Kåt av sjokolade

Av Helen deBellis, NRK

Publisert 2005-12-20

Si meg hva slags sjokolade du spiser og jeg skal si deg hvem du er, sier forskerne. Du blir kåt av sjokolade, sa mayaene.

Sjokolade

Er du svak for konfektsjokolade, trøffelsjokolade, troika eller monolitt? Typiske damesjokolader. Da er du sansynligvis kvinne. Liker du lite søt sjokolade uten fyll, er du macho - i hvertfall er du mann... Foretrekker du tung, klissete, oversøt sjokkis, er du ungdom. Og spiser du ikke sjokolade i det hele tatt, er du sikkert nordlending. Det påstår sjokolade-forskerne, og hevder at sjokolade-preferanser er sosialt og nasjonalt betinget.

En opplevelse

MMmm... sjokolade gir en sanselig opplevelse og kan være erotisk opphissende - man blir rett og slett kåt av sjokolade. Det visste både mayaene og aztekerne i Sentral-Amerika. De spanske conquistadorene hørte om en potensfremkallende drikk laget på kakaobønner, chili og hissig pepper som var forbeholdt overklassen. Aztekernes hersker, Montezuma, tyllet i seg bøttevis av drikken fra sin gullpokal, gjerne før han besøkte haremet. Virkningen skulle gjøre ham til en djevel i elskov.

Sjokolade-fornøyelsen med erotiske bivirkninger ble brakt fra Spania til Italia og Frankrike. På 1700-tallet ble sjokolade ansett for å være et så sensuelt opphissende middel at det ble vurdert forbudt for munker. Casanova forkynte at sjokolade var mer pasjons-stimulerende enn champagne. Marquis de Sade satt i fengsels-cellen og skrev om røff elskov mens han tyllet i seg sjokolade. Ved Ludvig den 14. og 15. sine hoff ble sjokolade-servering en sensuell, amorøs seremoni, gunstig for forførelser og flittig brukt i budoirene.

Tilsetting

Madame de Pompadour tilsatte amber i sjokoladen i håp om å bli mer ildfull i sengen til kongen (Hans majestet hadde satt ut ryktet om at damen var kald som is...) Madame Du Barry forsynte derimot sine elskere med minst seks kopper sjokolade, for at de skulle være på høyden med hennes glødende begjær. Og det viser seg at Montezuma og Frankrikes første-elskerinner ikke var helt på bærtur. Kakao inneholder faktisk det samme stoffet som hjernen produserer under en forelskelse: Fenyletylamin!