1984

Påskekurs på Sjoa

I 1984 var det påskekurs på Sjoa igjen. Her er deltakerne.

Teatergruppa "Kontra"

Forbundsstyret vedtok å sløyfe landsmøtet i 1984. Det sittende styret fortsatte et år til. Motivasjonen for vedtaket var å spare penger. Prosjektet "Storbyungdom og rusgift", hvor man hadde fått penger bl.a. fra en bevilgning til en holdningskampane mot narkotika fra Sentralrådet for narkotikaproblemer, tok svært mye av kreftene og økonomien.

Förbundet Mot Droger arrangerte Nordiske Studiedager i Mölnlycke utenfor Gøteborg, i slutten av januar, med 30 deltakere, derav 5 fra Norge. Kurset hadde som hovedtema alkohol og økonomi, med forelsninger bl.a. av Olof Henell, Anders Johnson og Karl G. Ottoson. Stig Helling holdt et interessant foredrag om narkotikaproblemets internasjonale historie.

Dette året ble det igjen holdt påskekurs på Sjoa, med 23 deltakere. 6 deltakere ble FMR-medlemmer etter kurset.

80-tallet var også det tidspunktet da karnevalstradisjonen ble forsøkt innført i Norge. Da det skulle være karneval i Oslo 1.-3. juni 1984, besluttet noen entusiastiske FMRere at her måtte vi være med. Bl.a. ble det produsert et eget karnevalsmerke, med teksten "Rusfritt karneval". Referenten i Kamp og Kunnskap nr. 3-84, Tone Bjåland, skriver:

"På fredag hadde vi stand ved Wergelandsstatuen. Der selde vi karnevalsmerker og dela ut flygeblad. Inntrykket som ein sit att med etter den kvelden, var at det var mykje fyll. Overalt trakka ein i glasbrot.

Av og til susa det flasker kring øyro på ein. Litt leit, truleg er det vanskelig for Ola N. å slå seg fri uten rusgifter - sjølv om dei har maske.

På Laurdag gjekk ein gjeng FMR-ere i tog, og på den dagen solgte vi masse merker, med god hjelp av folk som ikkje var medlemar. Toget tok 4,5 time frå Youngstoget til Karl Johan. Etterpå var vi slitne, trøtte og lystne på Kina mat, men godt nøgde med salget. På søndagen var det Picknik på Grashholmen, med soling, bading og nistemat. Ein fin dag i det grøne."

En gruppe på 4 personer, gikk sammen om å gjennomføre en 4-ukers sommerpatrulje. Den var sammensatt av folk fra FMR og DNTU. Hensikten var å selge Mot Rusgift, dele ut løpesedler og samle folk gjennom improviserte sang- og spill-opptredener. Gruppa, som kalte seg "Kontra", besøkte mange steder i Groruddalen, Tønsberg, Sandefjord, Larvik Stavern.

Høsten 1984 fikk FMR også konsesjon for å drive nærradio i Oslo. Radio Bernt ble en realitet med prøvesendinger utover høsten. Prosjektsekretær for prosjektet "Storbyungdom og rusgift", Bjørge Sæther (som tok over etter Mari Christensen samme høst), var en av primus motorene, og flere av kursdeltakerne fra storby og rusgift-kursene deltok som frivillige programledere og -skapere.

Mediamessig fikk FMR også oppslag om flere saker. Tor Erling Staffs forslag om legalisering av cannabis ble imøtegått av FMR i en pressemelding, og ble tatt inn i 12 aviser, mens en kritikk av alkoholomtalen i NRK også fikk oppslag i 12 aviser.

Det ble rapportert god aktivitet i Tromsø FMR. SA-Trondheim/FMR rapporterte om aktivitet, men det var bare 3 aktive. Morten Arna var kontaktperson.

SA-Oslo rapporterer også om aktivitet. Det rapporteres sam-tidig at storbyprosjektet er blitt omorganisert, ettersom det ikke er blitt oppsommert som særlig vellykket hittil. Det er prosjektsekretæren, Bjørge Sæther, som skriver dette i Kamp og Kunnskap nr. 5/84.

Det ble også igangsatt et FMR-kor i Oslo, med Lise Knudsen som leder og dirigent. Koret hadde 7 medlemmer.

1985

FMR s landsmøte ble holdt på Haraldsheim Ungdomsherberge i Oslo 8.-10. februar. Som ny forbundsleder ble valgt Lise Knudsen. Med seg i styret fikk hun: Lars Svenson, Geir Aune, Berit Brandset og Morten Arna, med Berit Irgens og Tone M. Bjåland som varamedlemmer. Dette styret var et forsøk på å få til en landsstyremodell, hvor folk fra flere steder i landet deltok i styret. Det ble avholdt et kombinert landsstyremøte og kurs 31. mai - 1. juni. Kursdelen ble avholdt på Haraldsheim i Oslo, og hadde to innslag. Elisabeth Bjørk fra SIFA innledet om rusgift og seksualitet. Det andre temaet dreide seg om "FMR før, FMR nå og FMR i fremtiden".Ca. 20 deltakere var med på denne diskusjonen. Ett forslag som kom fram var at FMR kunne verve medlemmer til å delta i ulike tema-arbeidsgrupper, som for eksempel "Rusgifter og seksualitet" og "Idrett og alkohol". Det ble også planlagt kurs om "Rus og kultur" helga 27.-29/9.

Av årsmeldinga går det fram at FMRs arbeid i perioden var preget av lav aktivitet. Imidlertid kom det i gang nærradiovirksomhet i Oslo i denne perioden, og Radio Bernt ble i løpet av året den største lokalaktiviteten i FMR. Konklusjonen i årsmeldingen er likevel relativt pessimistisk. "Perioden har vært vanskelig for FMR, selv om vi har markert oss relativt bra gjennom sommerpatruljen, Radio Bernt og enkelte andre tiltak. Spesielt lokallagsaktiviteten er lav, og vi ser ikke muligheter tilå fortsette på denne måten. Noe må skje, for eksempel utvida samarbeide med DNTU og NGU, ikke bare på lokalplan, men også med utgivelsen av Mot Rusgift".