Knut T. Reinås 1973

Knut T. Reinås var med på å starte NSUA-lag på Levanger i 1966, og vart vald til forbundsleiar i 1973. Han har seinare vore med i forbundsstyret i fleire omgangar, og er FMRs forbundsleiar i jubileumsåret.

I 1966 fikk vi imidlertid besøk i klassen av riksinstruktør, Viggo Jørgensen fra Norges Studerende Ungdoms Avholdsforbund. Han ga både en god innføring i alkoholkunnskap og samtidig en god begrunnelse for et avholds-standpunkt. Dette vakte min interesse så sterkt, at jeg tok imot invitasjonen til å delta på sosialt studiekurs på Hugali påsken 1966. Ca. 40 studenter og gymnasiaster fra hele landet ble sveiset sammen, været var strålende, og innlederne svært interessante for en kunnskaps- og perspektivhungrende unggutt. Kåre Holts kåseri om Kong Sverre var det store innslaget, men kveldsarrangementene, de anstrengende skiturene og miljøet var med og bidro til en påske over forventning. Der ble jeg bl.a. kjent med Stein Berg, Per Bakken, Åse Berg, Mildrid Lomundal, Rolf Tryggestad og Anne Brit Dræge.

Vi fikk vel ikke til noe særlig lokal aktivitet det første året etter dette, men det begynte å dra seg i hop til noe. Neste høst begynte noen av oss å engasjere oss. Vi arrangerte en kunnskapstevling for hele skolen, hvor alle klasser kunne stille med lag. Vi arrangerte diskusjonsmøter, hvor temaene ikke nødvendigvis hadde noe med alkoholspørsmålet å gjøre. Noen av drivkreftene var Erling Folkvord, Jostein By, Anders Lunnan, Kristin Smalås, Gunnar Bækken og Ingrid Smalås. Vi organiserte også "elevradio" på skolen. Dette var opptak med musikk og informasjon som vi fikk lov til å sende over skolens høytaleranlegg i det store frikvarteret. Dette skjedde vel en 3-4 ganger. NSUA-laget ved Levanger Gymnas ble aldri særlig stort, men vi arrangerte noen kurs og studiesirkler og utgjorde et nettverk, som ofte møttes. Aktiviteten tok seg opp i forbindelse med besøk av riksinstruktør Leif Vinsrygg i 1967. Vi arrangerte bl.a. kurs med innlagt skigåing på kommunehytta i Vulusjøtraktene.

Senere, da jeg selv gikk ut gymnaset våren 1968, fortsatte aktiviteten i laget. Bl.a. besøk av Ragnhild Sælthun skoleåret etter var visstnok en suksess. Gunnar Bækken, som da var leder, fikk bl.a. i stand kinovisning av filmen Kjip Høst på Levanger Kino. Da jeg selv ble riksinstruktør høsten 1970, deltok jeg bl.a på weekend-kurs i Trøndelag. Da deltok det mange fra Levanger, sammen med folk fra Trondheim, Steinkjer og Stjørdal. Men ca. ett-to år etter hadde kjernetroppene forlatt skolen, uten at man hadde lykkes å rekruttere nye ledere, og laget døde hen.?

Knut T. Reinås