I brevet til  kommunepolitikerne sier rådet at lokale politikere nå må ta styring over dette viktige politikkområdet. Tallet på skjenkesteder må ned, skjenketidene må bli kortere, skjenkereglene må håndheves strengere og kriminalitetsforebygging - herunder også etablering av skjenkesteder - må inn i kommunenes overordnede planlegging.

Bakgrunnen for rådets forslag er følgende:

-         Storbyenes sentrum er natt til lørdag og natt til søndag arena for fyllebråk, slagsmål, svært høy musikk fra skjenkesteder, skadeverk, tyverier, mye ”overdrikking” og legemsskader. En uforholdsmessig stor andel av legemsskadene skjer i relativt begrensede områder.

-         Mye av opphopingen av svært berusede personer om nettene skjer i tilknytning til salgssteder for såkalt ”fast-food”, som regelmessig medfører knubbing og slåssing og ikke minst stor forsøpling.

-         Det er også erfaringsmessig stor opphopning rundt drosjeholdeplasser og holdeplasser for nattbusser og nattavganger for tog til nærområdene. Det meldes om mye bråk, skadeverk, vold og annen ulempe på kollektive transportmidler når bysentrum skal forlates sent på natten.

-         Det kreves stor mannskapsmessig innsats fra politiet i storbyene for å hindre skade på person og eiendom, hindre andre lovbrudd og reagere på de lovbrudd som blir begått, både direkte og i etterfølgende etterforsking og iretteføring.

-         Den stor mannskapsmessige innsatsen er geografisk sterkt konsentrert til de aktuelle bysentrene med stor samling av salgs- og skjenkesteder for alkohol.

-         Dette gir en sterk vridning for politiinnsatsen på disse tidene, slik at øvrige områder i liten grad blir dekket av planmessig politinærvær, enten det er sikring av trafikk, boligområder eller av næringsområder.

-         Det er (i tidsintervaller) flest registrerte oppdrag natt til lørdag og natt til søndag gjennom hele året.

-         Konsentrasjonen av politiinnsatsen i helgene medfører at mange som har andre primærfunksjoner som eksempelvis etterforsking av alvorlig kriminalitet, må bruke av sin arbeidstid til å ”slåss i gatene” for å dekke mannskapsbehovet i helgene.

-         Politinærværet til ”vanlige” tider i boligområder, skoleområder, blir svekket.

 

"Vil man ha et ”nattpoliti” som i stor grad må slåss i gatene, eller et politi som skaper trygghet hele tiden, og for alle innbyggere? Dette må også ses i lys av hva slags oppvekstmiljø vi ønsker for barn- og ungdom!"- sier KRÅD i et brev til Justisminister Knut Storberget, som vedlegges brevet til kommunepolitikerne.

Du kan lese brevet til kommunepolitikerne her.

Du kan lese brevet til justisministeren her.