1986

I 1985 begynte FMR med nærradiosendinger i Oslo med Radio Bernt. Noen av frontfigurene var bl.a. Lola Sonefeldt og Monica Mattson.

Nærradiostudioet var ganske lite, og tekniker, programleder og intervjuobjekt satt temmelig trangt. 

 

Direktesendt fest

Radio Bernt arrangerte en direktesendt fest fra Sagene Samfunnshus i Oslo, hvor over 100 ungdommer fra området deltok. Her var det både musikk, mannequinoppvisning, danseopptredener og wet T-shirt-show.

To av programlederne

Nærradiovirksomheten fikk et oppsving i 1986. To av programlederne, Lene Sundfær og Christiane Sonefeldt.

Nyttårsfest

På slutten av 1980-årene engasjerte FMR seg i å arrangere dansekurs og offentlige swing-fester, i samarbeid med Kom og Dans-miljøet. Her fra en nyttårsfest på Stovner Conventum i 1989.

Til nyttårsfesten i 1989 hadde man lykkes å få selveste Reidar Larsen band til å splle til dans på Stovner Conventum.

Utsendingsdugnad

Høsten 1990 fikk FMR mye nytt materiell. Her ser vi Karl Henrik (6 måneder) som viser fram den nye T-skjorta.

Reidar Larsen Band

Det ble arrangert utsendingsdugnad i Møllergata 38 i Oslo for å få distribuert den nye brosjyren om rusgifter og HIV-AIDS som ble distribuert i 50 000 eks. og FMRs materiell-liste.

FMRs landsmøte 1986 ble holdt på Skaugumåsen kurssenter i Bærum 14.-16. februar. Det var bare 2 lag som var representert, nemlig Brønnøysund og Studentavholdslaget i Oslo. I tillegg var det en representant for direktemedlemmene. Landsmøtet vedtok å fravike lovkravet om særskilt valg av forbundsleder, og valgte derfor forbundsstyre kollektivt, som fikk i oppdrag å konstituere seg selv. I styret ble valgt: Geir Aune, Berit Brandset, Mari Lid, Kaj Hejer og Tor Olav Nygjelten, med Liv Thorstensen og Lars Svenson som varamedlemmer. Styret konstituerte seg senere med Tor Olav Nygjelten som leder.

Nærradio-virksomheteen i Oslo begynte å få form. Radio Bernt sendte 5 timer i uka. Radioen hadde eget styre, med Knut T. Reinås som valgt redaktør, og Kaj Hejer som represen-tant fra FMR-styret. De øvrige i styret var: Ole Eilif Løstegaard, Kari Haug, Christiane Sonefeldt, Vidar Bekkedal og Hans Erik Hansen. En av de store, radiobegivenhetene dette året var avvikling av en rusgiftfri fest i Sagene samfunnshus den 14. mars, med deler av festen direktesendt på radioen. Ca. 100 ungdommer, hovedsakelig fra Sagene-området deltok. Det var moteoppvisning, danseshow av medlemmer fra Hammersborg Ungdomsklubb og Wet T-shirt-show.

Og selvsagt dans. 17 år gamle Christiane Sonefeldt fra søn-dagsredaksjonen i Radio Bernt var en svært proff konferansier.

Medlemstallet i FMR ble dette året oppgitt til 120.

1987

Landsmøtet 1987 ble holdt i Keysersgate 1 i Oslo, 6.-8. februar, med 16 deltakere. Tor Olav Nygjelten ble gjenvalgt som forbundsleder. Med seg i styret fikk han: Kaj Hejer, Arild Nesdal, Helge Gundersen og Knut T. Reinås, med Liv Thorstensen og Tone Bjåland som varamedlemmer.

1988

Landsmøtet 1988 ble holdt i Møllergata 38 i Oslo med 8 deltakere. Tor Olav Nygjelten ble gjenvalgt som leder, og i styret fikk han med seg Knut T. Reinås, Helge Gundersen, Arild Nesdal og Thrond Haugen, med Liv Thorstensen og Kaj Hejer som varamedlemmer. En viktig nyskapning dette året, var et kontinuerlig studieforum, som ble gjennomført på Hans Olav Fekjærs bok: "Alkohol og narkotika - myter og virkelighet", Stortingsmelding nr. 17/Høringsnotat om ny alkohollov og FMRs studiehefte om alkohol, med til sammen 12 deltakere. Det virker som aktiviteten er i ferd med å ta seg noe opp. Bl.a. ble det arrangert sommerleir på Nesodden i perioden 13.-17. juli med 11 deltakere. Totalt hadde forbundet på dette tidspunktet 155 medlemmer. I høstsemesteret hadde FMR stand på Blindern hver 14 dag.

1989

Landsmøtet 1989 ble holdt i Møllergata 38 i Oslo den 18. februar, med 12 deltakere. Thrond Haugen ble valgt som forbundsleder, og fikk med seg i styret: Helge Gundersen, Arild Nesdal, Knut T. Reinås og Jarle Vinje, med Tor Olav Nygjelten og Liv Thorstensen som vara-medlemmer. Studieforumet fortsatte, bl.a. med gjennomgang av Nils Christies og Kettil Bruuns bok, "Den gode fiende".

Det ble arrangert en sommerleir på Solbryn ved Bunnefjorden, med 11 deltakere.

Nytt av året var at FMR inngikk et samarbeid med Johan Fastings swing-kursvirksomhet, og med støtte fra Rusmiddeldirektoratet fikk arrangeret 4 reine dansekurs på Stovner, med 40-45 deltakere på hvert, og 6 dansefester med gjennomsnittlig 150 deltakere. Bl.a. nyttårsaften ble det arrangert fest på Stovner Conventum, med 200 deltakere.

FMR fikk også utarbeidet en hvitbok om alkoholloven. Hele opplaget på 600 forsvant raskt.

1990

I tilknytning til Landsmøtet ble det også arrangert et vinterseminar med 40 deltakere. Temaene var "Positiv rus", 'Rusgifter og seksualitet", "Rusgifter og barns oppvekstmiljø" og "Alkohol og 3. verden", "Kokainkrigen i Colombia" og "Orkidekampanjen". Referent Helge Gundersen oppsummerer seminaret som noe av det beste FMR noen gang har arrangert.

Landsmøtet 1990 ble holdt på Haraldsheim Ungdomsherberge i Oslo den 24. februar, med 10 medlemmer og 3 gjester til-stede. Gjestene var fra NGU, DNTU og FMH. Thrond Haugen ble gjenvalgt som forbundsleder, og fikk med seg i styret Knut T. Reinås, Arild Nesdal og Helge Gundersen. Styret fikk fullmakt til å suplere seg selv med et nytt styre-medlem.

I årsmeldinga blir medlemstallet ble oppgitt til 170-175, en økning på ca. 10 prosent fra året før. Av større arrangementer går det fram at FMR hadde et vinterseminar på Haraldsheim i Oslo, med 40 deltakere, del fleste fra Oslo-området, men også fra Tromsø, Sjøvegan, Oppdal, Trondheim, Bergen, Grimstad og Kongsberg. Også en møteserie, kalt "Rusgiftpolitisk forum" hadde brukbar oppslutning, med temaer som Totalforbruksteorien, Rusgiftpolitikken i Oslo og Lette alkoholdrikker og avhold. Også dette året hadde FMR dansearrangementer i Oslo, bl.a. en nyttårsfest på Stovner Conventum med ca. 200 deltakere. Det ble også gitt ut mye nytt materiell i perioden. "Kvinner og alkohol", "Positiv rus", "Hva vet vi om rusgifter, HIV-AIDS og forebygging?", "Rus og perspektiver", "Dette mener vi om hasj" og "Alkoholen og vi" (brosjyrer) pluss undervisningsopplegget for den videregående skolen, "Kunnskap - Holdning - Handling" pluss gensere og T-skjorter og klistremerker. Mye av dette gikk ut i en storutsending, hvor 15-16 av FMRs medlemmer og sympatisører satt i to dager på dugnad og pakket brosjyrer og bestillingslister til ca. 10 000 adresser. Etterdønningene i form av nye materiell- bestillinger varte mer enn et halvår i etterkant.