Se også FMRs temaside om Positiv rus og tidsskriftet Mot Rusgifts utgave om Positiv rus med masse interessant lesning.

Rusmidler er de midlene vi bruker for å oppnå slike rusopplevelser. Men vi kan skille mellom ekte og falske rusmidler, mellom positiv sansestimulering og kjemikalier, rusgifter.

Positive rusopplevelser

Det som kjennetegner positive rusopplevelser er at de oppstår i forbindelse med en eller annen aktivitet, og/eller i samspill med andre mennesker. Vi mennesker er forskjellige, og det er våre rusopplevelser også. Men den som snakker med fjellklatrere, fallskjermhoppere, windsurfere, eller for den saks skyld ungdom som er bitt av skateboard-basillen, vil få høre om den intense følelsen av spenning og befrielse som kan oppstå mens aktiviteten pågår, for ikke å snakke om den enorme lykkefølelsen som oppstår når en har "klart det". Andre aktiviteter som har med fart og spenning å gjøre, kan også være slike positive rusmidler. Mange av oss vil kjenne igjen den kollektive rus som kan oppstå på en rocke-konsert, eller for den saks skyld under en fotballkamp. Men også utøverne, enten det er et godt rocke-band eller f.eks. et fotball- eller håndball-lag oppnår naturligvis en rusopplevelse når de henholdsvis føler at de gjør en god innsats og har kontakt med publikum, og når de vinner. Vi har alle sett de gledesscenene som kan oppstå etter OL-medaljer, cupfinale-seiere o.l.

Mindre voldsomme rusformer

Men også mindre voldsomme former for rusopplevelse kan oppstå, som følge av at en hører ei plate med god musikk, ser en sterk film eller føler samhørighet, varme og vennskap overfor de menneskene en i øyeblikket er sammen med.

De fleste vet også at forelskelsens rus er svært sterk, for ikke å snakke om sexrusen(med kunnskap, kjærlighet og kondom), men også den rusen som oppstår gjennom dans og annen kroppsutfoldelse. Naturopplevelse, kunstopplevelse, skaperglede og seiersrus er også noen av de utallige former for positive rusopplevelser mennesker kan ha.

Felles for alle slike rusmidler er at de virker utenfra, men gjennom oss, tar ibruk den kjerna av sanseapparat, nerver og følelser som finnes inni oss. Som Marie Bergmann synger: "Ljuset finns innom dig". En forutsetning for at rusopplevelsene skal bli så fullkomne som mulig, at de positive rusmidlene skal få maksimal mulighet til å virke, er at vår indre kjerne har full mottakelighet, at sansene våre er skjerpa, at hjernen vår er fri og ikke full av kjemi-kalier.

Kjemikalisering av menneskenes rusbehov

Det finnes én type rusmidler som ikke gir ekte rusopplevelser. Disse rusmidlene gir deg en følelse av å være med på noe, uten at du er det. De framstiller virkeligheten vi lever i i et rosenrødt skjær, uten at den nødvendigvis er det minste rosenrød. Disse rusmidlene bedøver sanseapparatet, forgifter og skader kroppen og nervesystemet, skaper uvennskap og krangel mellom folk som har felles interesser, gir opphav til mange skader og ulykker, hvor både de som er påvirket av dem og andre kan bli innblandet, og gir ofte brukerne bakrus og uvelfølelse. I tillegg er de avhengighetsskapende og gjør mange brukere passive, sløve og ufrie. Derfor kaller vi disse stoffene, alkohol, narkotika, nerveberoligende medikamenter og sniffemidler med et fellesnavn for rusgifter. Disse rusgiftene utgjør en forurensning av menneskenes kropp og helse, av folks sosiale miljø og evne til naturlig samhørighet og vennskap. Bruken av dem svekker dermed også vår evne til å oppleve ekte rus, de undertrykker vår sanseevne og spontanitet.

Ta opp kampen!

Forbundet Mot Rusgift vil bekjempe den kjemikalisering av menneskenes behov for rusopplevelser som disse falske rusmidlene, rusgiftene representerer. Vi vil bekjempe undertrykkinga av folks mulighet til ekte rus, og vi vil bekjempe undertrykkerne, de som tjener penger på produksjon og spredning av rusgifter. For å få framgang i dette må vi bli mange. Blir du med? Ta kontakt med Forbundet Mot Rusgift.