1974

Landsmøtet dette året ble arrangert 15.-17. februar på Haraldsheim Ungdomsherberge i Oslo med 45 deltakere. Her ble det vedtatt nytt prinsipp-program for FMR. En uttalelse om legemiddelindustrien vakte stor oppmerksomhet. Her krevde landsmøtet et reklameforbud for legemidler, at systemet med legemiddelkonsulenter skulle opphøre, og at man ville ha et statlig organ for legemiddelinformasjon og en styrking av den statlige legemiddelkontrollen.

Som ny forbundsleder ble valgt Per Bakken. Med seg i styret fikk han Rolf Tryggestad, Barbro Appelqvist, Anne-Brit Dræge, Øystein Haram, Knut T. Reinås og Magnhild Folkvord, med Olaug Lauvås, Erik Johansen og Beryl C. Nygreen som varamedlemmer.

Påskekurs ble som sedvanlig arrangert på Hugali i Valdres, denne gangen i samarbeid med DNTU. 40 deltakere fikk bl.a. høre den svenske sosiallegen og narkotikapolitikeren Nils Bejerot , rådmann Bjørn Skau og sosialarbeider Erling Folkvord. En del av kurset var viet organisatorisk arbeid. Som et resultat ble det startet en FMR-gruppe på Ås, Namsosgruppa hadde mange deltakere på kurset, og fikk 6 nye medlemmer.

Arisholmen

I 1974 ble sommerleir arrangert på Arisholmen utenfor Fredrikstad.

Sommleirdeltakere

På sommerleiren deltok bl.a. Ragnar Lindelien, Inge Grøsland og Arne Høie.

Det ble arrangert sommerleir på Arisholmen utenfor Fredrikstad fra 4.-11. august. En aksjon i Fredrikstad under leiren ble betegnet som vellykket. Det ble delt ut 500 løpe-sedler og solgt 30 aviser. I forkant av sommerleiren ble det arrangert et "instruktørkurs" for lokale deltidsinstruktører i FMR. Disse forplikter seg til å starte en ekstra FMR-gruppe i tillegg til å sørge for at deres egen gruppe fungerer godt. Det deltok 6 "instruktører". Disse var Per Wicken, Molde, Olaug Lauvås, Oslo, Vidar Kvalheim, Oslo, Bjørn Kleven, Fredrikstad, Anne Tingelstad, Teie, og Erik Johansen, Oslo. Sistnevnte ble ansatt som riksinstruktør samme høst.

Fra Studentavholdslaget i Oslo rapporteres det om to studie-ringer og stands i forbindelse med 4 møter i studentersamfunnet. Et eget møte om legemiddelindustrien som SA-Oslo har arrangert, rapporteres å ha hatt 40 deltakere. Det rapporteres for øvrig om en MR-gruppe K-39 (Krokliveien 39) som har hatt husbesøksaksjoner, Mot Rusgift-salg og har startet egen miljøgruppe for ungdom på Økern i Oslo. Kontaktperson er Line Skallerud.

Det blir også rapportert om en egen Sentrum FMR i Oslo, som har to studiesirkler i gang. Leder er riksinstruktøren, Erik Johansen. Studentavholdslaget i Trondheim rapporterer at de har 25 medlemmer, og leder er Finn Stafsnes. Det har vært holdt stand på torvet om lørdagene. Det er også avholdt tre offentlige møter.

Erik Johansen

Høsten 1974 tok Erik Johansen over som riksinstruktør.

Tønsberg FMR-gruppe rapporterer om 20 medlemmer og stor aktivitet. Kontaktperson: Arne Høie. Tingvoll FMR rapporteres å ha 9 medlemmer. Torhild Larsson Fjørtoft er kontaktperson. Finnsnes FMR oppgir stigende aktivitet. Ingebjørg Riise og Karen Sissel Skogstad er kontaktpersoner. Namsos-gruppa rapporterer aktivitet i vårsemesteret, under bistand av riks-instruktør Arne Lindelien. Kontaktpersoner er Astrid Marie Bakken og Stein Henriksen. I Molde FMR er Per Wicken kontaktperson. Orkanger FMR-gruppe ledes av Jorid Leirdal. De har hatt møte med de politiske ungdomsorganisasjonene om rusgiftspørsmål.

Det opplyses at sivilarbeider på FMR-kontoret heter John Yngvar Jones. I Kamp og Kunnskap nr. 5 og 6 1974 er det en stigende ideologisk debatt, og det begynner å avtegne seg tydelige ideologiske skillelinjer. For å skape fart i den ideologiske debatten før landsmøtet, blir det bestemt at Kamp og Kunnskap skal komme ut i stensilert form en gang i måneden.

Også i Mot Rusgift-redaksjonen avtegner det seg motsetninger. Mot Rusgift hadde kommet ut med 3 nummer tidligere dette året, under redaktør Magnhild Folkvords ledelse, og et fjerde nummer om alkoholtradisjonen var planlagt. Men den ene halvdelen av redaksjonen ønsket å lage et nummer om kvinner og rusgifter isteden. Forbundsstyret fikk saken, og gjorde vedtak om at den kvinnelige halvdelen av redaksjonen skulle legge fram et forslag til nytt innhold om kvinner og rusgifter innen neste styremøte. På neste møte ble følgende salomoniske vedtak gjort: "Første halvdelen av stoffet i avisa skal gå på alkoholtradisjonen, andre halvdel tar opp kvinnestoff".

Det ble holdt distriktskonferanser i Trøndelag og Østlandet. I Trøndelag ble Kari Folvik, Orkanger, valgt til ny distrikts-ombudskvinne, mens Tor Johansen (Orkanger) og Dagfinn Halvorsen (Trondheim) satt sammen med henne i distrikts-arbeidsutvalget.

I denne perioden var ikke forholdet til Avholdsfolkets Landsnemnd godt. Landsnemnda fordelte på dette tidspunktet tilskuddet til de rusgiftpolitiske organisasjonene, og FMR, som var en av de minste, fikk lite i forhold til aktiviteten, syntes styret. Landsnemnda hadde vedtatt at hele tilskuddsøkningen til de frivillige organisasjonene skulle gå til "Aksjon 1000", en nyorganiseringsaksjon hvor målet var å starte 1000 nye avholdsgrupper over hele landet.På forbundsstyremøte den 23.10. vedtok styret at FMR skulle frasi seg alle tillitsverv i Landsnemnda.

Det var kontakt med de to aktuelle kandidatstyrene i Det Norske Studentersamfund, Rød Front og Grønt Gras, med sikte på å få rusgiftspørsmålet opp på et av lørdagsmøtene neste semester. I 1974 var NSUA/FMR 70 år, og 9 november ble det holdt fest i Keysersgate 1 i Oslo. Kåre Grytli holdt hovedtalen. I forbundsstyreprotokollen for 27.11 framgår det: "Om lag 40 frammøtte. God stemning og bra avvikling".

Det framgår at styret hadde gjort alle forberedelser til Prøva i Samtidsorientering 1975, men at organisasjonen så sent som i slutten av november 1974 ennå ikke hadde fått noe positivt svar fra Arbeiderbladet. Men midt i desember kom det endelig positivt svar fra Arbeiderbladet, og prøvesekretær og komiteleder ble utnevnt fra FMRs side.

1975

Ved inngangen til 1975 så det ut til at FMR var inne i en god periode rent aktivitetsmessig, det ble avholdt kurs i Moss, hvor det ble planlagt nystifting av grupper i både Moss og Fredrikstad. Det ble stifta gruppe i Bergen med 4 medlemmer, det var kurs i Finnsnes, Orkanger og Namsos. Landsmøte i Trondheim 21-23. februar.

Det var 28 representanter tilstede, men med smått og stort talte møtet hele 74 deltakere. Ifølge første forbundsstyremøteprotokoll etter landsmøtet ble dette oppsummert som det største landsmøtet i FMRs historie. Den viktigste saken på dette landsdmøtet var forslag om nytt prinsipp-program for FMR. Det forelå hele tre forslag. Det ene, som hadde en klar klassekamp-analyse, var framsatt av Olaug Lauvås, vara-medlem i forbundsstyret, og var støttet av representanter med forankring i ml-bevegelsen, som på det tidspunktet hadde sterk innflytelse i store deler av miljøene på videregående skoler og høyere læresteder, og dermed også blant medlemmene i FMR. Ett forslag hadde en tradisjonell avholds-tilnærming, men med hovedvekt på å bekjempe alkoholtradisjonene. Det var framsatt av Per Bakken og Barbro Bakken, henholdsvis forbundsleder og studiesekretær i forbundet..Det tredje var et kompromiss mellom disse, og ble framsatt av Knut T. Reinås, studiesekretær i forbundet. Ved debatten om prinsipp-programmet ble Per og Barbros forslag vedtatt med 15 stemmer, mot 12 for kompromissforslaget. Klassekamp-forslaget ble trukket, mens en stemme var blank.

Per Bakken ble gjenvalgt som forbundsleder, Med seg i styret fikk han: Barbro Bakken, Beryl C. Nygreen, Erik Valevatn, Arild Nesdal, Johan Bergwitz og Arne Lindelien, med vara-representanter: Ingunn Hagensen, Ingjerd Sørli og Erik Johansen. Det kom fram at kurs- og studieaktiviteten på det tidspunktet var god (årsmeldingen rapporterte bl.a. om 14 kurs med til sammen 230 deltakere), men etterdønningene etter den store ideologiske striden på landsmøtet skulle vare ved i flere år.

Det ble også dette året arrangert påskekurs, på Hugali i Valdres, denne gangen i samarbeid med DNTU. Kurset samlet 50 deltakere, 5 fra DNTU og resten fra FMR.. Hovedforeleser var sosiallege Olaf Aasland, som snakket om individuelle årsaker til alkoholbruk og om alkoholistomsorgen. Men ellers sto FMRs egne krefter for mye av innholdet. Et særtrekk dette året var at kurset var delt inn i to grupper, en elementærgruppe og en gruppe for "viderekomne". "De elementære", dvs. folk som hadde liten eller ingen bakgrunn i FMR, slapp dermed unna en del av de linjediskusjonene som pågikk i gruppa for viderekomne. Ifølge innlegg i Kamp & Kunnskap nr. 2/75 fra begge "fløyer" i forbundet, hadde kurset vært meget lærerikt og givende.

Prøva i Samtidsorientering ble arrangert for siste gang. Lørdag 21.06. var det premieutdeling på Stratos, med etterfølgende tur rundt i Oslo og forestilling på Det Norske Teatret om kvelden.

Til forbundsstyremøtet den 14/5 forelå det et brev fra Fredrikstad Edruskapsnemnd om at FMR var nektet all framtidig støtte, fordi organisasjonen var en dekkorganisasjon for AKP(m-l). Brev med anke av dette vedtaket ble avsendt. På et senere møte forelå det brev hvor påstandene ble gjentatt, og forbundsstyret vedtok å kontakte advokat og å rapportere til Statens Edruskapsdirektorat.

Så vidt vites hadde ingen i forbundsledelsen på det tidspunktet noen tilknytning til ml-bevegelsen, men vedtaket forteller også litt om at det politiske klimaet som forbundet arbeidet i på det tidspunktet var svært spent.

Jan Berggren fra Forbundet Mot Droger på sommerleieren

Sommerleiren i 1975 ble holdt på Langevannshytta utenfor Tønsberg. Det var svært varmt, og gjest fra Forbundet Mot Droger, Jan Berggren, solgte Mot Rusgift mens han avkjølte seg i en offentlig fontene.

Sommerleir ble avholdt på Langevannshytta utenfor Sandefjord 3.-10. august.. 12 deltakere, derav få nye. Varmen gjorde sitt til at det ble mindre kurs og mer fritid enn planlagt.

Østlandet distrikt av FMR hadde "videregående" kurs i Moss, hvor følgende temaer ble tatt opp: Prispolitikkens betydning for alkoholforbruket, v/Morten Vaagen, Narkotikamarkedet v/BåB Bergvall, , alkoholist- og narkomanomsorgen v/Barbro Bakken, pluss "Hvordan skal lag og grupper fungere bedre" v/Vidar Kvalheim. Det var dessuten distriktskonferanse i Tønsberg 6.-7. september. Knut T. Reinås ble valgt til distrikts-ombud, med Erik Johansen og Vidar Kvalheim i distriksarbeidsutvalget. Østlandet FMR-distrikt arrangerte også den første og kanskje eneste arbeidsplassaksjonen i Forbundets historie den 16. og 23. oktober. 12 bedrifter og yrkesskoler i Oslo ble besøkt av FMR-ere, som delte ut løpesedler til folk som kom på jobb. Også i Fredrikstad, Moss, Tønsberg og Sandefjord var det aksjoner overfor en eller flere bedrifter. Arbeidsplassaksjonene var delvis mobilisering til et faglig rusgiftpolitisk kurs i Oslo 1.-2. november. 21 deltakere var med på dette kurset. På dette kurset framholdt en av innlederne, Erling Folkvord, at kamp mot rusgift og rusgiftpassivisering må underordnes klassekampen.

Studentavholdslaget i Oslo rapporterer i høstsemesteret om stand på Blindern hver torsdag. De som ifølge Kamp og Kunnskap nr. 5-75 gjør noe i laget er Lillian Kleiven, Ingeborg Schive, Magnhild Folkvord, Thor Øystein Olsen, Jørn Fagerheim, Knut T. Reinås og Terje Olsvik.

Av semesterrapport for Studentavholdslaget i Trondheim høsten 1975, framgår det at styret hadde bestått av: Dagfinn Halvorsen (leder), Sara Hemmer (nestleder), Egil Køste (sekretær), Bjørn Pettersen (Kasserer), Torkel Tiller (studiesekretær) og Tove Fjeldsaunet (vara).

Det framgår at laget i høstsemesteret hadde følgende møter:

  • Presentasjonsmøte (9 deltakere).
  • Møte om UKA og Ukefylla, i lagets egne lokaler på Moholt: (12 deltakere).
  • Møte om rusgifter og faglig arbeid m/innledning av
  • Erling Folkvord (15 deltakere).
  • Dessuten ett lagsmøte med 10 deltakere
  • Et miniseminar om Mot Rusgift med 5 deltakere.
  • Laget hadde stand på NTH, og 10 stands i byen, med ut-deling av løpesedler og salg av Mot Rusgift, og reklame for kurs og andre arrangementer. "Det ble dessuten gjennomført en studiering på "Elementærsirkel i rusgiftspørsmål".
  • Laget var også representert i "Telefontimen" i NRK-Trøndelag i forbindelse med alkoholbruk under Studenteruka, og deltok også i redigering av et spesialnummer av studentavisa "Under dusken", hvor to av artiklene var skrevet av lagets medlemmer.

Medlemstallet var 22 medlemmer.

På det tidspunktet hadde Trøndelag distrikt av FMR også mer eller mindre aktive grupper i Orkdal, Stjørdal, Levanger (Bente Aarskog), Steinkjer (Bente Brøndbo) og Namsos (Astrid Marie Bakken).

Det ble også rapportert aktivitet i Lillestrøm FMR. Kontaktpersoner er Ingjerd Sørli og Ingunn Hagensen. I Brønnøysund rapporteres det om forsøk på å starte virksomhet. Kontaktperson er Olaug Lauvås. På Nesna Lærerskole har FMR-laget blitt presentert gjennom skoleguiden, og gjennom "klassens time" i alle klassene. Kontaktperson er Magnar Solbakk.

Förbundet Mot Droger arrangerte 7.-9. november Nordiske Studiedager i Ørebro. Hovedinnledere var bl.a. Jan Malmstedt om to linjer i rusgiftdebatte, Nils Bejerot om narkomanbehand-ling og Båb Bergvall om strukturen i narkotikaomsetningen. Det deltok 13 fra Norge, mens det bare var 5 deltakere fra Sverige (K&K nr. 6-75).