– De siste åra har politiet oppdaga rundt 100-150 bilførere mistenkt for kjøring i påvirka tilstand der sjåføren har vist seg å være positiv på metadon, forteller Jean-Paul Bernard, konstituert overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI). Han understreker at hele 98 prosent av dem som testa positivt på metadon, også testa positivt på andre rusgifter eller medikamenter med påvirkende effekt. Og det var særlig benzodiazepiner som ble funnet i blodet deres. Disse stoffene ble påvist hos ca 90 prosent av disse bilførerne, som stort sett var menn (85 prosent) mellom 30 og 40 år.
74 prosent av dem som ble tatt rapporterer sjøl at de har fått forskrevet metadon av lege. Andre opplysninger om eventuell LAR-tilknytning (Legemiddelassistert rehabilitering) finnes ikke.
I begynnelsen av 2009 publiserer Bernard en artikkel i tidsskriftet Addiction om metadon i trafikken.

Ikke et stort problem

Det er altså svært sjelden det blir tatt bilførere på mistanke om påvirkning hvor det bare kan påvises metadon.

– På grunn av misbruk av andre stoffer i de aller fleste sakene i studien, ville ikke disse bilførerne fylt kriteriene som kreves for å ha førerkort som LAR-pasient, forteller Bernard. I følge retningslinjene er kriteriene for å kjøre bil med metadon i kroppen blant annet uforandra dose i seks måneder, og at en ikke i tillegg bruker andre stoffer.

Men undersøkelsen forteller ingenting om de aktuelle bilførerne hadde førerkort eller ikke.

I hvilken grad bilførerne har vært påvirka av buprenorfin, som finnes i Subutex og Suboxone, inngikk heller ikke i undersøkelsen, og det finnes heller ikke annen forsking på det.

Divisjonsdirektør ved divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet, Jørg Mørland, mener LAR-pasienter ikke utgjør noen spesiell fare i trafikken. Veikantundersøkelsene ved FHI viser at bilførere som kjører med kun metadon i kroppen heller ikke utgjør noe stort antall i trafikken, bare ca fire av titusen bilførere.

– Dette er altså ikke noe stort problem, mener han.

– Har vi overvurdert LAR-pasientenes evne til å holde seg til bare ett medikament og borte fra alkohol og narkotika, i trafikksammenheng?

– Ja, Bernards undersøkelse viser jo at det ofte er andre medikamenter involvert, men vi har ikke objektive tall på om dette er LAR-pasienter. Vi har bare sjølrapporterte opplysninger.

Mørland understreker at interaksjonen mellom metadon og andre medikamenter gjør en farligere i trafikken.

– Metadon tilfører de andre rusgiftene en tilleggseffekt som gjør bilkjøring enda farligere enn om en skulle kjørt med de andre stoffene aleine, noe som kan være farlig nok.

Farlig kombinasjon

Det er ikke bare i trafikken det er farlig å kombinere metadon med andre rusgifter.

– Å bruke andre rusgifter ved siden av metadon og buprenorfinpreparater som Subutex og Suboxone, kan redusere den rusgiftavhengiges kognitive evner, og i verste fall være dødelig, sier divisjonsdirektøren. Han forteller om en 44 år gammel mann som gikk på en dagsdose metadon i størrelsesorden 30 mg. Han døde etter å ha drukket 2-3 halvlitere øl, som hadde gitt han en promille på 0.7. Et annet eksempel er en 34 år gammel mann som på en 80 mgs dagsdose metadon døde etter å ha tatt tre tabletter av 2mg Xanor som er et angstdempende medikament.

– Både alkohol og psykofarmaka, inkludert cannabis, kan gi helseskadelige effekter i kombinasjon med metadon og buprenorfin. Ethvert rusgivende stoff en inntar ved siden av metadon og buprenorfin vil svekke klientens kognitive evner. Han mener dette er bekymringsfullt.

– Metadon i seg sjøl kan svekke de kognitive evnene, men dette er en effekt vi tar med på kjøpet på grunn av den positive effekten metadonet har. Men putter du andre rusgivende stoffer oppi dette, vil evnen svekkes ytterligere. Dette er godt dokumentert, og gjelder alle rusgifterr, også benzodiazepiner.

Ruspotensialet av disse stoffene øker med metadon i bunnen. Det er altså en gjensidig rusforsterkende effekt mellom metadon og enhver annen rusgift. Antakelig gjelder dette også Subutex, men det er det lite vitenskapelig dokumentasjon for, erkjenner Mørland. Han understreker at det alltid vil være individuelle variasjoner. Enhver vil ikke nødvendigvis oppleve disse effektene – verken forgiftningen, kognitiv svekkelse eller rusforsterkende effekt. Men risikoen blir større og hvor sårbar en er kan en ofte ikke vite før skaden har skjedd.