En god eksamen

Igjen viser den landsdekkende spørreundersøkelsen at før russefeiringen starter er russen mest opptatt av å få en god eksamen. Seks av ti av elever har tenkt å fortsette med universitets-/høyskolestudier. Det henger godt sammen med at 8 av 10 russ mener at å få nok poeng til eksamen er viktig for å få en vellykket russetid. Det samme tror de for sine klassekamerater.

Bare en av ti elever tror at deltakelsen fører til dårligere karakterer og mener samtidig at det er verdt det.

Halvparten av elevene har advarende lærere. For lærerne som i flere år har arbeidet målbevisst for at elevene skal få gode eksamens¬resultater, er det selvfølgelig lite inspirerende når elevene snubler på målstreken. Dette er en trend som har vart i mange år, og som bare ser ut til å aksellerere.

Drømmer og håp om en russefeiring som skal gi minner for resten av livet har mesteparten av de som begynner i videregående skole. Nesten like mange som ønsker seg en god eksamen mener at å få mange nye venner er viktig for seg selv og for klassekameratene.

Stort press på pengebruk

Til tross for at elevene først og fremst ønsker å satse på en god eksamen, er det mange skjær i sjøen. Å gjennomføre russe¬feiringen er for mange en kostbar affære. Seks av ti mener det vil bli press på pengebruk. Tre av fire elever dekker kostnadene til russefeiringen selv og arbeider ved siden av skolen. 4 av 10 arbeider 8-14 timer per uke. Det betyr at de har en til to arbeidsdager i uken i tillegg til skolen. For mange kan nok dette være i meste laget ved siden av eksamensforberedelser.

Russefeiring, ikke lenger en unntakstilstand

I en tilsvarende spørreundersøkelse i 2002 mente tre av fire at russefeiringen var en akseptert unntakstilstand. Nå er meningene delte om denne vurderingen. Det er begrenset aksept blant elevene for at ”alt er lov”. Aksepten er størst når det gjelder alkohol¬bruk, men de færreste aksepterer unntakstilstand i forhold til bilkjøring og narkotikabruk.