Jente på pub
Den sosiale arven: -Jeg fikk et alkoholproblem av mine foreldre. Men jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre med det, så jeg ga det videre til mine barn. Ukjent filosof

1. Gratulerer

Du har nå nettopp bestemt deg for å slutte å bruke alkohol, eller for å la være å begynne. Dersom dette skal vare mer enn noen dager, må du se på din egen motivasjon. Sett opp en liste over fordeler og gleder du kan ha av å være edru bestandig, og hvilke ulemper det medfører. Hva veier tyngst? Ta fram lista hver kveld den første tida og prøv å øke motivasjonen ved å føye nye punkter til lista. Dette er viktig, selv om du tror at du er viljesterk og prinsippfast nok til aldri å gå tilbake på din beslutning om å kutte ut alkoholen for godt.

2. Hvordan motstår du drikkepress?

Si "nei»" med bestemt tonefall, overbevisende uttrykk i ansiktet og god øyenkontakt, når noen inviterer deg på en øl eller nøder deg i et selskap. Prøv å bytte samtaleemne, eller foreslå noe annet: F.eks. "Nei takk, men jeg tar gjerne en kopp kaffe" eller "Nei takk, men vi kan gjerne ta en tur på kino". Husk: "Blir du med og tar en halvliter?" betyr ikke nødvendigvis at noen ønsker at du skal drikke, men at de gjerne ønsker ditt selskap.

3. Hva svarer du når folk spør hvorfor du ikke drikker?

Hvis du ikke vil vekke oppsikt, svarer du: «Jeg er på vannvogna» eller «Akkurat nå har jeg hvit uke». Litt mer frekke svar kan være: «Jeg har ikke kontaktproblemer, så jeg behøver ikke drikke øl». Et litt mer unnvikende svar kan være: «Noen må jo se til at folk kommer helskinna hjem» osv. Slike situasjoner oppstår som regel når det er alkohol på bordet, og hvis folk ikke gir seg med spørringa, kan du si: «Jeg syns ikke det er så lett å diskutere et slikt prinsippspørsmål nå når vi skal sitte og ha det hyggelig. Men jeg vil gjerne diskutere det med deg senere». Eller du kan si: «Det er alltid vanskelig å diskutere røyking med folk som sitter og røyker. Sånn er det med alkohol også. La oss heller diskutere det i avslappede former seinere».

4. Finn ut hva du skal drikke når de andre drikker alkohol

Drikkevarer med opp til 0,7 volumprosent alkohol kan ikke gi alkoholoverskudd i blodet, og regnes derfor som alkoholfrie i Norge. Slike finnes det mange av. Til maten er Farris, Selters eller Perriér utmerket. Du kan også drikke Vørterøl (dersom du liker det), eller be om isvann. For noen som liker ølsmak, er Clausthaler, Munkholm eller en av de andre alkoholfrie øltypene et utmerket alternativ. Også alkoholfri cider er friskt til mat etter manges smak. Det finnes også alkoholfrie viner. (Ariel, St. Regis, Jungs Weisslack og en hel rekke andre. Be om egen brosjyre over alkoholfrie viner på Vinmonopolet). Mange av disse selges også i dagligvarebutikker. OBS: Pass på at de ikke lurer på deg lettøl eller lettvin ( som inneholder opp til 2,5 volumprosent alkohol.) Sitter du i baren, er det helt kurant å be om en juice eller en driver, f.eks. Olsendriver. Alle restauranter og barer har det. Drikkes det øl på en restaurant, går det like godt å be om en Clausthaler eller Munkholm, hvis du da ikke er tilhenger av Cola e.l. Det går over alt. Husk at alle restauranter med skjenkerett etter loven er forpliktet til å ha et rimelig utvalg av alkoholfritt øl og alkoholfrie viner.

På mange private sammenkomster er det vanlig å ha med seg drikkevarer selv. Da kan du jo på forhånd kjøpe inn det alkoholfrie du skal drikke, og alle utsikter til en hyggelig kveld uten for stort drikkepress skulle være tilstede. Erfaring tilsier at du heller bør kjøpe for mye enn for lite. Mange av de tilstedeværende kan kanskje tenke seg en alkoholfri forfriskning i løpet av kvelden, og det bør du jo ikke nekte dem.

5. Hva er din viktigste grunn til å slutte med alkohol/la være å begynne?

Dette er et spørsmål du må kunne svare på. Du vil spare penger? Tenker på helsa di? Driver idrett? Vil holde deg slank? Kan ikke finne noen grunn til i rituelle former å innta små/store mengder av gifta C2H5OH, alkohol. Du vil vise solidaritet med dem som har avhengighetsproblemer, du vil bryte alkoholkulturen og drikkepresset. Du mener alkoholen er et stort samfunnsproblem og vil heller være en del av løsningen enn en del av problemet. Den som bruker alkohol påvirker andre til å bruke det. Den som ikke bruker alkohol påvirker andre til å la være, og styrker samtidig seg selv i kampen for en rikere personlig tilværelse og for et bedre samfunn. Uten alkohol eller andre rusgifter kan du i stedet eksperimentere med andre, og mer positive måter å bli rusa på. Finn ut hvilke av disse argumentene som passer best for deg, eventuelt om det er andre, og husk dem, slik at du kan bruke dem når alkohol blir diskutert.

6. En person som ikke drikker kan vekke oppmerksomhet og provosere

Husk avhold provoserer og gir folk lyst til å spørre og diskutere, fordi det ikke er vanlig. Dersom du er usikker på hva du skal svare på bestemte argumenter i en alkoholdiskusjon, så husk at du ikke er ansvarlig hverken for den norske alkoholpolitikken, eller for det den norske avholdsbevegelsen har sagt og gjort opp gjennom tidene. Dersom du ikke vet hva du skal svare, så si det. «Dette vet jeg ikke nok om», eller «dette tror jeg jeg vil tenke over» før jeg diskuterer videre. Du kan så sende spørsmål til Mot Rusgift på post@fmr.no. Vi vil forsøke å gi deg noen råd om hva du kan svare, gi deg lesetips og nett-tips osv.

7. Hvorfor bare oppholde seg i drikkemiljøer?

Hvis du blir trøtt av å delta i miljøer hvor det brukes alkohol bestandig, kan du også oppsøke miljøer hvor det ikke brukes alkohol så ofte, idrettslag, Kom og dans-miljøene, Noregs Ungdomslag, osv. Det finnes også organisasjoner for folk som ikke drikker alkohol. Noen av dem er for folk som har og har hatt problemer med alkohol. Andre er for folk som vil forebygge alkoholskader. Opprett kontakt med andre alkoholmotstandere, og prøv å bli med på å danne et helt alkoholfritt miljø. Eller prøv å gå på fest og restaurant sammen. Vi tror erfaringene vil bli positive. Skriv inn til oss og fortell om erfaringene.

8. Inviter en del av dine nye og gamle venner til en alkoholfri fest hjemme hos deg

Si når du inviterer at "vertskapet sørger for drikkevarene". Så unngår du at alle har med seg alkohol. De av dine venner som er vant til å drikke alkohol på fest, vil kanskje føle at de savner noe. Prøv derfor å fange oppmerksomheten med andre aktiviteter som kan skape samhørighet og fellesskap. Allsang, mimelek, dans er alt sammen aktiviteter som kan holde humøret på topp. Planlegg litt. Edru moro kan være mer krevende, men samtidig mer givende. Du vil likevel fort oppdage at folk flest ikke behøver så mye hjelp før de setter i gang og er sosiale. Det er viktig at folk slapper av og føler seg hjemme. Men noen innspill kan du jo ha i bakhånd, dersom folk savner alkoholen. Det er ikke så lett å venne seg til nye samværsformer med en gang.

9. Konsolider ditt alkoholfrie standpunkt ved å spille rollespill

I forebyggingssammenheng snakker man om situasjonsforberedende trening. Det kan vi prøve her også. En gang når du er sammen med noen av dine nye eller gamle alkoholfrie venner, kan dere prøve et rollespill. Del ut roller. Noen skal være alkoholbrukere, mens andre ikke skal spille det. Spill situasjoner som at du blir invitert på en øl, at det oppstår en alkoholdiskusjon rundt et restaurantbord, at noen på en fest påstår at du tror du er bedre enn andre fordi du ikke drikker. Spill den diskusjonen som oppstår. Hva er beste måten å tackle situasjonen på? Slik situasjonsforberedende trening vil hjelpe deg når du plutselig står i en tilsvarende situasjon.

10. Etter en måned skriver du ned dine positive og negative erfaringer som avholdsmann/-kvinne

Hvordan kan du øke den positive sida og redusere den negative? Oppsummer senere hver måned det første halve året. Dukker det opp uoverkommelige vanskeligheter, eller du opplever at alkoholfrihet er en suksess, ta kontakt med oss i tidsskriftet Mot Rusgift, så skal vi formidle erfaringene videre og gi så gode råd vi kan. Lykke til.

Drikk vann når du er tørst

To liter vanlig brus inneholder ikke mindre enn 200 gram sukker og hele 800 kalorier. Dette gir omlag en tredjedel av de kaloriene en voksen person trenger i løpet av en dag. Disse kaloriene kommer gjerne på toppen av, og ikke i stedet for det man ellers spiser. Ifølge Statens Ernæringsråd er det isvann som mest effektivt slukker tørsten, og som ikke legger seg på sidebeina. Mange drikker også øl som tørsteslukker. Alkoholholdige drikker er imidlertid vanndrivende, noe som gjør tørsten enda større. Alkoholfritt øl er derimot et bra alternativ.

Oversikt over kaloriinnholdet i diverse drikkevarer, per liter drikke

Vann og Farris0 kalorier
Appelsinjuice 500 kalorier
Sat420 kalorier
Sukret brus 400 kalorier
Lettbrus 20 kalorier
Skummet melk340 kalorier
Lettmelk460 kalorier
Helmelk 650 kalorier
Pils 380 kalorier
Lettøl 260 kalorier
Alkoholfritt øl 170 kalorier