med alkohol igjen?


– AA har ingen oppskrift på dette. De som står vedkommende nærmest vil selvsagt ta kontakt for å være behjelpelig, men alle mennesker er forskjellige. Det er viktig å vise medmenneskelighet og tilgjengelighet, slik at terskelen tilbake til AA-møtene blir så lav som mulig. I AA har svært mange opplevd å feile, spesielt i starten. Slik blir det ingen grunn til å dømme noen og alle er velkommen tilbake etter et tilbakefall, selv om dette var n’te gang.

 

Har dere noen undersøkelser som viser hvordan det går med deltakere i AA på lang sikt?


– I AA har vi ikke noe medlemsregister eller registrering av medlemmer. Alt er anonymt.

 

Hvordan er AAs syn på behandlingsapparatet i dag?


– AA består kun av alkoholikere som hjelper hverandre. Ingen er profesjonelle. Noen forteller at de har vært innom behandlingsapparatet før AA, andre kommer til oss første gang de søker hjelp. Mange har mer nytte av profesjonell hjelp etter at de blir edru. Det er da vi blir i stand til å ta tak i livets vanskeligheter. Så lenge vi drikker på livets utfordringer og feirer oppturer på samme måte er det vanskelig å oppnå ekte livskvalitet.
AA tar ikke stilling til andre utenforliggende saker, men vi er på mange behandlingssteder og informerer om AA.

 

Har AA noen krav til kommunene om hva de skal gjøre for alkoholavhengige?

– AA har ingen krav til kommunene og vi tar ikke imot økonomisk støtte fra noen – heller ikke det offentlige. Det hadde imidlertid vært et ønske om at enda flere fagfolk hadde anbefalt alkoholikere å gå til AA for å få hjelp. De som ønsker å gå i AA kan likevel benytte seg av det offentlige hjelpeapparatet, når de ønsker det.
Vi er også aktive i vårt informasjonsarbeid og stiller gjerne opp og informerer der vi er ønsket.