Mennesker som bruker illegale rusgifter eller som er i legemiddelassisterte rehabiliteringstiltak (LAR), har tilsynelatende store problemer med å nyttiggjøre seg tradisjonell poliklinisk avhengighetsbehanding. Et gjennomført prosjekt, viser at man med enkle metoder kan bedre frammøte til denne pasientgruppen.
 
Prosjektet heter: ”Drop in for Drop ut” og ble gjennomført over en to års periode (05-07) ved ruspoliklinikken ved DPS Hamar. Gjennom prosjektet ble det samlet detaljerte opplysninger vedrørende fremmøte til behandling i forhold til
ca 3500 planlagte polikliniske konsultasjoner, ovenfor ca 500 pasienter.
 
Kartleggingen viste med all tydelighet at pasienter som er avhengige av Opiater, Amfetamin, Cannabis eller som er i LAR-tiltak, har størst fravær. Som et eksempel ble kun 47% av 140 kartlagte planlagte konsultasjoner ovenfor pasienter med Amfetamin som hovedrusgift, gjennomført.
 
Gjennom prosjektet ble det systematisk forsøkt å tilrettelegge behandlingen bedre ovenfor denne pasientgruppen. Metodene besto i primært å bruke SMS/telefon som innkallingsmetode, i større grad avholde behandlingsaktiviteter utenfor ruspoliklinikkens egne lokaler og gjennom å tilby behandling på ettermiddag/kveldstid.
 
Etter prosjektet mener Kompetansesenteret å kunne konkludere med følgende: Hvis ruspoliklinikker rundt omkring i landet i større grad begynner å bruke slike metoder, vil resultatet sannsynlig være at flere avhengighetspasienter får en reell tilgang til behandling, i større grad vil greie å nyttiggjøre seg behandlingen, og ikke minst at trolig færre ruspasienter vil ”droppe ut” av igangsatt behandling.
 
Prosjektrapport av mai 2008, kan leses i sin helhet ved: www.dobbeltdiagnose.no
 
Eventuelle spørsmål kan rettes til: Thomas Kulbrandstad, ved regionalt kompetansesenter for dobbeltdiagnose. Mobilnummer: 41519106, eller mail: