For tre år siden åpnet Oslo kommune et sprøyterom hvor heroinbrukere kan injisere narkotikaen med helsepersonell til stede. Målet var blant annet å redusere antall overdosedødsfall samt bidra til større verdighet for stoffbrukerne.

Nå har Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS) evaluert ordningen. Ifølge forskerne er det ikke grunnlag for å si at sprøyterommet har redusert antall overdosedødsfall i Oslo.

– Kun symbolpolitikk
Forbundet mot rusgift (FMR), med over 100 års erfaring som rusgiftpolitisk aktør, har hele tiden vært kritisk til sprøyterommet. Leder Knut T. Reinås mener SIRUS-rapporten underbygger kravet om å stenge sprøyterommet:

– Vi har hele tiden ment at sprøyterommet kun er symbolpolitikk og en lettvint måte for politikerne å komme seg unna et synlig problem på. Ordningen er blitt lite brukt, det har kun vært gitt veiledning ved en liten andel av besøkene og veldig få av brukerne er blitt videreformidlet til andre hjelpeinstanser, sier Reinås.

Ifølge SIRUS var det mellom 2700 og 3800 injiserende stoffbrukere i Oslo i 2004-2005. De to første driftsårene har sprøyterommet hatt 409 registrerte brukere og et gjennomsnitt på 24 injeksjoner pr. dag. Anslagsvis utføres daglig 12-15 000 injeksjoner andre steder i Oslo.

– For de få
– Sprøyterommet er med andre ord et tiltak for de få. Rapporten viser heller ikke om man treffer målgruppen, det vil si de tyngst belastede brukerne. Tvert imot er noen av de mest trengende, de med psykiske tilleggslidelser, blitt holdt utenfor, sier Reinås.

Det er rikspolitikerne som til syvende og sist avgjør sprøyterommets skjebne, men oslopolitikerne har også betydelig innflytelse.

– Jeg håper politikerne vil studere rapporten grundig og at det ikke legges politisk prestisje i å videreføre prosjektet, sier Reinås til NKS Nettavisen..

Byråd Sylvi Listhaug sier at hun ennå ikke har studert rapporten og tatt stilling til hva som skal skje med sprøyterommet, mens leder for tiltaket, Tore Sørensen, mener at målgruppen for sprøyterommet bør utvides.

Du kan lese mer om evalueringsrapporten her. Du kan lese hele rapporten hos SIRUS.

Du kan lese FMRs høringsuttalelse om en forlengelse av sprøyteromsloven her.