Regjeringer bør fortsette med å forfølge internasjonale narkotikalovbrytere over grensene. Men de bør også prøve å stoppe lokal narkotikatrafikk og medfølgende kriminalitet og vold., sier FNs internasjonale narkotikakontrollbyrå, INCB i sin årsrapport for 2003. "Selve samfunnsveven kommer i fare som en følge av vedvarende nærvær i lokalsamfunnene av narkotikarelatert kriminalitet", sier rådet i sin 95 siders årsrapport. Lokalsamfunn som lider av uforholdsmessig høye nivåer av voldelig, narkotikarelatert kriminalitet, blir også rammet av høyere nivåer av kriminalitet generelt, og den forringelse av det sivile samfunn som henger sammen med det. Selv om mesteparten av den stoffrelaterte kriminaliteten er ikke-voldelig, er innflytelsen fra den narkorelaterte kriminaliteten  svært skadelig for samholdet i lokalsamfunnene. Når narkotikaorganisasjoner konkurrerer om markedsandeler, er voldelige konfrontasjoner et resultat.

Dersom det ikke finnes noen effektiv intervensjon og lovhåndhevelse, kan lokalområder hvor narkotikarelatert kriminalitet og vold forekommer fort bli områder som blir unngått av publikum generelt. Dette kan i sin tur føre til økende avhengighet av stoffomsetning som en måte å opprettholde tilværelsen på, opp til et punkt hvor noen områder ikke lenger kan beskyttes av lovlige myndigheter. De greier ikke lenger å opprettholde sin myndighet.

 

Regjeringer bør gjennomføre etterspørselsreduserende tiltak, og vie forebygging av stoffbruk spesiell oppmerksomhet, kombinert med et vidt spekter av sosiale, økonomiske og lovhåndhevende tiltak, dersom de ønsker at problemet med stoffrelatert vold skal bli bekjempet på en god måte, sier rapporten. Regjeringene må erkjenne problemets alvorlighet og behovet for grasrotaktiviteter og lokalt politiarbeid for å kunne gjøre framskritt i narkotikabekjempelsen.

 

Bare ved å introdusere omfattende etterspørselsreduserende programmer vil vi se en virkelig framgang i bekjempelsen av de mangefasetterte problemene som illegale rusgifter påfører lokalsamfunnene, sier rapporten.

 

Regjeringene må ta ibruk tiltak som kan redusere deling av sprøyter blant stoffbrukere, for å begrense spreningen av HIV/AIDS, sier rapporten.

Gjennomføring av substitusjons- og vedlikeholdsbehandling representerer ikke noe brudd på internasjonale overenskomster, uavhengig av hvilket stoff som måtte bli brukt til slik behandling, i samsvar med etablert nasjonal medisinsk praksis, sier rapporten, Men det tilføyes også  at sprøyterom er problematisk. "Driften av slike tiltak forblir en kilde til stor bekymring. Rådet gjentar at de overtrår bestemmelsene i de internasjonale narkotikakonvensjonene".

INCBs årsrapport for 2003 kan leses i sin helhet her.