1995

Tina Gylthe tok over prosjektlederjobben for studentprosjektet fra 22.02.95.. I regi av studentprosjektet ble det bl.a. arran-gert et åpent møte på Universitetet i Oslo om alkohol og vold, hvor kriminolog Leif Petter Olaussen var innleder. Et annet møte dreide seg om alkohol og sjekking, og her var innleder Guro Ødegård fra DNTU/Juvente. Årsmøte ble holdt i Møllergata 38 i Oslo den 25. mars.

Ved valget ble Thrond Haugen gjenvalgt som leder. Med seg i styret fikk han: Tina R.H. Gylthe, Kaj Hejer, Arild Nesdal og Torbjørn Skardhamar, med Jens Andersen og Knut T. Reinås som varamedlemmer. Medlemstallet blir dette året oppgitt til 197, mens antallet registrerte sympatisører er oppe i 106.

FMR har dette året gjennom studentprosjektet fått etablert et samarbeid med sosionom- og helsetjenesten på Universitetet i Oslo via en egen "rusgruppe" som bl.a. hadde som formål å legge til rette for rusgiftfrie arrangementer for Oslo-studentene, bl.a. ved å arbeide mot fadderordningen og studentfestivalen som innleder høstsemesterstarten.

Det går ellers fram at elektroniske media i større grad var tatt i bruk i FMR-arbeidet. En egen e-postliste med om lag 40 rusgiftpolitisk interesserte var etablert. Hjemmesidene på Internett hadde dette året i gjennomsnitt 3000 besøk pr. måned. På den engelske hjemmesida ble det i løpet av året lagt ut brosj-yrene "Positiv rus" og "Kvinner og alkohol", som på engelsk fikk titlene "Different views on elation" og "Women and alcohol". Dessuten ble Kenth Karlssons bok "Europas femte frihet" ( "Europes fifth freedom") lagt ut, og mengden av besøk på hjemmesidene fra utlandet begynte å ta seg opp. Boka "Beruselsens porter" ble også lagt ut på Internett. Til denne boka ble det også utarbeidet en studieplan. Mye av Internett-arbeidet hvilte på Kaj Hejer, og i årsmeldinga blir behovet for avlastning nevnt.

1996

Landsmøtet 1996 ble holdt den 24. februar i Møllergata 38. i Oslo. Ved valget ble Tina R. H. Gylthe valgt til ny forbunds-leder. Med seg i styret fikk hun: Per-Karsten Nordhaug, Alex Molkom, Morten Nystuen og Jorunn Folkvord, med Kaj Hejer og Knut T. Reinås som varamedlemmer. Ved slutten av året ba Tina R.H. Gylthe om å bli fritatt fra sine oppgaver, og Per Karsten Nordhaug overtok dermed forbundslederjobben fram til landsmøtet. Tallet på medlemmer ble oppgitt til 201, mens antallet registrerte sympatisører var 104. Tallet på leste dokumenter på FMRs hjemmesider blir oppgitt til i gjennomsnitt 5000 i måneden.

Det framgår at FMR slet tungt økonomisk, med bare et mindre tilskudd fra Oslo kommune og et prosjekttilskudd fra Kirkerådet. "Billige" arbeidsmetoder, som spredning av pressemeldinger via e-post og leserinnlegg ble en måte å holde seg aktuelle på. "Nils Christe og det narkotikafrie samfunn"(innlegg i Arbeiderbladet), "Klassekampen og narkotikaproblemene" (Svar på artikkel i Klassekampen), "Narkotikaliberalisme i NRK" (pressemelding), "Psykiske endringer hos hasjbrukere" (pressemelding) og "Jagland glemmer primærforebygginga"(pressemelding) , ved siden av at et nyttårsintervju med forbundsleder Per Karsten Nordhaug ble sendt ut som pressemelding.

Mot Rusgift kom dette året ut med to nummer, som slo an tonen for FMRs arbeid i de kommende årene. Temaene var "Legalisering av narkotika" og "Studenter og rusgifter". Når det gjaldt det siste temaet, framgår det også av årsmeldingen at FMR hadde innledet et samarbeid med stiftelsen Nord-Trøndelagsforskning om en kartleggingsundersøkelse av studenters rusgiftvaner.

FMR hadde et møte om cannabis på Blindern, med 16 deltakere. I samband med en møteserie samme høst, ble det delt ut 2000 løpesedler på Blindern.

1997

Hefte

I 1997 arrangerte FMR en studietur til Frankfurt og Zürich for å studere liveral narkotikapolitikk, og utga året etter bl.a. heftet "Tysk og Sveitsisk narkotikapolitikk sett med norske øyne". Forfatter var Knut T. REinås og Rolf Dieter Crohn.

Landsmøtet 1997 ble holdt den 1. mars i Møllergata 38, Oslo. Som forbundsleder ble Per-Karsten Nordhaug valgt. Med seg i styret fikk han: Jorunn Folkvord, Kaj Hejer og Knut T. Reinås, med Tor Olav Nygjelten som varamedlem. Styret supplerte senere styremedlemslisten med Aina Johnsen og .varamedlemslisten med Fride Solbakken. Ved årets slutt måtte Per Karsten Nordhaug trekke seg fra forbundsstyrearbeidet av personlige grunner, og Kaj Hejer ble konstituert som forbundsleder for resten av perioden.

Det er i årsmeldingen referert fra to kurs, ett i Oslo og ett på Høgskolen i Tromsø. Begge hadde temaer om narkotikapolitikk, og hadde henholdsvis 40 og 25 deltakere. Av temaer som ble tatt opp på åpne møter på universitetet i Oslo kan nevnes: "Erobring og forbrødring - alkoholens rolle i utelivet", "Ungdomskultur - house og ecstasy", "Metadon i Oslo - erfaringer, farer og perspektiver framover", og "Ny ungdomskultur - ekstase og sensation seeking". Dette året ble det produsert hele 18 pressemeldinger og leserinnlegg. Debattheftet "Narkotikascenen - ecstasy, ekstase og eksistens" ble produsert og trykt i et opplag på 3000, hvorav 2/3 av opplaget ble solgt dette året. Denne suksessen gjorde at etterspørselen etter andre av FMRs tjenester ble større. Det rapporteres således om ca. 100 000 åpnede dokumenter på FMRs nettsider, fra om lag 25 000 ulike maskiner.

Samarbeidet med Nord-Trøndelags- forskning fortsatte, og et forprosjekt med kartlegging av rusgiftvanene blant studentene ved Høgskolen i Nord-Trøndelag ble gjennomført med støtte fra Rusmiddeldirektoratet. Etter at man fikk en bevilgning fra Stiftelsen Helse og Rehabilitering, kunne man også gjen- nomføre en landsomfattende kartleg gingsundersøkelse.

En mer aktiv holdning til narkotikapolitiske impulser fra Europa kunne skjelnes. Bl.a. søkte FMR Avholdsfolkets Landsnemnd om midler til og gjennomførte en studietur til Frankfurt og Zürich for å studere henholdsvis sprøyteromsproblematikken og heroinforskrivning i de to byene.

Et samarbeid om en egen rusgift-side og en spørsmål- og svar-tjeneste gjennom Internettportalen Scandinavia Online ble innledet. Spørsmål- og svartjenesten ble fort populær.

1998

Landsmøtet 1998 ble holdt den 28. februar i Møllergata 38 i Oslo. Som forbundsleder ble valgt Benedikte Naalsund.

Med seg i styret fikk hun: Knut T. Reinås, Kaj Hejer, Aina Johnsen og Fride Solbakken. Fra og med mai 1998 måtte Benedikte Naalsund trekke seg fra ledervervet i FMR av personlige grunner, og hun gikk også ut av FMR. Kaj Hejer overtok dermed ledervervet for resten av perioden. Forskningsrapporten om studentenes rusgiftvaner, gjennomført av Stiftelsen Nord-Trøndelagsforskning ble lagt fram høsten 1998. I tillegg til at en pressemelding førte til omfattende pressedekning både i studentmedia og i ordinære media, ble rapporten i sin helhet også lagt ut på FMRs hjemmesider på Internett.

En rapport om studiebesøk i Frankfurt og Zürich ble produsert på våren 1998, under tittelen "Tysk og sveitsisk narkotikapolitikk - sett med norske øyne". En studietur til Amsterdam ble avviklet høsten 1998. Seminaret "Narkotikapolitikken - forfølgelse eller beskyttelse" ble arrangert i Oslo med 43 deltakere. Innledere var bl.a. den svenske psykologen Thomas Lundqvist. Et tilsvarende seminar ble også arrangert i Bergen med om lag 40 deltakere.

Dagbladet lanserte høsten 1998 en reportasjeserie, kalt "Dropp dopet". FMR sendte ut en uttalelse hvor man kritiserte serien for krisemaksimering, for å hevde at norsk narkotikapolitikk er mislykket, og for å være stoffsentrert. I tillegg kriti-serte FMR serien for å ha en skjult dagsorden, nemlig introduksjon av sprøyterom og heroinforskrivning, og for å ville avkriminalisere hasj". Dagbladet gjenga ikke pressemeldingen fra FMR, men valgte på lederplass å henge ut FMR og ett av forbundsstyremedlemmene personlig. For øvrig fikk utspillet stor oppmerksomhet i massemedia.

Like før jul 1998 la FMR ut en personlig alkotest på sine hjemmesider. Denne ble også markedsført gjennom nettportalen Scandinavia Online, som FMR hadde et samarbeid med. I løpet av noen dager ble testen gjennomgått av mer enn 8000 personer.

1999

Landsmøtet ble holdt den 14. mars 1999 i Møllergata 38 i Oslo.

Knut T. Reinås

Forbundet Mot Rusgift og Ungdom Mot NArkotika arrangerte Folkemøte på Rådhusplassen i Oslo 1. mai, i forbindelse med at legaliseringstilhengerne arrangerte marihuanamarsj. Her holder forbundsleder Knut T. Reinås apell.

Som ny forbundsleder ble valgt Knut T. Reinås. Med seg i styret fikk han Kaj Hejer, Fride Solbakken og Øyvind Stubsjøen. Forbundsstyret fikk fullmakt til å supplere seg selv, og Jarle Vinje ble konstituert som styremedlem fra oktober. I en uttalelse fra landsmøtet minner FMR om sammenhengen mellom skjenkesteder og vold, og foreslår som et volds-reduserende tiltak at kommunene kan begynne å følge Alkohollovens normalbestemmelser om at skjenketiden skal slutte kl. 01.00.

Det framgår av årsmeldingen at FMR fra april 1999 flyttet sine kontorlokaler til Torggata 1 i Oslo, og ble en del av den samlokalisering av avholdsorganisasjoner som var blitt etablert i regi av Avholdsfolkets Landsråd. Dermed fikk man også adgang til telefon- og ekspedisjonstjenester på dagtid, noe som har bedret servicen overfor FMRs medlemmer og publikum generelt.

Det framgår også at medlemstallet nå var 203, mens antallet registrerte sympatisøerer lå på 103.

Av arrangementer dette året kan nevnes folkemøte på Rådhusplassen i Oslo 1. mai i samarbeid med Ungdom Mot Narkotika. Ca. 150 deltakere. Bakgrunnen var at legaliseringbevegelsen hadde tillyst offentlig møte i Oslo denne dagen, på den andre siden av plassen. Dette dannet opptakten til en dagskonferanse med tittelen "Hasj - er det så farlig da?", som ble arrangert i Oslo den 3. november, med 270 deltakere, og med åpning av sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa. Øvrige innledere: Forskningssjef Jørg Mørland, psykolog Thomas Lundquist, forbundsleder i FMR, Knut T. Reinås og psykiater Jan Ramstrøm.

Som et ledd i arbeidet med å spre informasjon fra student-undersøkelsen, ble brosjyren "Studentene har talt" trykt opp og spredd i stort opplag. Et studentprosjekt ble dette året kombinert med Internett. Egne studentsider ble opprettet, og det ble arrangert en konkurranse på nettet om beste rusgiftpolitiske slagord, samtidig som en ukentlig kunnskapstest ble arrangert. I løpet av denne perioden fikk man ca. 30 henven-delser pr. dag via Internett, hovedsakelig fra studenter over hele landet. Student Jon Even Vale fra NTNU vant første- premien for slagordet "Død over alle tømmermenn". Dette året hadde man også et samarbeid med Norsk Læreravholdslag om produksjon av en egen ressurskatalog for rusgiftundervisning i skoleverket. Denne katalogen ble i tillegg til å bli utsendt til alle skoler, også publisert i fulltekst på de nyopprettede skolesidene på FMRs nettsted. Totalt ble det dette året rapportert ca. 200 000 leste dokumenter fra FMRs nettsider, fra ca. 25 000 ulike maskiner. En artikkel i Mot Rusgift nr. 62 vedr. Arbeiderpartiets og Fremskrittspartiets 13-punkts forslag om narkotikapolitikk, og som inneholdt FMRs kommentarer til disse punktene, ble behørig omtalt i Stortinget, da forslagene ble debattert der høsten 1999.