1982

Påskekurset på Sjoa

Deltakere på påskekurset på Sjoa.

Kveldsarrangement på Sjoa

Påskekurs på ble holdt på Sjoa Leirkole i gudbrandsdalen. Her fra et kveldsarrangement.

Stand på Blindern

FMR hadde stands på Blindern og andre steder. Her Liv Thorstensen under en markering høsten 1981.

Agitasjon på Sjøsanden

Sommerleir ble holdt på Agderstrand utenfor Kristiansand. Sjøsanden kunne også brukes som arena for agitasjon.

Årets landsmøte ble holdt i Oslo 6.-7. februar. Ved valget ble Knut T. Reinås valgt til forbundsleder. Med seg i styret fikk han: Mari Christensen, Geir Aune, Tor Olav Nygjelten og Lars Svenson, med Ingebjørg Riise og Tor Øystein Olsen som varamedlemmer.

Verving ble satt opp som hovedoppgave på arbeidsplanen, og totalavhold ble dermed et viktig satsnings- og skoleringsområde. Av uttalelser som ble vedtatt kan nevnes krav om stopp i salget av Gateavisa, og stengning av fristaden Christiania. FMRs økonomiske situasjon var dårlig. Det ble derfor startet en økonomiaksjon i mars, hvor forbundsstyret betalte 50 kroner hver, og utfordret medlemmer og sympatiserende til å betale noen kroner hver, og så igjen utfordre noen av sine venner og kjente. Hovedformålet var å sette FMR i stand til å gjenreise totalavhold som en akseptert og verdsatt livsstil i samfunnet. Økonomistafetten fikk spredning langt ut over FMRs egne rekker. Bl.a. finner vi at en John Granly betalte 50 kroner og bl.a. utfordret stortingsrepresentant Kjell Magne Bondevik, som på sin side betalte et ukjent beløp, og utfordret Hans Olav Tungesvik og Dagfinn Høybråten. Hvordan det gikk med deres videre oppfølging, vites ikke.

Det ble arrangeret påskekurs på Sjoa Leirskole i Gudbrandsdalen, med 20 deltakere.

FMR starta et nytt lag i Stavanger. På første medlemsmøte den 6.10.82 var det 6 medlemmer tilstede. Et arbeidsutvalg, bestående av Torunn Lid, Iren Hebnes og Tone Bjåland ble valgt for å forberede et første konstituerende møte den 10. november. På arbeidsprogrammet sto både møte på DH, postkasseaksjon på studentheimene, stand på byen, annonse i Stavanger Aftenblad og deltakelse på Nordiske Studiedager i Oslo 5-7. november.

I mai var det Förbundsmøte i Förbundet Mot Droger. Gjester fra FMR var Mari Christensen og Lars Svenson. Det kom klart fram at vår svenske søsterorganisasjon var i vanskeligheter, og det ble ikke valgt noen ny forbundsleder, men et styre, som fikk i oppdrag å starte en diskusjon om organisasjonens framtid.

Men heller ikke i FMR var det full fres. Den planlagte sommerleiren ble avlyst på grunn av mangel på deltakere. Men FMRs tre medlemmer på Klokkergården behandlingskollektiv erklærte seg som FMR-lag. Der arbeidet bl.a. tidligere forbundsleder i FMR, Inger Christensen. De øvrige medlemmene var Lasse Ness og Aina Ness.

Riksinstruktørstillingen ble lyst ut, men det lyktes ikke å få ansatt noen etter Mari Christensen.

I løpet av høsten meldes det likevel om en god del aktiviteter utover landet, i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Arneberg, Nordiske Studiedager ble arrangert helga 5.-7. november i Oslo, uten svensk deltakelse, men med ca. 20 norske deltakere, deriblant flere fra det nye FMR-laget i Stavanger. Temaer var alkoholismens historie v/Knut T. Reinås, Alkoholistomsorgen v/Olaf G. Aasland, Kvinner og alkohol v/Sturla Nordlund og 350 dømte narkoselgere v/Kåre Bødal.

I Kamp og Kunnskap pågår det gjennom flere nummer en debatt om FMRs framtid, og det erkjennes at forbundet er i en kritisk situasjon, først og fremst på grunn av mangel på akti-vister. En ide som flere berører er at FMR skal forandres til en sentralredaksjon for Mot Rusgift, og at det er tidsskriftet som i framtida skal være hovedoppgaven, ikke å drive lagsaktivi-tet utover i landet. Til tross for den pessimistiske grunntonen i debatten, ble det et godt resultat for FMRs økonomiaksjon, som dette året innbragte ca. 12 000 kroner.


1983

Pinsekurs på Hosle

Dette året ble det arrangert pinsekurs på Hosle i Bærum. her er en del av deltakerne under en pause. Fra venstre lars Svenson, Mari Christensen, Knut. T. Reinås, Liv Thorstensen og Berit Brandset.

Utstilling "Det skjulte alkoholproblemet"

Høsten 1983 lanserte FMr sin utstilling "Det skjulte alkoholproblemet".

Landsmøte ble holdt på Solbakken Folkehøgskole, Skarnes 13. februar 1983, med 20 deltakere , inklusive 10 dele-gater som representerte 6 lag. Dette var Bergen FMR, Studentavholdslaget i Trondheim, Brønnøysund FMR, Stavanger FMR, Studentavholdslaget i Oslo og Tromsø FMR. Av viktige saker som var oppe, var det en gjennomgang av lovverket, en endring av FMRs alkoholpolitiske program, hvor nye krav i den aktuelle alkoholpolitiske debatten ble innarbeidet. Det ble også vedtatt et behandlingspolitisk program. Ved valgene ble Knut T. Reinås gjenvalgt som forbundsleder. Med seg i styret fikk han: Liv Thorstensen, Geir Aune, Solrunn Mikalsen og Heidi Hitland, med Lars Svenson, og Tor Olav Nygjelten som varamedlemmer.

Anne Carlsen ble ansatt som ny riksinstruktør fra 1. januar. Hun var bl.a. på reise i Trøndelag og Nord-Vestlandet i vårsemesteret, pluss at hun også besøkte Stavanger-laget. Det blir rapportert om et nytt FMR-lag på Lillestrøm. Trondheim FMR rapporterer valg av nytt styre. Det er Trond Trosterud, Anne-Trine Vaadal og Morten Arna. Tromsø FMR rapporterer økende aktivitet og nytt styre. Disse er: Berit Paulsen, Lars Svenson og Hans Jakob Reite. Det ble startet nytt FMR-lag i Drammen. Berit Brandset var kontaktperson.

Studentavholdslaget i Oslo fylte 100 år dette året, og dette ble markert med en jubileumsfest på Stratos den 25. april. De som satt i styret dette året var: Tor Øystein Olsen (lagsleder), med Roar Gustavsen og Liv Thorstensen som styremedlemmer, og Margrethe Aanensen og Mari Christensen som varamedlemmer.

Det ble ikke noe påskekurs dette året, men et pinsekurs ble arrangert. Det ble holdt på Hosle i Bærum med 10 deltakere. Av programmet kan nevnes en forelesning av Preben Kielland fra Yrkesskolenes og Lærlingenes Interesseorganisasjon om YLI-kampanjen mot hasj i skolene. Elisabeth Bjørk fra alkohol-forskningsinstituttet foreleste om Kvinner og alkohol. Lørdagen var avsatt til en aksjonsdag i Drammen, med to-tre nye medlemmer som umiddelbart resultat.

Förbundet Mot Droger hadde förbundsmøtet i Gøteborg 4.-5. juni. Fra FMR deltok Liv Thorstensen og Solrunn Mikalsen. Ca. 15 svensker deltok. Det ble valgt et nytt forbundsstyre, og Arne Spetz ble valgt til förbundsordförande.

I august kom nyheten om at Spania hadde avkriminalisert innehav og bruk av cannabis. FMRs forbundsstyre gikk ut med en uttalelse hvor det ble krevd norsk turistboikott av Spania, som en protest mot dette. Selv om dette kravet ikke fikk gjennomslag, gikk det i alle fall på nyhetstoppen en hel helg. FMR utarbeidet en plakatutstilling, bestående av 18 plakater i A-1 format med tittelen "Det skjulte alkoholproblemet". Utstillinga ble produsert i sett, som ble solgt for 100 kroner stykket, og det ble solgt en del til biblioteker og skoler".

Det ble også igangsatt et prosjekt, kalt "Storbyungdom og rusgift", hvor planen var å arrangere inntil 10 helgekurs for inntil 15 elever fra hver videregående skole i Oslo. Mari Christensen ble ansatt på heltid for å ta seg av den daglige driften av prosjektet, som fikk betydelig pengestøtte fra Oslo kommune, og var et samarbeidsprosjekt med Kontoret for edruskapsvern og Skolesjefen i Oslo.